Knapriga, saftiga äpplen är en hösttradition och en njutning. Ta vara på den stora mångfalden av äpplen som finns så här års. Äpplena innehåller antioxidanter och pektin som är nyttigt för kroppen. Störst nytta får man av färska äpplen som inte tillagats.
Det finns hundratals sorter att prova, varierande från rött till gult till grönt, från knaprigt till saftigt, från sött till syrligt och från enkla till komplexa. Äpplen innehåller en mängd olika fytokemikalier (finns i växter), av vilka många har visat sig ha stark antioxidantverkan. De har särskilt hög halt av quercetin, som är en flavonoid antioxidant.
Epidemiologiska studier har visat att konsumtion av äpplen kan minska risken för vissa cancerformer, hjärt-kärlsjukdomar, astma, diabetes och fetma. För att optimera fytokemikaliets innehåll är det viktigt att äta äpplets pigmentrika skal. Välj hela, ekologiska äpplen i stället för äppelmos eller äppeljuice.
Gott för tarmen
Äpplen är också en rik pektinkälla, en typ av lösliga fibrer som finns i växternas cellväggar och vävnader. Denna lösliga fiber verkar för att sänka kolesterolet genom att minska den mängd som absorberas i tarmen.
Studier har visat att pektin i äpplen interagerar med andra äpplens fytonäringsämnen för att uppnå en ännu större sänkning av kolesterolet. Forskare har också upptäckt att äpplen kan öka tarmhälsan genom att öka antalet goda tarmbakterier som livnär sig på äpplets pektin.
Gott på många sätt
Bärbara och lätta att packa är äpplen bra att ta med när du har bråttom. Njuta av dem som en enkel efterrätt ugnsbakad med ett stänk av kanel och muskot. Jag gillar att tärna ett äpple, blanda det med färska grönsaker, några kikärtor, kanske en handfull valnötter eller pumpafrön och sedan toppa det med någon av mina kryddade vinäger eller kanske min mandelbalsamicodressing.
Experimentera med de många olika varianterna av äpplen för att upptäcka vilka som är dina favoriter. Ha roligt när du letar reda på dina lokala ekologiska äppelodlare, gårdsbutiker och bondemarknader och letar efter olika typer av intressanta äpplen. De behöver inte se perfekta ut. Ju mindre och mer ofullkomliga de ser ut, desto bättre smak.
Om du går och plockar äpplen och kommer hem med massor av dem, oroa dig inte – du kan lagra dem i flera månader. Bara packa in varje äpple i papper för att hindra dem från att röra varandra och förvara i en sluten kartong på en sval plats, som till exempel i en källare eller ett garage.
Denna artikel publicerades ursprungligen på www.drfuhrman.com.