loadingTovad gräddtårta. (Foton: Epoch Times/Jenny Brandt)
Tovad gräddtårta. (Foton: Epoch Times/Jenny Brandt)
Hälsa & Livsstil

Exklusiv ost och tovat i Bredsjö

Jenny Brandt, Epoch Times Sverige

I en gemytlig miljö mitt i Bergslagen, mellan Hällefors och Kopparberg, ligger gårdsföretaget ”Bredsjö mjölkfår”. Här tillverkas fårosten ”Bredsjö blå” och gården är väl värd ett besök för finsmakaren.

Osten går numera att hitta på diverse delikatessdiskar i landet. I gårdsbutiken och caféet kan osten avnjutas på hemmagjort Hällebröd eller mjukt tunnbröd. Kanske ett bra alternativ för den som inte har råd att köpa med sig av dyrgripen, som sägs vara Sveriges dyraste ost.

”Bredsjö blå” tillverkas av fårmjölk med Roquefortmögel. Den pastöriseras och lagras från cirka tre månader upp till ett år. Kort lagringstid ger en krämig och mild ost, medan lång lagring ger smakrikare och hårdare ost. Till ett kilo ost går det åt fem liter fårmjölk.

Totalt produceras det varje år på gården fyra ton ost och färskprodukter.

Varje dag på sommaren mjölkas fåren två gånger per dag. För den som är intresserad av att prova på mjölkning sker detta vid tretiden under sommaren.

Två gånger per år klipps fåren och en hel del av ullen skänks till Estland. Den ull man själva tar hand om tillverkas det bland annat konsthantverk av. I butiken kan man till exempel hitta tovad gräddtårta, frukt, ost och ett får i naturlig storlek. Och den som har ögonen med sig kanske får syn på en liten tovad råtta i ett hörn, som fastnat i en musfälla.


Ostkaféet i Bredsjö.

Ostkaféet i Bredsjö.


Fårosten Bredsjö blå på hembakt hällbröd.

Fårosten Bredsjö blå på hembakt hällbröd.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingTovad gräddtårta. (Foton: Epoch Times/Jenny Brandt)
Tovad gräddtårta. (Foton: Epoch Times/Jenny Brandt)
Hälsa & Livsstil

Exklusiv ost och tovat i Bredsjö

Jenny Brandt, Epoch Times Sverige

I en gemytlig miljö mitt i Bergslagen, mellan Hällefors och Kopparberg, ligger gårdsföretaget ”Bredsjö mjölkfår”. Här tillverkas fårosten ”Bredsjö blå” och gården är väl värd ett besök för finsmakaren.

Osten går numera att hitta på diverse delikatessdiskar i landet. I gårdsbutiken och caféet kan osten avnjutas på hemmagjort Hällebröd eller mjukt tunnbröd. Kanske ett bra alternativ för den som inte har råd att köpa med sig av dyrgripen, som sägs vara Sveriges dyraste ost.

”Bredsjö blå” tillverkas av fårmjölk med Roquefortmögel. Den pastöriseras och lagras från cirka tre månader upp till ett år. Kort lagringstid ger en krämig och mild ost, medan lång lagring ger smakrikare och hårdare ost. Till ett kilo ost går det åt fem liter fårmjölk.

Totalt produceras det varje år på gården fyra ton ost och färskprodukter.

Varje dag på sommaren mjölkas fåren två gånger per dag. För den som är intresserad av att prova på mjölkning sker detta vid tretiden under sommaren.

Två gånger per år klipps fåren och en hel del av ullen skänks till Estland. Den ull man själva tar hand om tillverkas det bland annat konsthantverk av. I butiken kan man till exempel hitta tovad gräddtårta, frukt, ost och ett får i naturlig storlek. Och den som har ögonen med sig kanske får syn på en liten tovad råtta i ett hörn, som fastnat i en musfälla.


Ostkaféet i Bredsjö.

Ostkaféet i Bredsjö.


Fårosten Bredsjö blå på hembakt hällbröd.

Fårosten Bredsjö blå på hembakt hällbröd.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024