loading
Hälsa & Livsstil

Får vi i oss tillräckligt med D-vitamin?

Susanne Larsson - Epoch Times

D-vitamin får vi naturligt när vi vistas i solen. Under den mörka årstiden behöver vi få i oss den mer via maten. Vitaminet är nödvändigt för reglering av kalkbalansen i skelett och tänder. Det finns forskning som tyder på att D-vitamin kan ha betydelse för risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes. Frågan är bara om vi får i oss tillräckligt?

Den senaste tiden har D-vitaminet uppmärksammats i media. Vissa forskare hävdar att vi får i oss för lite D-vitamin under de långa mörka vintrarna. Förr i världen riskerade barn att drabbas av ”engelska sjukan” (rakitis); skelettet blev uppmjukat och missformat.

I livsmedel finns D-vitamin framförallt i fet fisk och i mejeriprodukter.  Mini-, lätt- eller mellanmjölk och margarin berikas med D-vitamin. Kött och ägg innehåller också D-vitamin i mindre mängd. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2-3 gånger i veckan och dricker D-vitaminberikad mjölk för att få i sig tillräcklig mängd.

Vissa grupper kan behöva extra kosttillskott av D-vitamin, såsom äldre personer och de som inte får tillräckligt för sol. Även gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel kan behöva D-vitamin. Barn under två år rekommenderas tillskott i form av AD-droppar

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin och det D-vitamin som används vid berikning kommer från fettet från fårull. För att kunna blanda det i mjölk så löses det först i majsolja.

Enligt Livsmedelsverket så är det är mycket ovanligt med regelrätta bristsjukdomar i Sverige. Man anser dock att det saknas representativa studier om D-vitaminnivåer i blodet hos svenskar, men generellt anses nivåerna som tillfredställande enligt de studier som finns.

Under nästa år kommer Livsmedelsverket att kartlägga nivåerna av D-vitamin i blodet på vuxna i samband med en nationell kostundersökning.

Undersökningen görs för att bland annat bedöma om berikningsnivåerna behöver ses över.

Det forskas mycket inom detta område och i den planerade översynen av de nuvarande nordiska näringsrekommendationerna kommer de senaste forskningsresultaten att finnas med som underlag och det kan medföra att Livsmedelsverkets rekommendationer kommer att ändras.

 

Fakta:

År 2004 höjdes det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin för barn från 2 års ålder och vuxna från 5 mikrogram/dag till 7,5 mikrogram/dag. Bakgrunden till höjningen var bland annat nya rön om vilket intag som behövs för att bibehålla tillräckliga vitaminnivåer i kroppen under vinterhalvåret.

 

Källa: Livsmedelsverket

  

 

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Hälsa & Livsstil

Får vi i oss tillräckligt med D-vitamin?

Susanne Larsson - Epoch Times

D-vitamin får vi naturligt när vi vistas i solen. Under den mörka årstiden behöver vi få i oss den mer via maten. Vitaminet är nödvändigt för reglering av kalkbalansen i skelett och tänder. Det finns forskning som tyder på att D-vitamin kan ha betydelse för risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes. Frågan är bara om vi får i oss tillräckligt?

Den senaste tiden har D-vitaminet uppmärksammats i media. Vissa forskare hävdar att vi får i oss för lite D-vitamin under de långa mörka vintrarna. Förr i världen riskerade barn att drabbas av ”engelska sjukan” (rakitis); skelettet blev uppmjukat och missformat.

I livsmedel finns D-vitamin framförallt i fet fisk och i mejeriprodukter.  Mini-, lätt- eller mellanmjölk och margarin berikas med D-vitamin. Kött och ägg innehåller också D-vitamin i mindre mängd. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk 2-3 gånger i veckan och dricker D-vitaminberikad mjölk för att få i sig tillräcklig mängd.

Vissa grupper kan behöva extra kosttillskott av D-vitamin, såsom äldre personer och de som inte får tillräckligt för sol. Även gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel kan behöva D-vitamin. Barn under två år rekommenderas tillskott i form av AD-droppar

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin och det D-vitamin som används vid berikning kommer från fettet från fårull. För att kunna blanda det i mjölk så löses det först i majsolja.

Enligt Livsmedelsverket så är det är mycket ovanligt med regelrätta bristsjukdomar i Sverige. Man anser dock att det saknas representativa studier om D-vitaminnivåer i blodet hos svenskar, men generellt anses nivåerna som tillfredställande enligt de studier som finns.

Under nästa år kommer Livsmedelsverket att kartlägga nivåerna av D-vitamin i blodet på vuxna i samband med en nationell kostundersökning.

Undersökningen görs för att bland annat bedöma om berikningsnivåerna behöver ses över.

Det forskas mycket inom detta område och i den planerade översynen av de nuvarande nordiska näringsrekommendationerna kommer de senaste forskningsresultaten att finnas med som underlag och det kan medföra att Livsmedelsverkets rekommendationer kommer att ändras.

 

Fakta:

År 2004 höjdes det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin för barn från 2 års ålder och vuxna från 5 mikrogram/dag till 7,5 mikrogram/dag. Bakgrunden till höjningen var bland annat nya rön om vilket intag som behövs för att bibehålla tillräckliga vitaminnivåer i kroppen under vinterhalvåret.

 

Källa: Livsmedelsverket

  

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024