Drygt en tesked kanel kan plana ut blodsockertopparna efter en måltid visar en ny svensk studie. Detta kan ha effekter för diabetiker.
I studien, som gjordes under ledning av läkaren Joanna Hlebowicz vid Lunds universitet, och som nyligen publicerades i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition, mättes blodsockernivåerna hos 14 friska försökspersoner före och efter en måltid med risgrynsgröt. Varje person fick äta risgrynsgröten med och utan kanel.
Högt blodsocker och övervikt ökar risken för cancer
Efter en jämförelse av blodsockernivåerna, vilka mättes flera gånger under en tvåtimmarsperiod, fann man att då gröten smaksatts med drygt en tesked kanel steg blodsockret mindre efter måltiden.
En av orsakerna kan vara att kanel tycks sänka hastigheten med vilken maten passerar från magsäcken till tunntarmen. Genom att mäta tömningshastigheten med ultraljud fann forskarteamet att tömningen skedde långsammare.
Men i vilken utsträckning kanel verkligen kan hjälpa diabetiker återstår att se. Visserligen fann Hlebowics med sitt forskarlag att när personer med diabetes typ 2 lade till kanel i kosten under 40 dagar så minskade blodsocker- och kolesterolnivåerna, men enligt Reuters uteblev den effekten i en annan studie på personer med diabetes typ 1.
Chaga – den arktiska sprängtickan som helar
Hlebowics drar slutsatsen att det behövs fler studier i hur kanel påverkar blodsockret hos personer med diabetes.
Men nog är det goda nyheter for dem som gillar kanel och vill sänka sockertopparna efter måltider med mycket kolhydrater. Nu gäller det bara att ta fram fantasin och skapa nyttiga kanelefterrätter.