loadingMed kännarmin kollas tryffelskörden i Frankrike vid förra årets tryffelmarknad i Lalbenque. (Foto: Eric Cabanis / AFP)
Med kännarmin kollas tryffelskörden i Frankrike vid förra årets tryffelmarknad i Lalbenque. (Foto: Eric Cabanis / AFP)
Hälsa & Livsstil

Högsäsong för tryffeljakt

Barbro Plogander - Epoch Times

Nu skördas den gotländska tryffeln och den håller högklassig kvalité.

Tryffel odlas under jord och var odlingsplatserna på Gotland finns är en bevarad hemlighet. En tryffel blir stor och med ett kilopris på 10 000 kronor kan man förstå det. Som tur är behövs det inte så många gram av den i maträtterna då den räknas som en krydda.

Turistnäringen på Gotland har å sin sida hittat en ny inkomstkälla. Nu kan man som turist åka på tryffelsafari för att jaga tryffel, äta tryffel och laga till tryffeln. Skördetiden kan vara ända fram till jul.

Tryffeln, som växer under jorden, kan spåras av specialtränade hundar eftersom de har ett suveränt luktsinne. Många växtplatser har på detta sätt upptäckts på Gotland och Öland.

I södra Frankrike växer det vildväxande svart tryffel. 1978 upptäckes den även i Sverige, på Gotland. Den svarta tryffeln ansågs då vara utrotningshotad.

Christina Wedén, botaniker, insåg i slutet av 1990-talet att det fanns förutsättningar för odling av den svarta tryffeln i Sverige. Tio provplanteringar startades med 250 bourgognetryffelplantor.

När kvalitén på den odlade tryffeln i ett blindtest senare testades i Frankrike, fann man att svensk och fransk tryffel klassas lika högt, det skriver Tryffelföreningen på sin hemsida.

När Wedén 2004 publicerade sin doktorsavhandling vid Uppsala universitet visar det sig att odlingsmetoder avgör vilken art som finns på Gotland. Den skiljer sig från kontinentens tryfflar, vilket troligen är en anpassning till klimatet.

Eftersom tryffeln växer under jorden tillhör den markägaren och ingår alltså inte i allemansrätten.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingMed kännarmin kollas tryffelskörden i Frankrike vid förra årets tryffelmarknad i Lalbenque. (Foto: Eric Cabanis / AFP)
Med kännarmin kollas tryffelskörden i Frankrike vid förra årets tryffelmarknad i Lalbenque. (Foto: Eric Cabanis / AFP)
Hälsa & Livsstil

Högsäsong för tryffeljakt

Barbro Plogander - Epoch Times

Nu skördas den gotländska tryffeln och den håller högklassig kvalité.

Tryffel odlas under jord och var odlingsplatserna på Gotland finns är en bevarad hemlighet. En tryffel blir stor och med ett kilopris på 10 000 kronor kan man förstå det. Som tur är behövs det inte så många gram av den i maträtterna då den räknas som en krydda.

Turistnäringen på Gotland har å sin sida hittat en ny inkomstkälla. Nu kan man som turist åka på tryffelsafari för att jaga tryffel, äta tryffel och laga till tryffeln. Skördetiden kan vara ända fram till jul.

Tryffeln, som växer under jorden, kan spåras av specialtränade hundar eftersom de har ett suveränt luktsinne. Många växtplatser har på detta sätt upptäckts på Gotland och Öland.

I södra Frankrike växer det vildväxande svart tryffel. 1978 upptäckes den även i Sverige, på Gotland. Den svarta tryffeln ansågs då vara utrotningshotad.

Christina Wedén, botaniker, insåg i slutet av 1990-talet att det fanns förutsättningar för odling av den svarta tryffeln i Sverige. Tio provplanteringar startades med 250 bourgognetryffelplantor.

När kvalitén på den odlade tryffeln i ett blindtest senare testades i Frankrike, fann man att svensk och fransk tryffel klassas lika högt, det skriver Tryffelföreningen på sin hemsida.

När Wedén 2004 publicerade sin doktorsavhandling vid Uppsala universitet visar det sig att odlingsmetoder avgör vilken art som finns på Gotland. Den skiljer sig från kontinentens tryfflar, vilket troligen är en anpassning till klimatet.

Eftersom tryffeln växer under jorden tillhör den markägaren och ingår alltså inte i allemansrätten.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024