loadingEn kinesisk fiskhandlare på en marknad i Hefei, Anhuiprovinsen, 23 december, 2010. Kinas fiskodlingar använder stora mängder antibiotika, och resistens har blivit ett problem.(Foto: STR/AFP/Getty Images)
En kinesisk fiskhandlare på en marknad i Hefei, Anhuiprovinsen, 23 december, 2010. Kinas fiskodlingar använder stora mängder antibiotika, och resistens har blivit ett problem.(Foto: STR/AFP/Getty Images)
Utrikes

Överanvändning av antibiotika stort problem i kinesiska fiskodlingar

Epoch Times

Kinas djurhållningsindustri, särskilt fiskodlingen, har stora problem med överanvändning av antibiotika. I en session under den pågående nationella folkkongressen belystes problemet och dess konsekvenser av en vetenskapsman från Kinas ingenjörsakademi.

– När jag ser de där riktigt stora fiskarna så äter jag dem inte. Jag är orolig för att de har fått mycket antibiotika. Jag äter hellre små fiskar, sade Zhong Nanshan från Kinas ingenjörsakademi på ett möte i den nationella folkkongressen den 7 mars.

Nationella folkkongressen är ett av Kinas två stora politiska möten, där en i praktiken maktlös församling röstar ja till beslut som redan fattats av kommunistpartiet.

Kinesiska odlare utvecklar inte hållbara och verkligt sunda odlingsmetoder utan förlitar sig i stället på antibiotika för att undvika bakterieinfektioner hos fiskarna, som ett resultat av de osanitära förhållandena.

I Kina har missbruket av antibiotika också lett till allvarligt förorenade vattendrag. Det släpps ut massor av avföring från djuren som förgiftar floder och flyter på ytan i vattendrag. Zhong Nanshan refererade till en rapport från förra året där det stod att Kinas ytvatten ibland innehåller 68 olika sorters antibiotika i höga koncentrationer, i både Pärlfloden och Huangpufloden, som är viktiga vattenvägar.

– Dricker man det vattnet är det som att äta de medicinerna, sade Zhong.

Men de statliga reglerna kring antibiotika är bristfälliga, enligt Zhong, som vill se högre myndigheter ta sig an problemet.

– Många myndighetsorgan skulle kunna hantera det här, men de gör det inte. Om vi tar oss an det först när det har blivit väldigt allvarligt kommer det att vara för sent.

Livsmedelssäkerhet har varit en stor social och politisk fråga i Kina i många år nu. Det rapporteras ofta exempelvis om tungmetaller i ris och grönsaker eller ruttet eller smittat fläskkött som görs om till bacon och säljs på marknader.

Internetanvändare som följde sessionen reagerade med oro på Zhongs kommentarer. En användare som kallade sig ”Western City Mr.13” skrev på mikrobloggen Sina Weibo: ”Finns det någonting som är säkert att äta?! Varför är det så svårt att överleva?!”

Rapportering av Lu Chen

Mest lästa

Rekommenderat

loadingEn kinesisk fiskhandlare på en marknad i Hefei, Anhuiprovinsen, 23 december, 2010. Kinas fiskodlingar använder stora mängder antibiotika, och resistens har blivit ett problem.(Foto: STR/AFP/Getty Images)
En kinesisk fiskhandlare på en marknad i Hefei, Anhuiprovinsen, 23 december, 2010. Kinas fiskodlingar använder stora mängder antibiotika, och resistens har blivit ett problem.(Foto: STR/AFP/Getty Images)
Utrikes

Överanvändning av antibiotika stort problem i kinesiska fiskodlingar

Epoch Times

Kinas djurhållningsindustri, särskilt fiskodlingen, har stora problem med överanvändning av antibiotika. I en session under den pågående nationella folkkongressen belystes problemet och dess konsekvenser av en vetenskapsman från Kinas ingenjörsakademi.

– När jag ser de där riktigt stora fiskarna så äter jag dem inte. Jag är orolig för att de har fått mycket antibiotika. Jag äter hellre små fiskar, sade Zhong Nanshan från Kinas ingenjörsakademi på ett möte i den nationella folkkongressen den 7 mars.

Nationella folkkongressen är ett av Kinas två stora politiska möten, där en i praktiken maktlös församling röstar ja till beslut som redan fattats av kommunistpartiet.

Kinesiska odlare utvecklar inte hållbara och verkligt sunda odlingsmetoder utan förlitar sig i stället på antibiotika för att undvika bakterieinfektioner hos fiskarna, som ett resultat av de osanitära förhållandena.

I Kina har missbruket av antibiotika också lett till allvarligt förorenade vattendrag. Det släpps ut massor av avföring från djuren som förgiftar floder och flyter på ytan i vattendrag. Zhong Nanshan refererade till en rapport från förra året där det stod att Kinas ytvatten ibland innehåller 68 olika sorters antibiotika i höga koncentrationer, i både Pärlfloden och Huangpufloden, som är viktiga vattenvägar.

– Dricker man det vattnet är det som att äta de medicinerna, sade Zhong.

Men de statliga reglerna kring antibiotika är bristfälliga, enligt Zhong, som vill se högre myndigheter ta sig an problemet.

– Många myndighetsorgan skulle kunna hantera det här, men de gör det inte. Om vi tar oss an det först när det har blivit väldigt allvarligt kommer det att vara för sent.

Livsmedelssäkerhet har varit en stor social och politisk fråga i Kina i många år nu. Det rapporteras ofta exempelvis om tungmetaller i ris och grönsaker eller ruttet eller smittat fläskkött som görs om till bacon och säljs på marknader.

Internetanvändare som följde sessionen reagerade med oro på Zhongs kommentarer. En användare som kallade sig ”Western City Mr.13” skrev på mikrobloggen Sina Weibo: ”Finns det någonting som är säkert att äta?! Varför är det så svårt att överleva?!”

Rapportering av Lu Chen

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024