Du har säkert redan hört att gurkmeja är bra för hälsan, men vet du hur bra? Det har gjorts tusentals vetenskapliga studier om gurkmeja och listan kan göras lång över dess positiva hälsoeffekter. Gurkmeja har länge använts inom folkmedicinen, i främst Inden och Kina, och den mest uppmärksammade hälsokomponenten i gurkmejeroten är curcumin.
Nedan presenterar vi 3 hälsofördelar med att inta gurkmeja regelbundet:
Kloka gummans stärkande örter vid utmattning och överansträngning
1.) Inflammationshämmande
Flera studier har visat att curcumin har starkt anti-inflammatoriska effekter och därför effektivt mot inflammatoriska sjukdomar som reumatism, psoriasis och IBS (Inflammatory Bowel Syndrome). Det ökar även flexibilitet och smidighet i leder och har även visat sig ha dämpande effekter på träningsvärk. Därför lämpar sig gurkmeja väldigt bra som kosttillskott för alla som tränar.
2.) Förebygger cancer
I flertalet studier har man kunnat se att inflammationer korrelerar till utveckling av cancer, hjärtsjukdomar och diabetes. I länder där människor äter ca 1-2 teskedar gurkmeja dagligen, har man sett att vissa cancertyper förekommer mer sällan.
I över 2000 publicerade rapporter har man kunnat redogöra för att curcumin bekämpar cancer i bland annat bröst, prostata, bukspottkörtel, lever och lungor. Flertalet studier har påvisat att curcumin avstannar cancercellers delningsprocesser, och har förmågan att döda cancerceller samtidigt som de lämnar friska celler oskadda.
Downshifting – för hälsan och miljön
3.) Hjälper mot depression
Curcumin har även en god effekt på neurodegenerativa tillstånd så som Alzheimers, psykiska problem och depression. I en studie som publicerades i Journal of Clinical Psychopharmacology, som utfördes på 56 patienter med svår depression, tilldelades hälften ett placebopreparat och den andra hälften fick 500 mg curcumin i 8 veckor. De första 4 veckorna var effekterna desamma för båda grupperna, men mellan vecka 4-8 kunde man se tydliga förbättringar med de humörrelaterade symptomen hos gruppen som fått curcumin. Curcumin har även visat sig främja effekten av andra läkemedel som tas vid depression.
I ett flertal kliniska tester har man kunnat fastställa att gurkmeja och curcumin är säkert att inta, och inte ens vid mycket höga doser är det skadligt för hälsan. Genom att tillsätta lite svartpeppar vid intag, ökar man markant kroppens upptagningsförmåga av curcumin.
Gurkmeja färgar maten vackert gul och passar bra i grytor, grönsaksrätter, curry och till ris. Så kallad guldmjölk har blivit alltmer populärt, där man blandar gurkmeja med komjölk eller växtmjölk tillsammans med lite svartpeppar, sötning och eventuellt andra kryddor som vanilj, kanel och ingefära.
10 tips på vad du bör släppa taget om för att bli lyckligare
Källor: US National Library of Medicine, Uppsala Universitet, halsasomlivsstil.com, lifeextension.com, cancerresearchuk.org