loadingVarje år inträffar salmonellautbrott där smittkällan har misstänkts vara antingen ruccolasallad, salladsblandning eller annat salladsgrönt. De flesta utbrott där sallad varit orsaken sker under höst och vinter då grönsakerna importeras till Sverige. (Foto: Yoshikazu Tsuno/ AFP)
Varje år inträffar salmonellautbrott där smittkällan har misstänkts vara antingen ruccolasallad, salladsblandning eller annat salladsgrönt. De flesta utbrott där sallad varit orsaken sker under höst och vinter då grönsakerna importeras till Sverige. (Foto: Yoshikazu Tsuno/ AFP)
Hälsa & Livsstil

Sallad misstänks vara orsak till salmonellautbrott

Susanne Larsson - Epoch Times

Salladsblandning i påse kan vara orsaken till ett salmonellautbrott i november. Det visar Smittskyddsinstitutets kontrollstudie som gjorts på personer som drabbades av bakterieinfektionen. Skölj grönsakerna noga, uppmanar nu myndigheten.

I november månad 2012 insjuknade 34 personer i Sverige i salmonella av typ monofasisk Typhimurium.

Smittskyddsinstitutets har genomfört en webbaserad kontrollstudie för de personer som rapporterat ha insjuknat i den aktuella salmonellatypen.

Svaren jämfördes med en kontrollgrupp av slumpmässigt utvalda deltagare.

Den 7 januari 2013 hade 20 av 34 fall (59 procent) och 39 av 188 kontroller (21 procent) besvarat enkäten.

Resultaten pekar på att Salmonellafallen av monofasisk Typhimurium hade en stark koppling till färdig salladsblandning i påse.

De drabbade personerna fanns i 15 län, huvudsakligen i södra Sverige. De flesta var vuxna kvinnor.

Salmonellautbrott orsakade av bladgrönsaker är inget ovanligt utan brukar inträffa årligen.
Ett större utbrott 2007 var troligtvis orsakat av importerad färsk babyspenat.

Det är dock svårt att påvisa exakt vilken produkt som är boven i salmonellautbrott på grund av att produkterna har kort hållbarhet och är vanligtvis redan uppätna när utbrotten upptäcks.

Smittskyddsinstitutet uppmanar
nu alla konsumenter av råa grönsaker och sallad att alltid skölja de noga innan de äts.

Det är även viktigt med god handhygien för att undvika smittspridning.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingVarje år inträffar salmonellautbrott där smittkällan har misstänkts vara antingen ruccolasallad, salladsblandning eller annat salladsgrönt. De flesta utbrott där sallad varit orsaken sker under höst och vinter då grönsakerna importeras till Sverige. (Foto: Yoshikazu Tsuno/ AFP)
Varje år inträffar salmonellautbrott där smittkällan har misstänkts vara antingen ruccolasallad, salladsblandning eller annat salladsgrönt. De flesta utbrott där sallad varit orsaken sker under höst och vinter då grönsakerna importeras till Sverige. (Foto: Yoshikazu Tsuno/ AFP)
Hälsa & Livsstil

Sallad misstänks vara orsak till salmonellautbrott

Susanne Larsson - Epoch Times

Salladsblandning i påse kan vara orsaken till ett salmonellautbrott i november. Det visar Smittskyddsinstitutets kontrollstudie som gjorts på personer som drabbades av bakterieinfektionen. Skölj grönsakerna noga, uppmanar nu myndigheten.

I november månad 2012 insjuknade 34 personer i Sverige i salmonella av typ monofasisk Typhimurium.

Smittskyddsinstitutets har genomfört en webbaserad kontrollstudie för de personer som rapporterat ha insjuknat i den aktuella salmonellatypen.

Svaren jämfördes med en kontrollgrupp av slumpmässigt utvalda deltagare.

Den 7 januari 2013 hade 20 av 34 fall (59 procent) och 39 av 188 kontroller (21 procent) besvarat enkäten.

Resultaten pekar på att Salmonellafallen av monofasisk Typhimurium hade en stark koppling till färdig salladsblandning i påse.

De drabbade personerna fanns i 15 län, huvudsakligen i södra Sverige. De flesta var vuxna kvinnor.

Salmonellautbrott orsakade av bladgrönsaker är inget ovanligt utan brukar inträffa årligen.
Ett större utbrott 2007 var troligtvis orsakat av importerad färsk babyspenat.

Det är dock svårt att påvisa exakt vilken produkt som är boven i salmonellautbrott på grund av att produkterna har kort hållbarhet och är vanligtvis redan uppätna när utbrotten upptäcks.

Smittskyddsinstitutet uppmanar
nu alla konsumenter av råa grönsaker och sallad att alltid skölja de noga innan de äts.

Det är även viktigt med god handhygien för att undvika smittspridning.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024