loadingNaturen gör gott för välmåendet, liksom en brasa och trevligt sällskap. (Foto: Eva Sagerfors)
Naturen gör gott för välmåendet, liksom en brasa och trevligt sällskap. (Foto: Eva Sagerfors)
Hälsa & Livsstil

Grilla pinnbröd och varva ner

Eva Sagerfors - Epoch Times

Att titta in i glöden och vänta på att få nybakt bröd i skogen kan vara meditativt. För barn är det både spännande att grilla sitt bröd och nyttigt att varva ner en stund. Pröva det här goda men enkla brödet som görs på jäst.

Många har nog minnen från en kladdig deg på en pinne i skogen och tålamodsprövningen innan brödet blir genomgräddat. Men det är värt det för upplevelsen av att äta nybakt bröd ute i naturen.

5 enkla utflykter nära dig – friluftsexperterna tipsar

Pinnbrödsdegen ska vara kladdig, men man väljer själv om man vill linda degen runt pinnen med handen eller med en sked eller gaffel. Vet man från början att det tar en stund innan brödet är helt färdigt, då är det ju bara att slappna av, titta in i glöden och varva ner. Det mår man bara bra av.

Man kan lockas att göra en snabb deg på bakpulver, men många tycker att det blir godare med jäst. Det kräver förstås lite framförhållning, men går egentligen lika snabbt att göra. I det här receptet är mjölet lite grövre. Det ger fibrer och mer smak. Det blir också gott att blanda i hackade, färska örter, till exempel rosmarin. Om sällskapet föredrar olika smaker är det lätt att dela degen i två delar och blanda örterna i den ena.

Vila hjärnan och öppna dina sinnen

Recept pinnbröd för 4-8 pers

– 12 g jäst, 1/4 paket

– 4 dl kallt vatten

– 6 dl siktat dinkelmjöl

– 3 dl grovt dinkelmjöl

– 1 tsk honung

– 1 tsk salt

– 1 msk olja

– Eventuellt några matskedar hackade, färska örter.

Gör så här

Lös upp jästen i vattnet och blanda i mjölet efter hand.

Tillsätt sedan honung, salt och olja. Rör ordentligt eller knåda i några minuter. Degen ska vara kladdig.

Låt stå kallt i några timmar eller över natten.

Häll över degen i en låda med lock. Om man oljar lådan lite släpper degen lättare. Men det går också bra med en slickepott.

Ta med en sked på utflykten så är det lätt att få upp och snurra degen runt pinnen utan att bli kladdig. Snurra tunt. En tjockare deg tar längre tid att få klar helt igenom.

När brödet är klart är det lätt att dra det av pinnen och äta det med smör.

Blir det sedan över går det bra att grädda resten i ugnen, 200 grader i ungefär 8 minuter.

Jonna Jinton: Naturen inspirerar mina bilder

Mest lästa

Rekommenderat

loadingNaturen gör gott för välmåendet, liksom en brasa och trevligt sällskap. (Foto: Eva Sagerfors)
Naturen gör gott för välmåendet, liksom en brasa och trevligt sällskap. (Foto: Eva Sagerfors)
Hälsa & Livsstil

Grilla pinnbröd och varva ner

Eva Sagerfors - Epoch Times

Att titta in i glöden och vänta på att få nybakt bröd i skogen kan vara meditativt. För barn är det både spännande att grilla sitt bröd och nyttigt att varva ner en stund. Pröva det här goda men enkla brödet som görs på jäst.

Många har nog minnen från en kladdig deg på en pinne i skogen och tålamodsprövningen innan brödet blir genomgräddat. Men det är värt det för upplevelsen av att äta nybakt bröd ute i naturen.

5 enkla utflykter nära dig – friluftsexperterna tipsar

Pinnbrödsdegen ska vara kladdig, men man väljer själv om man vill linda degen runt pinnen med handen eller med en sked eller gaffel. Vet man från början att det tar en stund innan brödet är helt färdigt, då är det ju bara att slappna av, titta in i glöden och varva ner. Det mår man bara bra av.

Man kan lockas att göra en snabb deg på bakpulver, men många tycker att det blir godare med jäst. Det kräver förstås lite framförhållning, men går egentligen lika snabbt att göra. I det här receptet är mjölet lite grövre. Det ger fibrer och mer smak. Det blir också gott att blanda i hackade, färska örter, till exempel rosmarin. Om sällskapet föredrar olika smaker är det lätt att dela degen i två delar och blanda örterna i den ena.

Vila hjärnan och öppna dina sinnen

Recept pinnbröd för 4-8 pers

– 12 g jäst, 1/4 paket

– 4 dl kallt vatten

– 6 dl siktat dinkelmjöl

– 3 dl grovt dinkelmjöl

– 1 tsk honung

– 1 tsk salt

– 1 msk olja

– Eventuellt några matskedar hackade, färska örter.

Gör så här

Lös upp jästen i vattnet och blanda i mjölet efter hand.

Tillsätt sedan honung, salt och olja. Rör ordentligt eller knåda i några minuter. Degen ska vara kladdig.

Låt stå kallt i några timmar eller över natten.

Häll över degen i en låda med lock. Om man oljar lådan lite släpper degen lättare. Men det går också bra med en slickepott.

Ta med en sked på utflykten så är det lätt att få upp och snurra degen runt pinnen utan att bli kladdig. Snurra tunt. En tjockare deg tar längre tid att få klar helt igenom.

När brödet är klart är det lätt att dra det av pinnen och äta det med smör.

Blir det sedan över går det bra att grädda resten i ugnen, 200 grader i ungefär 8 minuter.

Jonna Jinton: Naturen inspirerar mina bilder

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024