Denna rätt görs av rå squash istället för pasta och kött(fria)bullar av blötlagda valnötter och grönsaker. Man behöver inte vara vegan eller rawfoodare för att gilla detta.
Råa squashnudlar
6-8 squash, skär av ändarna och gör nudlar genom att använda en spiralizer eller hyvla helt enkelt väldigt tunna fettucciniliknande nudlar.
Marinarasås
3 hackade tomater
1 dl soltorkade tomater blötlagda i filtrerat vatten i 15 min
1 dl grovhackad söt röd paprika
1 dl välpackade och färska basilika blad
1 dl kallpressad olivolja
1 msk finhackad rödlök
1 msk färskpressad vitlök
1 msk färskpressad citron juice
2 st urkärnade färska dadlar blötlagda i vatten ca 15 min
Lite salt och chiliflakes
Lägg i alla ingredienserna och mixa tills det är slätt och krämigt. Såsen kommer att sätta sig efter ett tag så rör om innan servering.
Kött(fria)bullar ca 20 st
2,5 dl valnötter, blötlagda i 4-6 timmar
4 msk selleristång, finhackad
4 msk röd paprika
4 msk morot
4 msk squash
4 msk färsk bladbersilja
1 msk kallpressad extra jungfru olivolja
2 st hackade och urkärnade dadlar
1 msk soltorkade tomater
2 tsk pressad vitlök
1 tsk finhackad rödlök
1 tsk färskpressad citronsaft
En gnutta havssalt
Lägg alla ingredienserna i en matberedare och pulsera tills det är välblandat. Skarpa ner från sidorna för att få en jämn smet och pulsera igen. Krydda efter smak. Forma små bollar.
Servera squashnudlarna blandade med marinarasåsen. Lägg upp en hög mitt på tallriken med cirka fyra bollar runt om. Toppa med nyskuren färsk basilika.
Räcker till cirka fyra portioner.