G.T. Dave, grundaren av företaget Millenium Products, såg att hans mors regelbundna användning av kombucha hjälpte även mot den cancer hon led av – läkarna förvånade sig över att hon mådde så bra.
– Det var då som hon började forska om kombucha för att förstå vad som gjorde att det var så hälsosamt. Hon kom över många artiklar och rapporter som handlade om kombucha och dess positiva inverkan på cancer och andra former av metaboliska sjukdomar, förklarar Dave
Detox med sommarens örter – så gör du!
Ed Kasper som är auktoriserad akupunktör och specialist inom medicinalväxter, och tillika en mästare på att tillverka kombucha i Kalifornien, nämner att precis som traditionell kinesisk medicin fungerar, hjälper kombucha helt enkelt till att föra kroppen tillbaka i balans.
– Det är inte en mirakelkur; folk förstår bara inte vad det är, säger Ed Kasper.
Vare sig det är en mirakelkur eller inte, så blev Dave i alla falla så berörd av hur positivt denna speciella dryck påverkade hans familjs liv, att han bestämde sig för att dela med sig av den till resten av världen.
– Jag började först med att tillverka det i mitt eget kök, hällde upp det i flaskor för hand och levererade med min mammas Land Cruiser, förklarar Dave, som nu distribuerar sin serie av kombucha och synergi-drycker till bland annat hälsokostbutiker över hela USA.
Medan både Dave och Kasper båda säljer färdiggjort kombucha, så kan det också med lite ansträngning tillverkas hemma.
– Det är roligt, lätt och billigt. Man kan tillverka det från vitt socker och Lipton-te, säger Kasper som tilltalar den ekonomiske personen men precis som Dave, gör i ordning sin egen kombucha med de finaste ingredienserna.
– Man kan göra så att det smakar gott och inte som medicin, och tillverka en dryck som verkligen är njutningsfull att dricka och är hälsosam.
Många faktorer, såsom tid, temperatur och val av ingredienser kan påverka smaken av portionen, därför kan smaken på kombucha variera ganska mycket – från mousserande äppelcider till skummande vinäger. Genom att till exempel välja olika ingredienser kan man skapa en kombucha som tilltalar den egna smaken, men en del människor är fortfarande försiktiga med att prova det.
– Jag märke att om jag bara lade till lite fruktjuice, fick den en annan färg och spår av smak som [konsumenter] redan var vana vid, så de blev mer benägna att uppskatta det, förklarar han. Förutom den ursprungliga kombuchan, erbjuder Dave även kombuchadryck med smak av ingefära, tranbär, mango och även andra smaker.
Zielinski, som köpte lite av drycken och gör sin egen kombucha, använder juice som tillägg för att göra drycken mer välsmakande och tilltalande för sina barn och vänner.
– Man behöver bara en tesked, säger Zielinski.
Kasper rekommenderar också att man blandar i lite juice om jäsningen blir för sur, men han tillsätter också olika örter till speciella kombuchaextrakt för att komma åt särskilda åkommor.
Honungsbakterier kan komma att ersätta antibiotika
Nyttan med kombucha har rekommenderats av många och beskrivits omfattande i litteraturen, men Dave medger att ingenting kan ersätta upplevelsen.
– Även när de mest skeptiska människorna dricker den första flaskan, så kan de känna det, säger han.
Rådfråga alltid läkare vid sjukdomstillstånd.
Källor:
http://www.gtskombucha.com
http://www.happyherbalist.com
http://www.kombucha.org