loadingOregano (Origanum vulgare), som också kallas för kungsmynta, är en gammal kulturväxt. Den har även fått  andra namn såsom, "frimodig", "dosta", och "könig" eller "vildmejram". Ett udda bruk anger Arvidh Månson i "En mycket nyttigh Örta-Book" från 1642: "Lagen af denna ört och blandad med kvinnomjölk, låten uti öronen, borttager örnavärk". (Foto: Epoch Times/Pirjo Svensson)
Oregano (Origanum vulgare), som också kallas för kungsmynta, är en gammal kulturväxt. Den har även fått andra namn såsom, "frimodig", "dosta", och "könig" eller "vildmejram". Ett udda bruk anger Arvidh Månson i "En mycket nyttigh Örta-Book" från 1642: "Lagen af denna ört och blandad med kvinnomjölk, låten uti öronen, borttager örnavärk". (Foto: Epoch Times/Pirjo Svensson)
Hälsa & Livsstil

Oregano – en mångsidig krydda

Myrna Mack - Epoch Times

En av mina favoritlukter är den väldoftande oreganon i en het skål med grönsakssoppa. Jag älskar också lukten av grillat kött som har marinerats i flera timmar i en blandning med oregano, olja, vinäger och vitlök.

Oreganoblad är en viktig ingrediens i det italienska och grekiska köket – antingen i färsk eller i torkad form, (den torkade har ofta mer smak). Oregano är en god krydda till pasta, pizza, kötträtter, sås, stuvningar, sallader, tomat- och osträtter. Det var också från Italien vi fick seden att krydda pizza med oregano.

I matlagning används oreganon för att skapa delikata maträtter, men den odlas också för användning inom läkemedel-, likör- och kosmetikasektorn. Oreganons egenskaper har studerats ingående och tillämpas även inom örtmedicin. Oreganon har antioxidant, antiviral och anticancerogena egenskaper, likaså egenskaper som hjälper matsmältningen.

Flera sorters oregano växer naturligt i Medelhavsområdet i Asien. I Italien växer oregano mestadels i bergsområden. Dess namn kommer från grekiskan, och tros betyda, ”bergets prakt”.

Oregano växer bäst utomhus – den tycker helst inte om att vara inomhus. Den sover under vintern och återvänder på våren. Men i nödfall går den att odla i kruka inomhus om vinterklimatet är kallt.

Plocka bladen när du behöver dem och avlägsna blommorna så fort de kommer fram för att öka bladproduktionen. Om du planerar att torka bladen, skörda strax innan blommorna öppnar sig. Häng kvistarna upp och ner i lösa buketter på en mörk, torr och luftig plats. Det går även att frysa in de färska bladen.

Oregano kallas även för kungsmynta, fast den inte är någon mynta, eller vildmejram. Mejram är för övrigt en nära släkting till oregano.

Oregano växer i vilt tillstånd i Sverige. Vid den stora fornborgen Torsburgen på Gotland växer det mycket kungsmynta. Oregano är en gammal kulturväxt som dessutom blommar mycket vackert under sensommaren.

Översatt från originalartikel på engelska.

För mer information om oregano se:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Oregano

Mest lästa

Rekommenderat

loadingOregano (Origanum vulgare), som också kallas för kungsmynta, är en gammal kulturväxt. Den har även fått  andra namn såsom, "frimodig", "dosta", och "könig" eller "vildmejram". Ett udda bruk anger Arvidh Månson i "En mycket nyttigh Örta-Book" från 1642: "Lagen af denna ört och blandad med kvinnomjölk, låten uti öronen, borttager örnavärk". (Foto: Epoch Times/Pirjo Svensson)
Oregano (Origanum vulgare), som också kallas för kungsmynta, är en gammal kulturväxt. Den har även fått andra namn såsom, "frimodig", "dosta", och "könig" eller "vildmejram". Ett udda bruk anger Arvidh Månson i "En mycket nyttigh Örta-Book" från 1642: "Lagen af denna ört och blandad med kvinnomjölk, låten uti öronen, borttager örnavärk". (Foto: Epoch Times/Pirjo Svensson)
Hälsa & Livsstil

Oregano – en mångsidig krydda

Myrna Mack - Epoch Times

En av mina favoritlukter är den väldoftande oreganon i en het skål med grönsakssoppa. Jag älskar också lukten av grillat kött som har marinerats i flera timmar i en blandning med oregano, olja, vinäger och vitlök.

Oreganoblad är en viktig ingrediens i det italienska och grekiska köket – antingen i färsk eller i torkad form, (den torkade har ofta mer smak). Oregano är en god krydda till pasta, pizza, kötträtter, sås, stuvningar, sallader, tomat- och osträtter. Det var också från Italien vi fick seden att krydda pizza med oregano.

I matlagning används oreganon för att skapa delikata maträtter, men den odlas också för användning inom läkemedel-, likör- och kosmetikasektorn. Oreganons egenskaper har studerats ingående och tillämpas även inom örtmedicin. Oreganon har antioxidant, antiviral och anticancerogena egenskaper, likaså egenskaper som hjälper matsmältningen.

Flera sorters oregano växer naturligt i Medelhavsområdet i Asien. I Italien växer oregano mestadels i bergsområden. Dess namn kommer från grekiskan, och tros betyda, ”bergets prakt”.

Oregano växer bäst utomhus – den tycker helst inte om att vara inomhus. Den sover under vintern och återvänder på våren. Men i nödfall går den att odla i kruka inomhus om vinterklimatet är kallt.

Plocka bladen när du behöver dem och avlägsna blommorna så fort de kommer fram för att öka bladproduktionen. Om du planerar att torka bladen, skörda strax innan blommorna öppnar sig. Häng kvistarna upp och ner i lösa buketter på en mörk, torr och luftig plats. Det går även att frysa in de färska bladen.

Oregano kallas även för kungsmynta, fast den inte är någon mynta, eller vildmejram. Mejram är för övrigt en nära släkting till oregano.

Oregano växer i vilt tillstånd i Sverige. Vid den stora fornborgen Torsburgen på Gotland växer det mycket kungsmynta. Oregano är en gammal kulturväxt som dessutom blommar mycket vackert under sensommaren.

Översatt från originalartikel på engelska.

För mer information om oregano se:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Oregano

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024