loadingSaffranet tillsätts slutligen för att sedan koka in i resten av kompositionen.
Saffranet tillsätts slutligen för att sedan koka in i resten av kompositionen.
Hälsa & Livsstil

Saffransris på persiskt vis

Veronica Örfelth

I Iran är matlagning viktigt för familjens välmående. Golzar Dadashi, som kallas för Gulli, lagar idag en persisk-inspirerad måltid, för familjen hemma på Gärdet i Stockholm.

Gulli har bott över 20 år här i Sverige och trivs mycket bra. Hon tycker att hon tagit med sig det bästa från den iranska kulturen och blandat med det bästa ur den svenska.

Så här äter man i Thailand

När Gulli ska laga mat verkar allt enkelt, som om hon kunde göra något gott av vilka råvaror som helst. I affären handlar hon vad hon för dagen hittar i kött- och grönsaksdisken. I grönsaksdisken fanns det färska auberginer, så det blev fem stycken och köttdisken hade färska kycklingfiléer, därmed blev kyckling valet idag.

Gulli har precis kommit hem från en utlandsresa och börjar laga mat så snart hon hinner innanför dörren. Hon delar med sig av sina tankar medan hon lagar maten.

– För mig är det viktigt att jag håller min familj i bra balans, och därför gör jag olika saker för att familjen ska må bra.

Matlagningen ser Gulli som en viktig del från Iran som är till hjälp att upprätthålla harmonin och sammanhållningen inom familjen. Idag ska hon laga en variant av kyckling- och auberginegryta och till den gör hon det traditionella saffransriset som är det vanligaste tillbehöret för huvudrätterna i Iran.

Gulli berättar att hon lärt sig mycket från både den svenska och den iranska kulturen och vill gärna behålla det goda från dem båda. I skillnaderna mellan svensk och iransk matkultur är det mest framträdande att man i Sverige använder potatis som bas, medan man i Iran använder ris.

– I Iran gör man också ofta mat utan att krydda den med traditionella kryddor, istället kan vi till exempel använda citron eller andra nyttigare smakförstärkare.

Hon tycker att kryddor kan ge maten en falsk smak, och menar att hon föredrar att maten smakar som den gör, utan en massa tillsatser.

– En bra kock använder inte kryddor. Maten skall smaka av sig själv och konsten att kunna blanda olika ingredienser är viktigare. Man måste veta varför man blandar vissa saker och vilken smak man önskar ta fram.

Gulli erkänner dock att hon vanligtvis använder både salt och lite peppar när hon lagar mat.

– I Iran äter vi mycket hälsosam mat, och mycket grönsaker. Vi har inte alls mycket sötsaker som svenskarna är vana vid. Till mellanmålet eller efterrätterna brukar vi bjuda på frukt medan svenskarna bjuder på fikabröd.

– Min man Hamid har diabetes och jag har lärt mig att laga mat som passar bra för en diabetiker. Jag har köpt kryddor i Iran som är hälsosamma och har god inverkan på hälsan. Han blev mycket tacksam och glad när jag nyligen kom hem från Iran och hade lärt mig en hel del nya maträtter av en väninna som arbetar inom vården.

Det bästa med den svenska maten är att det finns gott bröd av många olika sorter, tycker Gulli, det finns inte i Iran.

Parets son, Yashar, brukar ofta komma hem till dem för att delta i måltiderna. Han är vuxen och bor en bit därifrån, men uppskattar att umgås ofta med sina föräldrar.

– Potatisen i grytan tycker alla är extra god, berättar Yashar och syftar på potatisen som ligger under riset.

Potatisen liknar gul råstekt potatis. Den har kokats tillsammans med saffransris och övriga ingredienser och blivit en aning knaperstekt.

Gulli lägger omsorgsfullt upp potatis, ris och huvudrätt på tallrikarna. Maken och sonen verkar vara stolta och glada över hennes arbete och kanske kommer glädjen även av att hon äntligen kommit hem efter resan och allt är som vanligt igen.

Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin

Så här gör du saffransris på Gullis vis:

Potatis
Gulli skivar några potatisar och lägger de som en botten längst ner i kastrullen i två- tre lager med lite olja.

Gröna Linser
Linserna förkokas ca 5-7 minuter, häll sedan bort vattnet i durkslag.

Ris
Ta lite förkokt basmatiris. Lägg ett lager på potatisbädden. Varva med uppblötta russin, förkokta linser, och ris till dess att alla ingredienser ligger i lager på lager i kastrullen.

Saffranet rörs ut i lite olja, cirka 1 tsk till en normalstor kastrull. Häll det sedan överst på risbädden och häll på tillräckligt med vatten enligt rekommendation på förpackningen. Koka upp och koka sedan riset i 20-25 minuter på svag värme.

Det går bra att utesluta linserna och potatisbädden om man vill göra en snabbare måltid, det blir ändå väldigt gott.

Auberginegryta
Servera vad du vill till. I Iran är kött och kycklingrätter vanligast men det finns otaliga vegetariska alternativ. Gulli bjöd detta tillsammans med en god sallad och kyckling/auberginegryta, som följer nedan.

Stek skivad aubergine i pannan, ta ur dem och låt rinna av i ett durkslag. Stek sedan lök och kyckling, häll på lite buljong och vatten och koka en stund. Salta och peppra. Lägg slutligen i auberginen precis innan servering.

Sallad
Grönsalladen är det enda på bordet man känner igen från svensk matkultur, den är som en vanlig sallad med färska råa grönsaker. Till den serverades även hackad gurka blandad med yoghurt, som en tzatsiki utan vitlök.

Lycka till!


Alla är samlade och kan avnjuta sallad och hemmagjord kall tsatsikisås, aubergine och kycklinggryta samt saffransris på potatisbädd, linser och russin. Inte njutbart bara för ögat utan en upplevelse för alla sinnen. (Foto: Veronica Örfelth/Epoch Times)

Alla är samlade och kan avnjuta sallad och hemmagjord kall tsatsikisås, aubergine och kycklinggryta samt saffransris på potatisbädd, linser och russin. Inte njutbart bara för ögat utan en upplevelse för alla sinnen. (Foto: Veronica Örfelth/Epoch Times)

Mest lästa

Rekommenderat

loadingSaffranet tillsätts slutligen för att sedan koka in i resten av kompositionen.
Saffranet tillsätts slutligen för att sedan koka in i resten av kompositionen.
Hälsa & Livsstil

Saffransris på persiskt vis

Veronica Örfelth

I Iran är matlagning viktigt för familjens välmående. Golzar Dadashi, som kallas för Gulli, lagar idag en persisk-inspirerad måltid, för familjen hemma på Gärdet i Stockholm.

Gulli har bott över 20 år här i Sverige och trivs mycket bra. Hon tycker att hon tagit med sig det bästa från den iranska kulturen och blandat med det bästa ur den svenska.

Så här äter man i Thailand

När Gulli ska laga mat verkar allt enkelt, som om hon kunde göra något gott av vilka råvaror som helst. I affären handlar hon vad hon för dagen hittar i kött- och grönsaksdisken. I grönsaksdisken fanns det färska auberginer, så det blev fem stycken och köttdisken hade färska kycklingfiléer, därmed blev kyckling valet idag.

Gulli har precis kommit hem från en utlandsresa och börjar laga mat så snart hon hinner innanför dörren. Hon delar med sig av sina tankar medan hon lagar maten.

– För mig är det viktigt att jag håller min familj i bra balans, och därför gör jag olika saker för att familjen ska må bra.

Matlagningen ser Gulli som en viktig del från Iran som är till hjälp att upprätthålla harmonin och sammanhållningen inom familjen. Idag ska hon laga en variant av kyckling- och auberginegryta och till den gör hon det traditionella saffransriset som är det vanligaste tillbehöret för huvudrätterna i Iran.

Gulli berättar att hon lärt sig mycket från både den svenska och den iranska kulturen och vill gärna behålla det goda från dem båda. I skillnaderna mellan svensk och iransk matkultur är det mest framträdande att man i Sverige använder potatis som bas, medan man i Iran använder ris.

– I Iran gör man också ofta mat utan att krydda den med traditionella kryddor, istället kan vi till exempel använda citron eller andra nyttigare smakförstärkare.

Hon tycker att kryddor kan ge maten en falsk smak, och menar att hon föredrar att maten smakar som den gör, utan en massa tillsatser.

– En bra kock använder inte kryddor. Maten skall smaka av sig själv och konsten att kunna blanda olika ingredienser är viktigare. Man måste veta varför man blandar vissa saker och vilken smak man önskar ta fram.

Gulli erkänner dock att hon vanligtvis använder både salt och lite peppar när hon lagar mat.

– I Iran äter vi mycket hälsosam mat, och mycket grönsaker. Vi har inte alls mycket sötsaker som svenskarna är vana vid. Till mellanmålet eller efterrätterna brukar vi bjuda på frukt medan svenskarna bjuder på fikabröd.

– Min man Hamid har diabetes och jag har lärt mig att laga mat som passar bra för en diabetiker. Jag har köpt kryddor i Iran som är hälsosamma och har god inverkan på hälsan. Han blev mycket tacksam och glad när jag nyligen kom hem från Iran och hade lärt mig en hel del nya maträtter av en väninna som arbetar inom vården.

Det bästa med den svenska maten är att det finns gott bröd av många olika sorter, tycker Gulli, det finns inte i Iran.

Parets son, Yashar, brukar ofta komma hem till dem för att delta i måltiderna. Han är vuxen och bor en bit därifrån, men uppskattar att umgås ofta med sina föräldrar.

– Potatisen i grytan tycker alla är extra god, berättar Yashar och syftar på potatisen som ligger under riset.

Potatisen liknar gul råstekt potatis. Den har kokats tillsammans med saffransris och övriga ingredienser och blivit en aning knaperstekt.

Gulli lägger omsorgsfullt upp potatis, ris och huvudrätt på tallrikarna. Maken och sonen verkar vara stolta och glada över hennes arbete och kanske kommer glädjen även av att hon äntligen kommit hem efter resan och allt är som vanligt igen.

Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin

Så här gör du saffransris på Gullis vis:

Potatis
Gulli skivar några potatisar och lägger de som en botten längst ner i kastrullen i två- tre lager med lite olja.

Gröna Linser
Linserna förkokas ca 5-7 minuter, häll sedan bort vattnet i durkslag.

Ris
Ta lite förkokt basmatiris. Lägg ett lager på potatisbädden. Varva med uppblötta russin, förkokta linser, och ris till dess att alla ingredienser ligger i lager på lager i kastrullen.

Saffranet rörs ut i lite olja, cirka 1 tsk till en normalstor kastrull. Häll det sedan överst på risbädden och häll på tillräckligt med vatten enligt rekommendation på förpackningen. Koka upp och koka sedan riset i 20-25 minuter på svag värme.

Det går bra att utesluta linserna och potatisbädden om man vill göra en snabbare måltid, det blir ändå väldigt gott.

Auberginegryta
Servera vad du vill till. I Iran är kött och kycklingrätter vanligast men det finns otaliga vegetariska alternativ. Gulli bjöd detta tillsammans med en god sallad och kyckling/auberginegryta, som följer nedan.

Stek skivad aubergine i pannan, ta ur dem och låt rinna av i ett durkslag. Stek sedan lök och kyckling, häll på lite buljong och vatten och koka en stund. Salta och peppra. Lägg slutligen i auberginen precis innan servering.

Sallad
Grönsalladen är det enda på bordet man känner igen från svensk matkultur, den är som en vanlig sallad med färska råa grönsaker. Till den serverades även hackad gurka blandad med yoghurt, som en tzatsiki utan vitlök.

Lycka till!


Alla är samlade och kan avnjuta sallad och hemmagjord kall tsatsikisås, aubergine och kycklinggryta samt saffransris på potatisbädd, linser och russin. Inte njutbart bara för ögat utan en upplevelse för alla sinnen. (Foto: Veronica Örfelth/Epoch Times)

Alla är samlade och kan avnjuta sallad och hemmagjord kall tsatsikisås, aubergine och kycklinggryta samt saffransris på potatisbädd, linser och russin. Inte njutbart bara för ögat utan en upplevelse för alla sinnen. (Foto: Veronica Örfelth/Epoch Times)

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024