Julbordet gör december till en viktig månad för restaurangerna. Och julbordsbokningarna har ökat markant jämfört med december förra året, enligt en enkät från Visita.
Men det är inte bara skinka och buffé som gäller längre.
Julbordsmånaden står inför dörren och restaurangerna förbereder sig med skinka, köttbullar och prinskorv.
Men enligt Sara Sundquist, livsmedels- och hållbarhetsstrateg på besöksnäringens branschorganisation Visita, säger många av de knappt 300 restauranger som svarat på enkäten att efterfrågan på ett mindre köttspäckat julbord har ökat.
– Det finns helt klart en grönare trend. Den har kommit smygande de senaste åren, men nu ser vi den på ett helt annat sätt, säger hon.
Känns inte bra
Framför allt verkar det vara köttindustrins miljöpåverkan som får folk att efterfråga alternativ på julbordet.
– Tidigare kanske det handlade mer om hälsoskäl eller omtanke om djuren – det finns kvar, men jag tror att det är hållbarhetsfrågan som gör att man vill ha mer grönt, det känns inte riktigt bra att äta de där enorma mängderna kött, säger Sara Sundquist.
Enligt Jordbruksverket har köttkonsumtionen sjunkit lite de senaste två åren. Men sett till utvecklingen över lång tid har konsumtionen per capita i Sverige ökat stadigt sedan 2001. Om den gröna trenden kan ändra på siffrorna återstår att se.
Större medvetenhet
En annan trend är specialkost – ett företag som bjuder sina anställda vill inte se någon sitta och peta i sig potatis utan tillbehör.
– Det finns vegetarianer, veganer, de som inte vill äta fläsk. Vi ser att man kanske inte griljerar julskinka med ströbröd för då kan man inte äta det om man är glutenintolerant. Det finns en större medvetenhet och man försöker nå så många som möjligt. Alla ska få något att äta, säger Sara Sundquist.
Även om det lär dröja tills buffébordet är ett minne blott, så tror Sara Sundquist att man inte på samma sätt vill ha ett överflöd av rätter i år.
– Vissa gör delar av julbordet som buffé, till exempel sillen, och resten kommer som en varmrätt. Det är ingen stor trend än, men den finns, säger hon.
(TT)
Fakta: Senap toppar |
Senap är det viktigaste på svenskarnas julbord (nästan alla tillfrågade svarar att det kommer att finnas på deras) åtminstone förra året. Här är topplistan:
Källa: Demoskops julmatsundersökning 2015, beställd av Livsmedelsföretagen |