loadingFrukt och grönt i kombination med feta mjölkprodukter har en skyddande effekt för hjärtat, visar en ny svensk studie. (Foto: Paul J. Richards/AFP)
Frukt och grönt i kombination med feta mjölkprodukter har en skyddande effekt för hjärtat, visar en ny svensk studie. (Foto: Paul J. Richards/AFP)
Hälsa & Livsstil

Fet mjölk och grönsaker bra för hjärtat

Susanne Larsson - Epoch Times

Att äta feta mjölkprodukter i kombination med frukt och grönsaker minskar risken för hjärtinfarkt. Det fastslår en svensk läkare som studerat över 1700 män på landsbygden.

Läkaren Sara Holmberg  forskar vid FoU-centrum vid landstinget i Kronoberg. Hon har under tolv års tid studerat 1752 män som bor eller arbetar på landsbygden.

Med hjälp av ett frågeformulär som männen fick fylla i början av undersökningen, kartlades deras matvanor och vid olika uppföljningar kontrollerade hon hur många som insjuknat i hjärtinfarkt eller avlidit.

Under studieperioden hade 138 män avlidit eller vårdats på sjukhus på grund av hjärt-kärlsjukdomar. Det visade sig att de som dagligen åt grönsaker och frukt i kombination med feta mejeriprodukter hade en lägre risk för att insjukna i hjärt-kärlsjukdomar än de som åt magra mjölkprodukter.

– I dag finns det en vedertagen hypotes om att fet mat ger högt kolesterol som ger hjärtinfarkt, men det är bara en tes som egentligen inte har blivit bevisad, säger Sara Holmberg till TT.

Bland dem som inte åt frukt och grönt dagligen hade fettintaget inte någon effekt.

– En hypotes är att frukt och grönt innehåller nyttiga ämnen och vitaminer, men många av dem är fettlösliga och det innebär att vitaminerna inte tas upp av kroppen om det inte finns något fett i kosten, säger Sara Holmberg.

Att äta fullkornsbröd eller fisk två gånger i veckan tycktes inte ha någon påverkan.

Studien har publicerats i vetenskapstidskriften International Journal of Environmental Research and Public Health.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingFrukt och grönt i kombination med feta mjölkprodukter har en skyddande effekt för hjärtat, visar en ny svensk studie. (Foto: Paul J. Richards/AFP)
Frukt och grönt i kombination med feta mjölkprodukter har en skyddande effekt för hjärtat, visar en ny svensk studie. (Foto: Paul J. Richards/AFP)
Hälsa & Livsstil

Fet mjölk och grönsaker bra för hjärtat

Susanne Larsson - Epoch Times

Att äta feta mjölkprodukter i kombination med frukt och grönsaker minskar risken för hjärtinfarkt. Det fastslår en svensk läkare som studerat över 1700 män på landsbygden.

Läkaren Sara Holmberg  forskar vid FoU-centrum vid landstinget i Kronoberg. Hon har under tolv års tid studerat 1752 män som bor eller arbetar på landsbygden.

Med hjälp av ett frågeformulär som männen fick fylla i början av undersökningen, kartlades deras matvanor och vid olika uppföljningar kontrollerade hon hur många som insjuknat i hjärtinfarkt eller avlidit.

Under studieperioden hade 138 män avlidit eller vårdats på sjukhus på grund av hjärt-kärlsjukdomar. Det visade sig att de som dagligen åt grönsaker och frukt i kombination med feta mejeriprodukter hade en lägre risk för att insjukna i hjärt-kärlsjukdomar än de som åt magra mjölkprodukter.

– I dag finns det en vedertagen hypotes om att fet mat ger högt kolesterol som ger hjärtinfarkt, men det är bara en tes som egentligen inte har blivit bevisad, säger Sara Holmberg till TT.

Bland dem som inte åt frukt och grönt dagligen hade fettintaget inte någon effekt.

– En hypotes är att frukt och grönt innehåller nyttiga ämnen och vitaminer, men många av dem är fettlösliga och det innebär att vitaminerna inte tas upp av kroppen om det inte finns något fett i kosten, säger Sara Holmberg.

Att äta fullkornsbröd eller fisk två gånger i veckan tycktes inte ha någon påverkan.

Studien har publicerats i vetenskapstidskriften International Journal of Environmental Research and Public Health.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024