loadingGrönt och specialkost verkar vara årets julbordstrend. Arkivbild. (Foto: Robin Haldert / TT)
Grönt och specialkost verkar vara årets julbordstrend. Arkivbild. (Foto: Robin Haldert / TT)
Hälsa & Livsstil

Julbordstrend: grönt och specialkost

Epoch Times

Julbordet gör december till en viktig månad för restaurangerna. Och julbordsbokningarna har ökat markant jämfört med december förra året, enligt en enkät från Visita.

Men det är inte bara skinka och buffé som gäller längre.

Julbordsmånaden står inför dörren och restaurangerna förbereder sig med skinka, köttbullar och prinskorv.

Men enligt Sara Sundquist, livsmedels- och hållbarhetsstrateg på besöksnäringens branschorganisation Visita, säger många av de knappt 300 restauranger som svarat på enkäten att efterfrågan på ett mindre köttspäckat julbord har ökat.

– Det finns helt klart en grönare trend. Den har kommit smygande de senaste åren, men nu ser vi den på ett helt annat sätt, säger hon.

Känns inte bra

Framför allt verkar det vara köttindustrins miljöpåverkan som får folk att efterfråga alternativ på julbordet.

– Tidigare kanske det handlade mer om hälsoskäl eller omtanke om djuren – det finns kvar, men jag tror att det är hållbarhetsfrågan som gör att man vill ha mer grönt, det känns inte riktigt bra att äta de där enorma mängderna kött, säger Sara Sundquist.

Enligt Jordbruksverket har köttkonsumtionen sjunkit lite de senaste två åren. Men sett till utvecklingen över lång tid har konsumtionen per capita i Sverige ökat stadigt sedan 2001. Om den gröna trenden kan ändra på siffrorna återstår att se.

Större medvetenhet

En annan trend är specialkost – ett företag som bjuder sina anställda vill inte se någon sitta och peta i sig potatis utan tillbehör.

– Det finns vegetarianer, veganer, de som inte vill äta fläsk. Vi ser att man kanske inte griljerar julskinka med ströbröd för då kan man inte äta det om man är glutenintolerant. Det finns en större medvetenhet och man försöker nå så många som möjligt. Alla ska få något att äta, säger Sara Sundquist.

Även om det lär dröja tills buffébordet är ett minne blott, så tror Sara Sundquist att man inte på samma sätt vill ha ett överflöd av rätter i år.

– Vissa gör delar av julbordet som buffé, till exempel sillen, och resten kommer som en varmrätt. Det är ingen stor trend än, men den finns, säger hon.

(TT)

Fakta: Senap toppar
Senap är det viktigaste på svenskarnas julbord (nästan alla tillfrågade svarar att det kommer att finnas på deras) åtminstone förra året. Här är topplistan:

  • Senap
  • Julskinka
  • Köttbullar
  • Sill
  • Bröd eller vörtbröd
  • Julgodis
  • Korv
  • Janssons frestelse
  • Risgrynsgröt
  • Gravad lax

Källa: Demoskops julmatsundersökning 2015, beställd av Livsmedelsföretagen

 

Mest lästa

Rekommenderat

loadingGrönt och specialkost verkar vara årets julbordstrend. Arkivbild. (Foto: Robin Haldert / TT)
Grönt och specialkost verkar vara årets julbordstrend. Arkivbild. (Foto: Robin Haldert / TT)
Hälsa & Livsstil

Julbordstrend: grönt och specialkost

Epoch Times

Julbordet gör december till en viktig månad för restaurangerna. Och julbordsbokningarna har ökat markant jämfört med december förra året, enligt en enkät från Visita.

Men det är inte bara skinka och buffé som gäller längre.

Julbordsmånaden står inför dörren och restaurangerna förbereder sig med skinka, köttbullar och prinskorv.

Men enligt Sara Sundquist, livsmedels- och hållbarhetsstrateg på besöksnäringens branschorganisation Visita, säger många av de knappt 300 restauranger som svarat på enkäten att efterfrågan på ett mindre köttspäckat julbord har ökat.

– Det finns helt klart en grönare trend. Den har kommit smygande de senaste åren, men nu ser vi den på ett helt annat sätt, säger hon.

Känns inte bra

Framför allt verkar det vara köttindustrins miljöpåverkan som får folk att efterfråga alternativ på julbordet.

– Tidigare kanske det handlade mer om hälsoskäl eller omtanke om djuren – det finns kvar, men jag tror att det är hållbarhetsfrågan som gör att man vill ha mer grönt, det känns inte riktigt bra att äta de där enorma mängderna kött, säger Sara Sundquist.

Enligt Jordbruksverket har köttkonsumtionen sjunkit lite de senaste två åren. Men sett till utvecklingen över lång tid har konsumtionen per capita i Sverige ökat stadigt sedan 2001. Om den gröna trenden kan ändra på siffrorna återstår att se.

Större medvetenhet

En annan trend är specialkost – ett företag som bjuder sina anställda vill inte se någon sitta och peta i sig potatis utan tillbehör.

– Det finns vegetarianer, veganer, de som inte vill äta fläsk. Vi ser att man kanske inte griljerar julskinka med ströbröd för då kan man inte äta det om man är glutenintolerant. Det finns en större medvetenhet och man försöker nå så många som möjligt. Alla ska få något att äta, säger Sara Sundquist.

Även om det lär dröja tills buffébordet är ett minne blott, så tror Sara Sundquist att man inte på samma sätt vill ha ett överflöd av rätter i år.

– Vissa gör delar av julbordet som buffé, till exempel sillen, och resten kommer som en varmrätt. Det är ingen stor trend än, men den finns, säger hon.

(TT)

Fakta: Senap toppar
Senap är det viktigaste på svenskarnas julbord (nästan alla tillfrågade svarar att det kommer att finnas på deras) åtminstone förra året. Här är topplistan:

  • Senap
  • Julskinka
  • Köttbullar
  • Sill
  • Bröd eller vörtbröd
  • Julgodis
  • Korv
  • Janssons frestelse
  • Risgrynsgröt
  • Gravad lax

Källa: Demoskops julmatsundersökning 2015, beställd av Livsmedelsföretagen

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024