loadingPersoner som äter mycket kött som är tillagat i hög temperatur löper större risk att utveckla urinblåsecancer, enligt en ny amerikansk studie.(Foto: AFP PHOTO/Miguel Mendez)
Personer som äter mycket kött som är tillagat i hög temperatur löper större risk att utveckla urinblåsecancer, enligt en ny amerikansk studie.(Foto: AFP PHOTO/Miguel Mendez)
Hälsa & Livsstil

Hårt grillat kött ökar risken för urinblåsecancer

Susanne Larsson - Epoch Times

Lagom till grillsäsongen visar amerikanska forskningsrön att personer som äter mycket kött tillagat i höga temperaturer, löper större risk att utveckla urinblåsecancer.

– Det är välkänt att kött som tillagas vid höga temperaturer genererar heterocykliska aminer (HCA) som kan orsaka cancer. Vi ville ta reda på om köttkonsumtionen ökar risken att utveckla cancer i urinblåsan och hur genetiska skillnader kan spela en roll, säger en av forskarna bakom studien Jie Lin, docent vid The University of Texas M D Anderson Cancer Center, institutionen för epidemiologi i ett pressmeddelande.

Grilla över glöd och undvik skadliga ämnen

Enligt American Cancer Society, diagnostiserades nästan 71 000 nya fall av urinblåsecancer i USA förra året, och mer än 14 000 människor dog till följd av sjukdomen. Män har mycket större risk att utveckla cancer i urinblåsan än kvinnor.

Rött kött och hårt tillagat kött ökar cancerrisken

Vid tillagningen av kött (nötkött, griskött, fågel och fisk) vid höga temperaturer bildas heterocykliska aminer (HCA). De produceras när det uppstår ett samspel mellan aminosyror, som är grunden för proteiner, och kemiskt kreatin, som är lagrat i musklerna.

Tidigare forskning har identifierat 17 HCA:er som kan bidra till cancer.

Forskarna studerade 884 personer med blåscancer och 878 utan cancer, dessa följdes under 12 år. Med hjälp av ett frågeformulär dokumenterades varje deltagares kostvanor.

Det visade sig att gruppen med den högsta konsumtionen av rött kött hade nästan en och en halv gånger större risk att utveckla cancer i urinblåsan än de som åt lite rött kött.

Det var främst konsumtionen av nötköttsbiffar, fläskkotletter och bacon som ökade risken, men även stekt kyckling och fisk bidrog till att öka risken för urinblåsecancer.

Bästa sommarmaten enligt kinesisk medicin

Nivån på hur hårt tillagat köttet var hade stor betydelse. Personer som åt hårt stekt kött hade nästan dubbelt så stor risk att utveckla cancer i urinblåsan som de som åt mindre hårt tillagat kött.

Ser samband mellan kost och cancer

Vid ytterligare utfrågning av 177 personer med blåscancer och 306 personer utan cancer i urinblåsan visade det sig att personer med de högsta intagen av tre specifika HCA hade mer än två och en halv gånger större risk att utveckla blåscancer än de med lågt HCA intag.

Dessutom analyserade forskarna deltagarnas DNA för att se om det fanns genetiska variationer som gör att vissa människor löper större risk att utveckla cancer om de äter rött kött. Resultaten visade att personer som äter mycket rött kött och har sju eller fler specifika genotyper, hade fem gånger högre risk att få urinblåsecancer.

Studien stärker sambandet mellan kost och cancer. Resultat ger starkt stöd för vad vi misstänkte: människor som äter mycket rött kött, särskilt väl tillagat rött kött, såsom stekt eller grillat, verkar ha en högre risk för cancer i urinblåsan. Denna effekt förstärks om de bär hög nivå ogynnsamma genotyper i HCA-metabolismens väg, säger professor Xifeng Wu, som är ansvarig för studien.

Vad är hälsa egentligen?

Mest lästa

Rekommenderat

loadingPersoner som äter mycket kött som är tillagat i hög temperatur löper större risk att utveckla urinblåsecancer, enligt en ny amerikansk studie.(Foto: AFP PHOTO/Miguel Mendez)
Personer som äter mycket kött som är tillagat i hög temperatur löper större risk att utveckla urinblåsecancer, enligt en ny amerikansk studie.(Foto: AFP PHOTO/Miguel Mendez)
Hälsa & Livsstil

Hårt grillat kött ökar risken för urinblåsecancer

Susanne Larsson - Epoch Times

Lagom till grillsäsongen visar amerikanska forskningsrön att personer som äter mycket kött tillagat i höga temperaturer, löper större risk att utveckla urinblåsecancer.

– Det är välkänt att kött som tillagas vid höga temperaturer genererar heterocykliska aminer (HCA) som kan orsaka cancer. Vi ville ta reda på om köttkonsumtionen ökar risken att utveckla cancer i urinblåsan och hur genetiska skillnader kan spela en roll, säger en av forskarna bakom studien Jie Lin, docent vid The University of Texas M D Anderson Cancer Center, institutionen för epidemiologi i ett pressmeddelande.

Grilla över glöd och undvik skadliga ämnen

Enligt American Cancer Society, diagnostiserades nästan 71 000 nya fall av urinblåsecancer i USA förra året, och mer än 14 000 människor dog till följd av sjukdomen. Män har mycket större risk att utveckla cancer i urinblåsan än kvinnor.

Rött kött och hårt tillagat kött ökar cancerrisken

Vid tillagningen av kött (nötkött, griskött, fågel och fisk) vid höga temperaturer bildas heterocykliska aminer (HCA). De produceras när det uppstår ett samspel mellan aminosyror, som är grunden för proteiner, och kemiskt kreatin, som är lagrat i musklerna.

Tidigare forskning har identifierat 17 HCA:er som kan bidra till cancer.

Forskarna studerade 884 personer med blåscancer och 878 utan cancer, dessa följdes under 12 år. Med hjälp av ett frågeformulär dokumenterades varje deltagares kostvanor.

Det visade sig att gruppen med den högsta konsumtionen av rött kött hade nästan en och en halv gånger större risk att utveckla cancer i urinblåsan än de som åt lite rött kött.

Det var främst konsumtionen av nötköttsbiffar, fläskkotletter och bacon som ökade risken, men även stekt kyckling och fisk bidrog till att öka risken för urinblåsecancer.

Bästa sommarmaten enligt kinesisk medicin

Nivån på hur hårt tillagat köttet var hade stor betydelse. Personer som åt hårt stekt kött hade nästan dubbelt så stor risk att utveckla cancer i urinblåsan som de som åt mindre hårt tillagat kött.

Ser samband mellan kost och cancer

Vid ytterligare utfrågning av 177 personer med blåscancer och 306 personer utan cancer i urinblåsan visade det sig att personer med de högsta intagen av tre specifika HCA hade mer än två och en halv gånger större risk att utveckla blåscancer än de med lågt HCA intag.

Dessutom analyserade forskarna deltagarnas DNA för att se om det fanns genetiska variationer som gör att vissa människor löper större risk att utveckla cancer om de äter rött kött. Resultaten visade att personer som äter mycket rött kött och har sju eller fler specifika genotyper, hade fem gånger högre risk att få urinblåsecancer.

Studien stärker sambandet mellan kost och cancer. Resultat ger starkt stöd för vad vi misstänkte: människor som äter mycket rött kött, särskilt väl tillagat rött kött, såsom stekt eller grillat, verkar ha en högre risk för cancer i urinblåsan. Denna effekt förstärks om de bär hög nivå ogynnsamma genotyper i HCA-metabolismens väg, säger professor Xifeng Wu, som är ansvarig för studien.

Vad är hälsa egentligen?

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024