Isbjörnsunge med mamma

Isbjörnsunge med mamma
(Foto: AFP/Getty Images/Bill Pugliano)

Isbjörnsungen Talini (vänster) som var 9 månader och vägde 72 kg när bilden togs, den 25 augusti 2005, simmar med sin mamma Barle i Detroits djurpark, i utställningen Arktiska Livscirkeln i Royal Oak, Michigan. Talini var den första isbjörnen som föddes på Detroits djurpark på femton år. Mamman Barle föddes vild och räddades av Detroits djurpark från en cirkus i Puerto Rico år 2002.

Fakta om isbjörnen:

En nyfödd isbjörnsunge är inte större än en råtta. Isbjörnarna är de största köttätarna på land. En vuxen hane väger ca 400 kg. En vuxen hona väger omkring 200 kg. Isbjörnar dricker inte vatten. De får all vätska de behöver från de djuren de äter. Vanligaste födan är sälar. De är duktiga simmare och kan simma omkring 9,6 km per timme, enligt http://library.thinkquest.org/3500/polarbear.htm

Isbjörnars framtid är osäker. Enligt WWF håller Arktis på att smälta. Vid år 2100 kanske det inte längre finns någon is kvar i Arktis på sommaren. Det betyder att det inte kommer att finnas isbjörnar heller. Den globala uppvärmning som orsakas av fossila bränslen är orsaken. Mer info finns på WWF – Polar Bear Trackers hemsida.

Gilla oss på Facebook!