”Max Manus” liv filmas i Norge

”Max Manus” liv filmas i Norge
Filmstatister som har klätt ut sig till tyska soldater på Karl Johan i Oslo. (Foto: Lise Aaserud/ Scanpix/AFP)

Skådespelare klädda som tyska soldater syns den 15 april under filmandet av ‘Max Manus’, en film som fått sitt namn efter den norske krigshjälten, Max Manus. Filmen regisseras av Joachim Roenning och Espen Sandberg. Filmen som kommer att ha premiär den 19 december baseras på de böcker som Max Manus skrev om sina upplevelser under andra världskriget.

Max Manus som föddes 1914 i Bergen var en norsk motståndsman under andra världskriget. Han var bland annat löjtnant i Kompani Linge, och deltog även i Finska vinterkriget, där han kämpade mot kommunisterna från 1939 fram till 13 mars 1940. Sedan arbetade han i motståndsrörelsen i det av nazisterna ockuperade Norge. I januari 1941 arresterades han i sin lägenhet, men han kastade sig ut genom ett fönster och hamnade på sjukhus. Därifrån rymde han och tog sig till Storbritannien via Stockholm och halva jorden runt – en resa som tog sju månader. Det var i Storbritannien Max Manus blev anlitad till Kompani Linge. Han genomgick en specialutbildning i England och kom den 12 mars 1943 tillbaka till Norge för att delta i motståndsrörelsen.

Max Manus blev medlem i Oslogjengen som av britterna ansågs vara Europas bästa sabotagegrupp under andra världskriget. Max Manus arbetade bland annat med sin vän, Gregers Gram, under operationerna ”Mardonius”, ”Derby” och ”Bundle” och sänkte otaliga tyska fartyg och bombade ner minst 100 tyska flygplan under kriget.

Efter kriget arbetade Max Manus som livvakt för kungen och kronprinsen. Han skrev böcker om sina upplevelser och startade en stor kontorsmaterialfirma. 1947 ingick han äktenskap med Ida Nikoline Lie Lindebrække. Max Manus dog 1996.

Källa: AFP, Wikipedia.

Gilla oss på Facebook!