loadingVi dricker gärna kaffe med mjölk i Sverige. Svenskt kaffe. Men vad är det? (Foto: Jessica Gow /TT-arkivbild)
Vi dricker gärna kaffe med mjölk i Sverige. Svenskt kaffe. Men vad är det? (Foto: Jessica Gow /TT-arkivbild)
Hälsa & Livsstil

Ja det finns svenskt kaffe

Epoch Times

Finns det svenskt kaffe på hotellet?
Och vad är det?
– Det är en kvalitet egentligen, säger kaffeexperten Anna Nordström

”Svenskt kaffe” är ett koncept. Men vad sjutton är svenskt kaffe, egentligen?

– En blandning av kaffe från vissa länder som vi traditionellt har druckit i Sverige, som vi kallar svenskt kaffe, säger Anna Nordström, specialkaffeansvarig på Löfbergs och tidigare medlem i det svenska baristalandslaget.

En googling på ”svenskt kaffe” ger över 25 000 träffar. En del handlar om Lasse Åbergs kultrulle ”Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten” från 1980, andra om att svenskt kaffe är en snackis i New York eller om hur vanligt det är på hotellen i Thailand.

Byt färg på koppen om kaffe smakar beskt

Historisk förklaring

En klassisk svensk mellanrostblandning brukar bestå av kaffe med basen i Brasilien, kanske även Colombia, och lite Östafrika på det, förklarar Anna Nordström. Lite Kenya eller Etiopien.

– Det har väl sin historia i att vi exporterat mycket trä och stål till Sydamerika, och tagit hem kaffe därifrån. Kommer du till Danmark smakar kaffet lite annorlunda, för de har handlat med Holland, och Holland hade kolonier i Sydostasien och tog hem sitt kaffe därifrån.

Svenskt kaffe är alltså en superglobal historia. Men varför en blandning? Anna Nordström berättar att blandningar ofta smakar bättre än varje kaffe för sig. Dessutom blir det lättare att erbjuda samma smak året runt, vilket inte är givet med en produkt bestående av växande råvaror med kvaliteter som skiljer sig från årstid till årstid.

– Gör du en blandning så är det lättare att justera lite grann, så att det smakar lika, säger Anna Nordström.

Fråga doktorn: Dricka kaffe eller inte?

Starkt kaffe

Det om blandningen. Men finns det något i tillagningen som är svenskt?
Hallå, klart det gör. Bryggkaffe.

– Det är ju väldigt vanligt i Sverige, och det sätter ju också sin prägel på smaken.

TT: Styrkan då?
– Vi gillar ganska starkt kaffe i Sverige.

TT: Är det därför så många har mjölk i kaffet?
– Ja, det tror jag. Framför allt för att det är för starkt. Överdoserat kaffe är väldigt vanligt. Då vill man ha mjölk för att ta bort bitterheten.

TT: Många är övertygade om att svenskt kaffe är så himla bra, har de rätt att vara det?
– J a, det tycker jag. Vi ska vara jättestolta över det.

TT: Och det säger du inte för att du jobbar på Löfbergs?
– Nej, det säger jag faktiskt ur ett globalt perspektiv. Och det håller kaffekännare över hela världen med mig om.

(TT)

Forskare: Ditt kaffeberoende sitter i dina gener

Svenskt kaffe på hotellet
Det är oklart hur många svenskar som faktiskt frågat efter svenskt kaffe på hotellet.
Men det finns historiska belägg för att svenskar tagit kaffefrågan på allvar under sina utlandssemestrar.
Enligt Centrum för näringslivshistoria försågs Ica-förlagets och Fritidsresors charterresenärer på 1960-talet med kaffepaket och melittapåsar när de klev ombord på flygen söd

 

Mest lästa

Rekommenderat

loadingVi dricker gärna kaffe med mjölk i Sverige. Svenskt kaffe. Men vad är det? (Foto: Jessica Gow /TT-arkivbild)
Vi dricker gärna kaffe med mjölk i Sverige. Svenskt kaffe. Men vad är det? (Foto: Jessica Gow /TT-arkivbild)
Hälsa & Livsstil

Ja det finns svenskt kaffe

Epoch Times

Finns det svenskt kaffe på hotellet?
Och vad är det?
– Det är en kvalitet egentligen, säger kaffeexperten Anna Nordström

”Svenskt kaffe” är ett koncept. Men vad sjutton är svenskt kaffe, egentligen?

– En blandning av kaffe från vissa länder som vi traditionellt har druckit i Sverige, som vi kallar svenskt kaffe, säger Anna Nordström, specialkaffeansvarig på Löfbergs och tidigare medlem i det svenska baristalandslaget.

En googling på ”svenskt kaffe” ger över 25 000 träffar. En del handlar om Lasse Åbergs kultrulle ”Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten” från 1980, andra om att svenskt kaffe är en snackis i New York eller om hur vanligt det är på hotellen i Thailand.

Byt färg på koppen om kaffe smakar beskt

Historisk förklaring

En klassisk svensk mellanrostblandning brukar bestå av kaffe med basen i Brasilien, kanske även Colombia, och lite Östafrika på det, förklarar Anna Nordström. Lite Kenya eller Etiopien.

– Det har väl sin historia i att vi exporterat mycket trä och stål till Sydamerika, och tagit hem kaffe därifrån. Kommer du till Danmark smakar kaffet lite annorlunda, för de har handlat med Holland, och Holland hade kolonier i Sydostasien och tog hem sitt kaffe därifrån.

Svenskt kaffe är alltså en superglobal historia. Men varför en blandning? Anna Nordström berättar att blandningar ofta smakar bättre än varje kaffe för sig. Dessutom blir det lättare att erbjuda samma smak året runt, vilket inte är givet med en produkt bestående av växande råvaror med kvaliteter som skiljer sig från årstid till årstid.

– Gör du en blandning så är det lättare att justera lite grann, så att det smakar lika, säger Anna Nordström.

Fråga doktorn: Dricka kaffe eller inte?

Starkt kaffe

Det om blandningen. Men finns det något i tillagningen som är svenskt?
Hallå, klart det gör. Bryggkaffe.

– Det är ju väldigt vanligt i Sverige, och det sätter ju också sin prägel på smaken.

TT: Styrkan då?
– Vi gillar ganska starkt kaffe i Sverige.

TT: Är det därför så många har mjölk i kaffet?
– Ja, det tror jag. Framför allt för att det är för starkt. Överdoserat kaffe är väldigt vanligt. Då vill man ha mjölk för att ta bort bitterheten.

TT: Många är övertygade om att svenskt kaffe är så himla bra, har de rätt att vara det?
– J a, det tycker jag. Vi ska vara jättestolta över det.

TT: Och det säger du inte för att du jobbar på Löfbergs?
– Nej, det säger jag faktiskt ur ett globalt perspektiv. Och det håller kaffekännare över hela världen med mig om.

(TT)

Forskare: Ditt kaffeberoende sitter i dina gener

Svenskt kaffe på hotellet
Det är oklart hur många svenskar som faktiskt frågat efter svenskt kaffe på hotellet.
Men det finns historiska belägg för att svenskar tagit kaffefrågan på allvar under sina utlandssemestrar.
Enligt Centrum för näringslivshistoria försågs Ica-förlagets och Fritidsresors charterresenärer på 1960-talet med kaffepaket och melittapåsar när de klev ombord på flygen söd

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024