loadingBild från prisutdelningen förra året. Professor Tu Youyou Kina tog emot Nobelpriset i fysiologi eller medicin från kung Carl Gustaf vid ceremonin i konserthuset i Stockholm. (Foto: Jonas Ekströmer/TT-arkivbild)
Bild från prisutdelningen förra året. Professor Tu Youyou Kina tog emot Nobelpriset i fysiologi eller medicin från kung Carl Gustaf vid ceremonin i konserthuset i Stockholm. (Foto: Jonas Ekströmer/TT-arkivbild)
Inrikes

Nu går startskottet för Nobelveckan

Epoch Times

Nobelveckan är här. Höjdpunkten är såklart prisutdelningen och den efterföljande banketten på Stadshuset på lördag, men även veckan i övrigt är späckad med en mängd evenemang.

En händelserik vecka väntar Nobelpristagarna, som i morgon börjar anlända till Stockholm. Men den handlar inte bara om att fira. Vid en pressträff presenterar Nobelstiftelsen en rad evenemang som lyfter viktiga framtidsfrågor.

Tema för Nobel week dialouge, vittra samtal mellan pristagare och andra prominenta personer, är i år mat och matens påverkan på samhälle och klimat.

– Vi har funderat på det här ämnet länge. Vi jobbar med de stora viktiga globala frågorna. Maten är en självklar sådan, inte minst med tanke på dess påverkan på miljö och hälsa, och frågor om fattigdom och orättvisa, säger Laura Sprechmann, vice vd för Nobel Media.

Till lördagens bankett kommer fler än tusen gäster står och för menyns står precis som förra året kocken Sayan Isaksson och konditorn Daniel Roos.

Kocken Sayan Isaksson ansvarar för årets Nobelmiddag. Här är han fotograferad i köket i Stadshuset tillsammans med efterrättsansvarige konditorn Daniel Roos. (Foto: Tomas Oneborg /SvD/TT-arkivbild)

Kocken Sayan Isaksson ansvarar för årets Nobelmiddag. Här är han fotograferad i köket i Stadshuset tillsammans med efterrättsansvarige konditorn Daniel Roos. (Foto: Tomas Oneborg /SvD/TT-arkivbild)

Sayan Isaksson känner sig mer rutinerad inför årets sittning.

– Personligen ligger det vegetariska nära till hands, men det gäller också att komponera en meny som fungerar för det som Nobelstiftelsen vill säga med middagen, säger Sayan Isaksson.

Menyn är topphemlig in i det sista, men kockarna avslöjar i alla fall att desserten och maten kommer att gå mer ”hand-i hand” i år jämfört med tidigare.

Underhållningen på banketten svarar ljuddesignern och regissören Linus Fellbom för. I år deltar en av de största ensemblerna genom Nobelhistorien med totalt nästan 80 personer.

– Det blir en slags musikalisk resa genom musikhistorien, säger Linus Fellbom.

Bland annat deltar Adolf Fredriks flickkör och Svenska kammarorkestern.

(TT)

Nobelveckan 2016
I år har elva personer fått Nobelpriset. Ingen av dem är kvinna, medelåldern är cirka 70 år.
Pristagarna får bjuda med sig ett officiellt sällskap på 14 personer till Nobelveckan.
Alla pristagarna kommer att hålla en föreläsning om sin upptäckt eller det arbete de belönats för. Föredragen är gratis och öppna för allmänheten, men det gäller att vara ute i god tid.
Prisutdelningarna sker lördagen den 10 december i Oslo (fredspriset) och i Stockholm (övriga pris). På kvällen hålls banketter.
Källa: Nobelstiftelsen (TT)

 

Pristagarna
Nobelpriset i fysik
David Thouless, 82, professor vid universitetet i Washington i USA. Född i Storbritannien.
Duncan Haldane, 65, fysikprofessor vid Princeton University i USA. Från London i Storbritannien.
MIchael Kosterlitz, 73, professor vid Brown University, Providence, i USA. Född i Aberdeen i Storbritannien.
Nobelpriset i kemi
Jean-Pierre Sauvage, 71, bland annat professor vid universitetet i Strasbourg. Född i Paris i Frankrike.
Fraser Stoddart, 74, kemiprofessor vid Northwestern University i Evanston i USA. Från Edinburgh i Storbritannien.
Bernard L Feringa, 65 år, professor vid Rijksuniversiteit Groningen i Nederländerna. Född i Barger-Compascuum i Nederländerna.
Nobelpriset i medicin
Yoshinori Ohsumi, 71, född 1945 i Fukuoka i Japan. Doktorerade vid universitetet i Tokyo, vistades sedan i tre år vid Rockefeller University i New York, USA, och återvände därefter till Tokyo där han etablerade sin forskargrupp 1988.
Ekonomipriset till Alfred Nobels minne
Oliver Hart, 68, professor i ekonomi vid Harvard University i USA. Född i London i Storbritannien.
Bengt Holmström, 67, professor på Massachusetts Institute of Technology (MIT). Född i Helsingfors i Finland.
Duon tilldelas priset för deras bidrag till kontraktsteorin.
Nobelpriset i litteratur
Artisten och låtskrivaren Bob Dylan, 75. Född i Minnesota, USA. Kommer inte till Stockholm för att ta emot Nobelpriset.
Nobels fredspris
Colombias president Juan Manuel Santos, 65, som prisas för insatserna för att få slut på konflikten mellan Farc-gerillan och regeringen i landet.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingBild från prisutdelningen förra året. Professor Tu Youyou Kina tog emot Nobelpriset i fysiologi eller medicin från kung Carl Gustaf vid ceremonin i konserthuset i Stockholm. (Foto: Jonas Ekströmer/TT-arkivbild)
Bild från prisutdelningen förra året. Professor Tu Youyou Kina tog emot Nobelpriset i fysiologi eller medicin från kung Carl Gustaf vid ceremonin i konserthuset i Stockholm. (Foto: Jonas Ekströmer/TT-arkivbild)
Inrikes

Nu går startskottet för Nobelveckan

Epoch Times

Nobelveckan är här. Höjdpunkten är såklart prisutdelningen och den efterföljande banketten på Stadshuset på lördag, men även veckan i övrigt är späckad med en mängd evenemang.

En händelserik vecka väntar Nobelpristagarna, som i morgon börjar anlända till Stockholm. Men den handlar inte bara om att fira. Vid en pressträff presenterar Nobelstiftelsen en rad evenemang som lyfter viktiga framtidsfrågor.

Tema för Nobel week dialouge, vittra samtal mellan pristagare och andra prominenta personer, är i år mat och matens påverkan på samhälle och klimat.

– Vi har funderat på det här ämnet länge. Vi jobbar med de stora viktiga globala frågorna. Maten är en självklar sådan, inte minst med tanke på dess påverkan på miljö och hälsa, och frågor om fattigdom och orättvisa, säger Laura Sprechmann, vice vd för Nobel Media.

Till lördagens bankett kommer fler än tusen gäster står och för menyns står precis som förra året kocken Sayan Isaksson och konditorn Daniel Roos.

Kocken Sayan Isaksson ansvarar för årets Nobelmiddag. Här är han fotograferad i köket i Stadshuset tillsammans med efterrättsansvarige konditorn Daniel Roos. (Foto: Tomas Oneborg /SvD/TT-arkivbild)

Kocken Sayan Isaksson ansvarar för årets Nobelmiddag. Här är han fotograferad i köket i Stadshuset tillsammans med efterrättsansvarige konditorn Daniel Roos. (Foto: Tomas Oneborg /SvD/TT-arkivbild)

Sayan Isaksson känner sig mer rutinerad inför årets sittning.

– Personligen ligger det vegetariska nära till hands, men det gäller också att komponera en meny som fungerar för det som Nobelstiftelsen vill säga med middagen, säger Sayan Isaksson.

Menyn är topphemlig in i det sista, men kockarna avslöjar i alla fall att desserten och maten kommer att gå mer ”hand-i hand” i år jämfört med tidigare.

Underhållningen på banketten svarar ljuddesignern och regissören Linus Fellbom för. I år deltar en av de största ensemblerna genom Nobelhistorien med totalt nästan 80 personer.

– Det blir en slags musikalisk resa genom musikhistorien, säger Linus Fellbom.

Bland annat deltar Adolf Fredriks flickkör och Svenska kammarorkestern.

(TT)

Nobelveckan 2016
I år har elva personer fått Nobelpriset. Ingen av dem är kvinna, medelåldern är cirka 70 år.
Pristagarna får bjuda med sig ett officiellt sällskap på 14 personer till Nobelveckan.
Alla pristagarna kommer att hålla en föreläsning om sin upptäckt eller det arbete de belönats för. Föredragen är gratis och öppna för allmänheten, men det gäller att vara ute i god tid.
Prisutdelningarna sker lördagen den 10 december i Oslo (fredspriset) och i Stockholm (övriga pris). På kvällen hålls banketter.
Källa: Nobelstiftelsen (TT)

 

Pristagarna
Nobelpriset i fysik
David Thouless, 82, professor vid universitetet i Washington i USA. Född i Storbritannien.
Duncan Haldane, 65, fysikprofessor vid Princeton University i USA. Från London i Storbritannien.
MIchael Kosterlitz, 73, professor vid Brown University, Providence, i USA. Född i Aberdeen i Storbritannien.
Nobelpriset i kemi
Jean-Pierre Sauvage, 71, bland annat professor vid universitetet i Strasbourg. Född i Paris i Frankrike.
Fraser Stoddart, 74, kemiprofessor vid Northwestern University i Evanston i USA. Från Edinburgh i Storbritannien.
Bernard L Feringa, 65 år, professor vid Rijksuniversiteit Groningen i Nederländerna. Född i Barger-Compascuum i Nederländerna.
Nobelpriset i medicin
Yoshinori Ohsumi, 71, född 1945 i Fukuoka i Japan. Doktorerade vid universitetet i Tokyo, vistades sedan i tre år vid Rockefeller University i New York, USA, och återvände därefter till Tokyo där han etablerade sin forskargrupp 1988.
Ekonomipriset till Alfred Nobels minne
Oliver Hart, 68, professor i ekonomi vid Harvard University i USA. Född i London i Storbritannien.
Bengt Holmström, 67, professor på Massachusetts Institute of Technology (MIT). Född i Helsingfors i Finland.
Duon tilldelas priset för deras bidrag till kontraktsteorin.
Nobelpriset i litteratur
Artisten och låtskrivaren Bob Dylan, 75. Född i Minnesota, USA. Kommer inte till Stockholm för att ta emot Nobelpriset.
Nobels fredspris
Colombias president Juan Manuel Santos, 65, som prisas för insatserna för att få slut på konflikten mellan Farc-gerillan och regeringen i landet.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024