loadingBlanda rivna betor och kalkonkött så får du en delikat burgare som är bra för blodet. (Foto: Marekuliasz/photos.com)
Blanda rivna betor och kalkonkött så får du en delikat burgare som är bra för blodet. (Foto: Marekuliasz/photos.com)
Hälsa & Livsstil

Rödbetor sänker blodtrycket

M.D., W. Gifford-Jones

Varför äter jag rödbetor? Eftersom min mamma gillade rödbetor och hon sade att de var bra för mig. Man vill ju inte säga ”nej” till sin mamma. Dessutom trodde jag att de skulle vara bättre än spenat.

Nu verkar det som om min mamma gjorde ett utmärkt val eftersom forskning har visat att de anspråkslösa betorna är fulla av kraft.

Rödbetor är en traditionell grönsak i Öst- och Centraleuropa och Indien. Rödbetor är lätta att odla större delen av året, kan lagras lång tid och anpassar sig till olika klimatförhållanden.

Rödbetornas medicinska och romantiska värde har anor sedan urminnes tider. Hippokrates, läkekonstens fader, rekommenderade betor för såromläggning, blodrening och matsmältningsproblem. Den grekiska kärleksgudinnan Afrodite trodde hennes romantiska kraft berodde på betor. Rödbetor var också avbildade på bordellväggar i antikens Rom.

Forskning kring rödbetor

Amrita Ahluwalia, professor i vaskulär farmakologi (kärlrelaterade läkemedel) vid London School of Medicine i England, är författare till en unik studie. Han rapporterar i tidskriften US Journal of Hypertension att de som drack rödbetsjuice uppvisade en sänkning av blodtrycket inom 24 timmar.

Rödbetor kan sänka blodtrycket

Lika intressant är en tidigare studie som visat att personer som fick dricka en halvliter rödbetsjuice minskade sitt blodtryck även när deras blodtryck var normalt.

Så vad är den hemliga ingrediensen i betor som sänker blodtrycket? I åratal har vi känt till att nitrat minskar högt blodtryck. Ahluwalia säger att betor innehåller mycket oorganiskt nitrat, som när det intas, förändras till gasen kväveoxid. Kväveoxid får blodkärlen att slappna av vilket leder till sänkt blodtryck.

Högt blodtryck – Fråga doktor Kong

I en annan studie som presenterats i tidskriften Journal of Applied Psychology, fick män mellan 19 och 38 år dricka ett stort glas rödbetsjuice varje dag i sex dagar före träningstester med bland annat cykling. Forskarna vid University of Exeter, England visade att intag av rödbetsjuice ökade uthålligheten och träningsförmågan med upp till 16 procent. Faktiskt visade studien att effekten blev större än den som uppnås genom regelbunden träning.

Professor Andy Jones, rådgivare till Englands toppidrottare, säger, ”Vi var förvånade över rödbetsjuicens effekt på syreupptagningsförmågan eftersom dessa effekter inte kan uppnås genom andra kända metoder, inkluderat träning.”

Rödbetsburgare

Här är en entreprenörs dröm som kan utmana MacDonalds och kanske inbringa stora pengar: rödbetshamburgaren! Professor Garry Duthie vid Rowett Research Institute of Nutrition and Health i Aberdeen, säger att konsumtionen av processad fettrik snabbmat ökar för varje år i Skottland.

Detta ”dåliga fett” genomgår oxidation i magen, där den omvandlas till potentiellt toxiska föreningar och absorberas av kroppen, förklarar han. Det är kopplat till cancer och hjärtsjukdomar.

Mat med fem färger främjar hälsan

Duthies forskning visar att en kombination av kalkon och rödbetor innehåller antioxidanter som stoppar oxidation av dåliga fetter. Dessutom, säger han, smakar denna kombination bra och ser ut som en vanlig hamburgare.

Studier visar att kväveoxid hjälper till att bekämpa komplikationer vid typ 2-diabetes genom att öka blodflödet. Ökat blodflöde sänker trycket vid glaukom och njursjukdomar.

Det har också visat sig att halterna av kväveoxid är betydligt lägre hos deprimerade personer. Även vid erektil dysfunktion som orsakas av otillräcklig cirkulation, kan ökade mängder av kväveoxid hjälpa till att lösa detta vanliga problem.

Gifford – Jones är läkare och medicinsk journalist med en privat läkarpraktik i Toronto. Hans hemsida är DocGiff.com. Han kan kontaktas på [email protected].

Mest lästa

Rekommenderat

loadingBlanda rivna betor och kalkonkött så får du en delikat burgare som är bra för blodet. (Foto: Marekuliasz/photos.com)
Blanda rivna betor och kalkonkött så får du en delikat burgare som är bra för blodet. (Foto: Marekuliasz/photos.com)
Hälsa & Livsstil

Rödbetor sänker blodtrycket

M.D., W. Gifford-Jones

Varför äter jag rödbetor? Eftersom min mamma gillade rödbetor och hon sade att de var bra för mig. Man vill ju inte säga ”nej” till sin mamma. Dessutom trodde jag att de skulle vara bättre än spenat.

Nu verkar det som om min mamma gjorde ett utmärkt val eftersom forskning har visat att de anspråkslösa betorna är fulla av kraft.

Rödbetor är en traditionell grönsak i Öst- och Centraleuropa och Indien. Rödbetor är lätta att odla större delen av året, kan lagras lång tid och anpassar sig till olika klimatförhållanden.

Rödbetornas medicinska och romantiska värde har anor sedan urminnes tider. Hippokrates, läkekonstens fader, rekommenderade betor för såromläggning, blodrening och matsmältningsproblem. Den grekiska kärleksgudinnan Afrodite trodde hennes romantiska kraft berodde på betor. Rödbetor var också avbildade på bordellväggar i antikens Rom.

Forskning kring rödbetor

Amrita Ahluwalia, professor i vaskulär farmakologi (kärlrelaterade läkemedel) vid London School of Medicine i England, är författare till en unik studie. Han rapporterar i tidskriften US Journal of Hypertension att de som drack rödbetsjuice uppvisade en sänkning av blodtrycket inom 24 timmar.

Rödbetor kan sänka blodtrycket

Lika intressant är en tidigare studie som visat att personer som fick dricka en halvliter rödbetsjuice minskade sitt blodtryck även när deras blodtryck var normalt.

Så vad är den hemliga ingrediensen i betor som sänker blodtrycket? I åratal har vi känt till att nitrat minskar högt blodtryck. Ahluwalia säger att betor innehåller mycket oorganiskt nitrat, som när det intas, förändras till gasen kväveoxid. Kväveoxid får blodkärlen att slappna av vilket leder till sänkt blodtryck.

Högt blodtryck – Fråga doktor Kong

I en annan studie som presenterats i tidskriften Journal of Applied Psychology, fick män mellan 19 och 38 år dricka ett stort glas rödbetsjuice varje dag i sex dagar före träningstester med bland annat cykling. Forskarna vid University of Exeter, England visade att intag av rödbetsjuice ökade uthålligheten och träningsförmågan med upp till 16 procent. Faktiskt visade studien att effekten blev större än den som uppnås genom regelbunden träning.

Professor Andy Jones, rådgivare till Englands toppidrottare, säger, ”Vi var förvånade över rödbetsjuicens effekt på syreupptagningsförmågan eftersom dessa effekter inte kan uppnås genom andra kända metoder, inkluderat träning.”

Rödbetsburgare

Här är en entreprenörs dröm som kan utmana MacDonalds och kanske inbringa stora pengar: rödbetshamburgaren! Professor Garry Duthie vid Rowett Research Institute of Nutrition and Health i Aberdeen, säger att konsumtionen av processad fettrik snabbmat ökar för varje år i Skottland.

Detta ”dåliga fett” genomgår oxidation i magen, där den omvandlas till potentiellt toxiska föreningar och absorberas av kroppen, förklarar han. Det är kopplat till cancer och hjärtsjukdomar.

Mat med fem färger främjar hälsan

Duthies forskning visar att en kombination av kalkon och rödbetor innehåller antioxidanter som stoppar oxidation av dåliga fetter. Dessutom, säger han, smakar denna kombination bra och ser ut som en vanlig hamburgare.

Studier visar att kväveoxid hjälper till att bekämpa komplikationer vid typ 2-diabetes genom att öka blodflödet. Ökat blodflöde sänker trycket vid glaukom och njursjukdomar.

Det har också visat sig att halterna av kväveoxid är betydligt lägre hos deprimerade personer. Även vid erektil dysfunktion som orsakas av otillräcklig cirkulation, kan ökade mängder av kväveoxid hjälpa till att lösa detta vanliga problem.

Gifford – Jones är läkare och medicinsk journalist med en privat läkarpraktik i Toronto. Hans hemsida är DocGiff.com. Han kan kontaktas på [email protected].

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024