loadingVattenkvalitén i Östersjön har förbättrats men samtidigt medför den globala uppvärmningen nya utmaningar och på havets botten är de syrefria områdena större än någonsin tidigare. Arkivbild. (Foto: Hasse Holmberg / TT)
Vattenkvalitén i Östersjön har förbättrats men samtidigt medför den globala uppvärmningen nya utmaningar och på havets botten är de syrefria områdena större än någonsin tidigare. Arkivbild. (Foto: Hasse Holmberg / TT)
Inrikes

Östersjöns döda bottnar rekordstora

Epoch Times Sverige

Arbetet med Östersjön går framåt – övergödningen och vissa miljögifter minskar. Men samtidigt breder de syrefria områdena ut sig och den globala uppvärmningen sätter ytterligare tryck på ett hav i obalans.

Få stormar och fortsatt övergödning – det är anledningen till att de syrefria områdena i Östersjön är större än någonsin.

– Det är ett problem som inte är lätt att lösa. Vi har tillfört Östersjön väldigt mycket näring i cirka 50 år. Även om man har gjort insatser så behövs det ytterligare begränsningar i tillförseln, säger Lennart Sorby, verksamhetsutvecklare vid Havs- och vattenmyndigheten.

”Ofantliga volymer”

För att ge liv åt bottnarna krävs det syrerikt saltvatten som ordentliga stormar för med sig. Men de stora inflödena av saltvatten har varit färre under senare år och nu spekulerar experterna i hur problemet kan lösas på andra sätt.

– Man kan tänka sig konstgjord tillförsel. Men vi pratar om ofantliga volymer, så det är antingen teknisk omöjligt eller eländigt svårt, säger Lennart Sorby.

Gamla synder

Men på andra ställen i Östersjön har vattenkvalitén förbättrats. I Stockholms skärgård har siktdjupet blivit bättre och havet har börjat förlåta 60- och 70-talets miljösynder.

– Några av de klassiska miljögifterna har minskat för att vi gjort åtgärder och vi ser effekter som att havsörnarna ökat. Samtidigt har vi introducerat väldigt många nya gifter, men när vi sätter in åtgärder så minskar även de, säger Joakim Hansen, miljöanalytiker vid Stockholms universitet.

Finns hopp

Generellt har Östersjöns tillstånd förbättrats anser Lennart Sorby. Men den globala uppvärmningens effekter på havet är ännu ganska okända.

-Det finns signaler om att risken för döda bottnar ökar med en högre temperatur eftersom vi får högre biologisk produktion. En högre temperatur i luften innebär en högre temperatur i vattnet. Men förhoppningsvis kan de arter som finns i vattenmiljö vänja sig vid den nya värmen, säger Lennart Sorby.

(TT)

Fakta: Syrefria bottnar
  • Det senaste decenniet har andelen syrefria bottnar, det vill säga bottnar där enbart bakterier klarar av att leva, ökat markant och befinner sig numera på en konstant förhöjd nivå.
  • I nuläget ligger de döda havsbottnarna i Östersjön på en nivå som aldrig tidigare har dokumenterats och de motsvarar 15 procent av hela havet, det vill säga 80 000 kvadratkilometer. Det är en yta som nästan är lika stor som dubbla Danmark.

Källa: Världsnaturfonden WWF

 

Mest lästa

Rekommenderat

loadingVattenkvalitén i Östersjön har förbättrats men samtidigt medför den globala uppvärmningen nya utmaningar och på havets botten är de syrefria områdena större än någonsin tidigare. Arkivbild. (Foto: Hasse Holmberg / TT)
Vattenkvalitén i Östersjön har förbättrats men samtidigt medför den globala uppvärmningen nya utmaningar och på havets botten är de syrefria områdena större än någonsin tidigare. Arkivbild. (Foto: Hasse Holmberg / TT)
Inrikes

Östersjöns döda bottnar rekordstora

Epoch Times Sverige

Arbetet med Östersjön går framåt – övergödningen och vissa miljögifter minskar. Men samtidigt breder de syrefria områdena ut sig och den globala uppvärmningen sätter ytterligare tryck på ett hav i obalans.

Få stormar och fortsatt övergödning – det är anledningen till att de syrefria områdena i Östersjön är större än någonsin.

– Det är ett problem som inte är lätt att lösa. Vi har tillfört Östersjön väldigt mycket näring i cirka 50 år. Även om man har gjort insatser så behövs det ytterligare begränsningar i tillförseln, säger Lennart Sorby, verksamhetsutvecklare vid Havs- och vattenmyndigheten.

”Ofantliga volymer”

För att ge liv åt bottnarna krävs det syrerikt saltvatten som ordentliga stormar för med sig. Men de stora inflödena av saltvatten har varit färre under senare år och nu spekulerar experterna i hur problemet kan lösas på andra sätt.

– Man kan tänka sig konstgjord tillförsel. Men vi pratar om ofantliga volymer, så det är antingen teknisk omöjligt eller eländigt svårt, säger Lennart Sorby.

Gamla synder

Men på andra ställen i Östersjön har vattenkvalitén förbättrats. I Stockholms skärgård har siktdjupet blivit bättre och havet har börjat förlåta 60- och 70-talets miljösynder.

– Några av de klassiska miljögifterna har minskat för att vi gjort åtgärder och vi ser effekter som att havsörnarna ökat. Samtidigt har vi introducerat väldigt många nya gifter, men när vi sätter in åtgärder så minskar även de, säger Joakim Hansen, miljöanalytiker vid Stockholms universitet.

Finns hopp

Generellt har Östersjöns tillstånd förbättrats anser Lennart Sorby. Men den globala uppvärmningens effekter på havet är ännu ganska okända.

-Det finns signaler om att risken för döda bottnar ökar med en högre temperatur eftersom vi får högre biologisk produktion. En högre temperatur i luften innebär en högre temperatur i vattnet. Men förhoppningsvis kan de arter som finns i vattenmiljö vänja sig vid den nya värmen, säger Lennart Sorby.

(TT)

Fakta: Syrefria bottnar
  • Det senaste decenniet har andelen syrefria bottnar, det vill säga bottnar där enbart bakterier klarar av att leva, ökat markant och befinner sig numera på en konstant förhöjd nivå.
  • I nuläget ligger de döda havsbottnarna i Östersjön på en nivå som aldrig tidigare har dokumenterats och de motsvarar 15 procent av hela havet, det vill säga 80 000 kvadratkilometer. Det är en yta som nästan är lika stor som dubbla Danmark.

Källa: Världsnaturfonden WWF

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024