loadingFörpackningar av plast kan ersättas av förpackningar gjorda av mjölk. Forskare i USA har skapat nedbrytbara förpackningar baserat på mjölkprotein. (Foto: Lars Pehrsson / SvD/TT-arkivbild)
Förpackningar av plast kan ersättas av förpackningar gjorda av mjölk. Forskare i USA har skapat nedbrytbara förpackningar baserat på mjölkprotein. (Foto: Lars Pehrsson / SvD/TT-arkivbild)
Utrikes

Mjölkmaterial ersätter plast

Epoch Times

Nya ätbara matförpackningar tillverkade av mjölk ska ersätta plastförpackningar för att förvara maten, rapporterar Vetenskapsradion.

Forskare vid USA:s jordbruksdepartement har skapat de nya nedbrytbara förpackningarna genom att ta fram ett nytt material baserat på mjölkproteinet kasein.

Det tunna och genomskinliga materialet är inte lika elastiskt som vanlig plast, men ska vara 500 gånger bättre på att hålla ute syre, vilket får maten att hålla bättre.

De nedbrytbara förpackningar som redan finns på marknaden är gjorda av stärkelse som inte lika effektivt håller ute syre, uppger Vetenskapsradion.

För att ge lite smak till den ätbara förpackningen har forskarna sagt att de kan tänka sig att tillsätta lite krydda i dem framöver.

(TT)

Mer plast än fisk i haven år 2050 spår ny rapport

Kom ihåg bästa kassen när du ska handla

Nässelgarn bidrar till en bättre miljö

Mest lästa

Rekommenderat

loadingFörpackningar av plast kan ersättas av förpackningar gjorda av mjölk. Forskare i USA har skapat nedbrytbara förpackningar baserat på mjölkprotein. (Foto: Lars Pehrsson / SvD/TT-arkivbild)
Förpackningar av plast kan ersättas av förpackningar gjorda av mjölk. Forskare i USA har skapat nedbrytbara förpackningar baserat på mjölkprotein. (Foto: Lars Pehrsson / SvD/TT-arkivbild)
Utrikes

Mjölkmaterial ersätter plast

Epoch Times

Nya ätbara matförpackningar tillverkade av mjölk ska ersätta plastförpackningar för att förvara maten, rapporterar Vetenskapsradion.

Forskare vid USA:s jordbruksdepartement har skapat de nya nedbrytbara förpackningarna genom att ta fram ett nytt material baserat på mjölkproteinet kasein.

Det tunna och genomskinliga materialet är inte lika elastiskt som vanlig plast, men ska vara 500 gånger bättre på att hålla ute syre, vilket får maten att hålla bättre.

De nedbrytbara förpackningar som redan finns på marknaden är gjorda av stärkelse som inte lika effektivt håller ute syre, uppger Vetenskapsradion.

För att ge lite smak till den ätbara förpackningen har forskarna sagt att de kan tänka sig att tillsätta lite krydda i dem framöver.

(TT)

Mer plast än fisk i haven år 2050 spår ny rapport

Kom ihåg bästa kassen när du ska handla

Nässelgarn bidrar till en bättre miljö

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024