Nicklas Bäckström månadens rookie i NHL

Nicklas Bäckström månadens rookie i NHL
Nicklas Bäckström går mot en bra debutsäsong i NHL. (Foto: Jim McIsaac/Getty Images/AFP)

Washington Capitals Nicklas Bäckström har utsetts till december månads bäste nykomling i National Hockey League.

Efter en usel inledning på säsongen har Washington Capitals fått fart under skridskorna. En bidragande anledning till det är förre Brynässpelaren Nicklas Bäckström, som nu utsetts till december månads bäste nykomling i NHL, enligt NHL.com.

Nicklas Bäckström hade svårt att få spelet att stämma i början av serien och fick relativt lite speltid. Den senaste tiden har han dock tagit allt större ansvar och klivit fram som en av Washington Capitals viktigaste spelare. Under december producerade Bäckström 14 poäng (fem mål, nio assist) på 13 matcher.

20-årige Bäckström ligger trea i Washingtons interna skytteliga efter superstjärnan Alexander Ovetjkin och Michael Nylander. Han ligger också trea i poängligan totalt för nykomlingar efter Chicago Blackhawks Patrick Kane och Jonathan Toews.

Jonathan Toews valdes för övrigt ett snäpp före Bäckström i NHL-draften 2006 (trea respektive fyra). Patrick Kane valdes som första spelare i 2007 års draft. Det kan bli en intressant avslutning på säsongen när det gäller vem som ska bli årets rookie. Trenden för närvarande talar för Nicklas Bäckström…

Bland övriga svenska nykomlingar i NHL fortsätter backen Tobias Enström att övertyga i Atlanta Trashers. Enström får mycket förtroende och är den spelare som har mest istid per match i Trashers. Han har också mest istid av alla nykomlingar i NHL och har samlat ihop mest poäng av alla rookie-backar. Totalt ligger Enström på fjärde plats i poängligan bland nykomlingarna.

NHL-draften

NHL-draften är ett möte som hålls varje år där klubbarna i NHL tingar spelare för sina lag och därmed äger rättigheterna att kontraktera dem i framtiden. De klubbar som kom på sämst placering i föregående års spel i NHL får välja spelare först. Klubbarna väljer spelare i tur och ordning i sju rundor. De bästa spelarna går naturligtvis först.

Gilla oss på Facebook!