loadingFolk köper tomater på en lokal bondemarknad vid Union Square i New York. Foto:  Samira Bouaou /Epoch Times
Folk köper tomater på en lokal bondemarknad vid Union Square i New York. Foto: Samira Bouaou /Epoch Times
Utrikes

Närodlat kan försörja nästan hela USA med mat

Annie Wu - Epoch Times

Några forskare vid University of California-Merced har kommit fram till att det finns potential för att lokalt odlad mat och lokalt uppfödd boskap kan föda 80 till 100 procent av invånarna i de flesta amerikanska städer.

De flesta städer kan ha tillräckligt med jordbruk inom tio mils omkrets. Men några stora kuststäder, som New York, har begränsad jordbruksyta och klarar bara att förse runt tio procent av invånarna med lokalt producerad mat. Om man ökar radien till det dubbla kan New Yorks omgivande jordbruksbygd förse runt 30 procent av stadens befolkning.

Bondemarknader och jord-till-bord-restauranger är inne idag. Mat som tillverkas av lokalt odlade produkter anses mer hållbart för både människa och miljö.

Många hälso- och miljömedvetna konsumenter vill ha mer lokalt producerat, men fortfarande är lokalt odlad mat en ganska smal nisch. De flesta av USA: s livsmedel odlas i stora industriella jordbruk och transporteras långa sträckor innan de når butikerna.

Konventionellt odlade produkter färdas i genomsnitt 240 mil från gård till försäljningsställe, enligt en studie av Leopold Center for Sustainable Agriculture vid Iowa State University.

Räknade kalorier

Professor Elliott Campbell och doktoranden Andrew Zumkehr kom fram till sina beräkningar genom att räkna ut hur många kalorier en person skulle konsumera med en typisk amerikansk diet. Sedan räknade de ut hur mycket odlade grödor och kött som behövdes för att producera den mängden kalorier. De gjorde också beräkningar för en vegetarisk diet och en mer köttbaserad diet.

För boskapsuppfödning gjorde de sina beräkningar baserade på konventionell boskapsuppfödning inte på gräsuppfödningsmetoder.

Därefter kartlade de all tillgänglig jordbruksmark i landet med hjälp av data från National Science Foundation. De beräknade landets produktivitet med hjälp av jordbruksdepartementets uppgifter om grödors avkastning.

Slutligen skapade de en algoritm för att tilldela jordbruksmark till varje stad med 50 miles (cirka 8 mil) som grundgräns. Om områdena mellan städerna överlappade varandra prioriterades städer med större befolkning och mindre jordbruksmark.

Genom att använda folkräkningsuppgifter för varje stad fann de att 90 procent av landets livsmedelsbehov kan levereras inom en 50-miles radie. Hundra procent av landets livsmedelsbehov kan tillgodoses inom en 200-miles radie (cirka 32 mil).

Växtbaserad kost kräver mindre resurser

Forskarna fann att om fler amerikaner gick över till en växtbaserad kost kan odlingskapaciteten sträckas ut ännu mer. En köttrik diet kräver tre gånger så mycket mark än vegetarisk kost.

I en telefonintervju sade professor Campbell att studien inte menade att vi helt och hållet skulle övergå till ett livsmedelssystem som bara baserade sig på lokalt jordbruk.

Då skulle det krävas en total förändring av vår livsmedelsdistribution och våra matvanor.

Däremot ger resultatet av studien en insikt i hur mycket mer vi kan få ifrån det lokala jordbruket. Till exempel skulle New York troligen kunna förses med alla sommarsäsongsprodukter från närliggande gårdar.

– Det viktigaste i vår studie är; att om vi satsar mer resurser, om fler var intresserade av lokal jordbruksproduktion skulle vi faktiskt kunna göra det här då? Svaret är ja, sade Campbell.

För närvarande är bara en liten del av landets livsmedel lokalt producerad. Den här studien visar att en avsevärt större del kan produceras lokalt.

Sverige får sin första ”gröna” livsmedelskedja

VIDEO: Förföljelsen av falungong i Kina

Mest lästa

Rekommenderat

loadingFolk köper tomater på en lokal bondemarknad vid Union Square i New York. Foto:  Samira Bouaou /Epoch Times
Folk köper tomater på en lokal bondemarknad vid Union Square i New York. Foto: Samira Bouaou /Epoch Times
Utrikes

Närodlat kan försörja nästan hela USA med mat

Annie Wu - Epoch Times

Några forskare vid University of California-Merced har kommit fram till att det finns potential för att lokalt odlad mat och lokalt uppfödd boskap kan föda 80 till 100 procent av invånarna i de flesta amerikanska städer.

De flesta städer kan ha tillräckligt med jordbruk inom tio mils omkrets. Men några stora kuststäder, som New York, har begränsad jordbruksyta och klarar bara att förse runt tio procent av invånarna med lokalt producerad mat. Om man ökar radien till det dubbla kan New Yorks omgivande jordbruksbygd förse runt 30 procent av stadens befolkning.

Bondemarknader och jord-till-bord-restauranger är inne idag. Mat som tillverkas av lokalt odlade produkter anses mer hållbart för både människa och miljö.

Många hälso- och miljömedvetna konsumenter vill ha mer lokalt producerat, men fortfarande är lokalt odlad mat en ganska smal nisch. De flesta av USA: s livsmedel odlas i stora industriella jordbruk och transporteras långa sträckor innan de når butikerna.

Konventionellt odlade produkter färdas i genomsnitt 240 mil från gård till försäljningsställe, enligt en studie av Leopold Center for Sustainable Agriculture vid Iowa State University.

Räknade kalorier

Professor Elliott Campbell och doktoranden Andrew Zumkehr kom fram till sina beräkningar genom att räkna ut hur många kalorier en person skulle konsumera med en typisk amerikansk diet. Sedan räknade de ut hur mycket odlade grödor och kött som behövdes för att producera den mängden kalorier. De gjorde också beräkningar för en vegetarisk diet och en mer köttbaserad diet.

För boskapsuppfödning gjorde de sina beräkningar baserade på konventionell boskapsuppfödning inte på gräsuppfödningsmetoder.

Därefter kartlade de all tillgänglig jordbruksmark i landet med hjälp av data från National Science Foundation. De beräknade landets produktivitet med hjälp av jordbruksdepartementets uppgifter om grödors avkastning.

Slutligen skapade de en algoritm för att tilldela jordbruksmark till varje stad med 50 miles (cirka 8 mil) som grundgräns. Om områdena mellan städerna överlappade varandra prioriterades städer med större befolkning och mindre jordbruksmark.

Genom att använda folkräkningsuppgifter för varje stad fann de att 90 procent av landets livsmedelsbehov kan levereras inom en 50-miles radie. Hundra procent av landets livsmedelsbehov kan tillgodoses inom en 200-miles radie (cirka 32 mil).

Växtbaserad kost kräver mindre resurser

Forskarna fann att om fler amerikaner gick över till en växtbaserad kost kan odlingskapaciteten sträckas ut ännu mer. En köttrik diet kräver tre gånger så mycket mark än vegetarisk kost.

I en telefonintervju sade professor Campbell att studien inte menade att vi helt och hållet skulle övergå till ett livsmedelssystem som bara baserade sig på lokalt jordbruk.

Då skulle det krävas en total förändring av vår livsmedelsdistribution och våra matvanor.

Däremot ger resultatet av studien en insikt i hur mycket mer vi kan få ifrån det lokala jordbruket. Till exempel skulle New York troligen kunna förses med alla sommarsäsongsprodukter från närliggande gårdar.

– Det viktigaste i vår studie är; att om vi satsar mer resurser, om fler var intresserade av lokal jordbruksproduktion skulle vi faktiskt kunna göra det här då? Svaret är ja, sade Campbell.

För närvarande är bara en liten del av landets livsmedel lokalt producerad. Den här studien visar att en avsevärt större del kan produceras lokalt.

Sverige får sin första ”gröna” livsmedelskedja

VIDEO: Förföljelsen av falungong i Kina

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024