loadingEn man sprutar bekämpningsmedel på en ananasplantage på Elfenbenskusten. En ny FN-rapport varnar för att både människors hälsa och miljön är i riskzonen på grund av överanvändningen av bekämpningsmedel och andra kemikalier. (Foto: Issouf Sanogo /AFP/Getty Images)
En man sprutar bekämpningsmedel på en ananasplantage på Elfenbenskusten. En ny FN-rapport varnar för att både människors hälsa och miljön är i riskzonen på grund av överanvändningen av bekämpningsmedel och andra kemikalier. (Foto: Issouf Sanogo /AFP/Getty Images)
Opinion

Ekologiskt - för en bättre framtid

Madeleine Almberg

Flera undersökningar visar att människans hjärna påverkas av rester från bekämpningsmedel. Redan under fosterstadiet får barn i sig bekämpningsmedel via modern och sedan fortsätter den negativa trenden via maten vi stoppar i oss.

Vissa kemikalier i maten kan bidra till cancer, fetma, diabetes och störning av utvecklingen av barns nersystem, ändå innehåller den mat som säljs i dag till största delen bekämpningsmedel.

Bekämpningsmedel används för att vi som konsumenter skall kunna köpa billigare livsmedel, men till vilket pris? Hur långt är vi villiga att gå, för att kunna spara några kronor?

Varje år sprids över 200 000 ton kemiska bekämpningsmedel ut i det europeiska jordbruket och det mesta används vid framställningen av livsmedel. EU har satt gränsvärden för hur mycket av ett bekämpningsmedel ett livsmedel får innehålla, men problemet är att producenterna kan använda sig av flera olika bekämpningsmedel och kringår på så sätt EU:s gränsvärden.

Då det inte finns några lagar och regler kring hur många bekämpningsmedel en produkt får besprutas med, så finns det inte heller något sammanlagt gränsvärde.

I en vindruva har man upptäckt rester från 26 olika bekämpningsmedel och det är inte något som strider mot de gränsvärden som finns i dag. Inte heller vet man hur det kommer påverka vår hälsa i framtiden, då vi ständigt utsätts för dessa bekämpningsmedel.

Andra livsmedel som har höga halter av bekämpningsmedel är jordgubbar, citrusfrukter och spannmål.

Att ett livsmedel innehåller flera olika bekämpningsmedel innebär en ökad risk för oss konsumenter, då vi får i oss fler kemikalier och olika kombinationer av dem.

Enligt Emelie Hansson på Naturskyddsföreningen så blir kemikalierester som blandas tillsammans ofta mycket giftigare. Då blir inte två kemikalier som blandas tillsammans dubbelt så giftigt, utan upp till tio gånger så giftigt.

En ny dansk studie visar att 99 procent av de danska barnen har bekämpningsmedel i urinen. Foster,barn och tonåringar är särskilt känsliga, då de kan äta stora mängder av en viss råvara i förhållande till sin kroppsvikt.

Flera forskare menar därför att småbarn och gravida bör äta ekologiskt, särskilt vad gäller frukt och grönt.

Men det är inte bara via maten vi får i oss bekämpningsmedel. Värst drabbade är de människor som bor nära odlingar där maten besprutas.

En studie som har gjorts i Mexico visar att barn som bor nära kemikaliejordbruk drabbats av hjärnskador. Man upptäckte att barn som bor nära odlingarna har sämre motorik än barn som inte bor i närheten. Barn som bodde nära de besprutade odlingarna kunde inte rita streckgubbar, vilket jämnåriga barn som inte bodde vid odlingarna kunde göra.

Genom att mycket av den mat vi äter är importerad, så bidrar vi till dessa ohälsosamma miljöer i världen. Bananer och kaffe är oftast producerad i Sydamerika och där är skador av bekämpningsmedel bland de största folkhälsoproblemen.

De som arbetar ute på fälten som besprutas drabbas värst av kemikalierna, men konsekvenserna av besprutade livsmedel kommer allt närmare. Nya siffror visar att kvinnor som jobbar i danska växthus där bekämpningsmedel används föder en högre andel barn med missbildningar.

I Sverige är det livsmedelsverket som ansvarar för kontrollen av bekämpningsmedel i frukt och grönt och även om de inte tycker att det finns skäl att vara orolig när man köper frukt och grönsaker, så vet de inte hur det kommer påverka oss människor och miljön i framtiden när man blandar olika preparat. Vill man undvika att få i sig bekämpningsmedel, så kan man välja ekologiska livsmedel.

Då bidrar man till ett framtida jordbruk utan dessa kemikalier, vilket leder till både en bättre hälsa och till en bättre miljö, en miljö vi skall lämna över till kommande generationer.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingEn man sprutar bekämpningsmedel på en ananasplantage på Elfenbenskusten. En ny FN-rapport varnar för att både människors hälsa och miljön är i riskzonen på grund av överanvändningen av bekämpningsmedel och andra kemikalier. (Foto: Issouf Sanogo /AFP/Getty Images)
En man sprutar bekämpningsmedel på en ananasplantage på Elfenbenskusten. En ny FN-rapport varnar för att både människors hälsa och miljön är i riskzonen på grund av överanvändningen av bekämpningsmedel och andra kemikalier. (Foto: Issouf Sanogo /AFP/Getty Images)
Opinion

Ekologiskt - för en bättre framtid

Madeleine Almberg

Flera undersökningar visar att människans hjärna påverkas av rester från bekämpningsmedel. Redan under fosterstadiet får barn i sig bekämpningsmedel via modern och sedan fortsätter den negativa trenden via maten vi stoppar i oss.

Vissa kemikalier i maten kan bidra till cancer, fetma, diabetes och störning av utvecklingen av barns nersystem, ändå innehåller den mat som säljs i dag till största delen bekämpningsmedel.

Bekämpningsmedel används för att vi som konsumenter skall kunna köpa billigare livsmedel, men till vilket pris? Hur långt är vi villiga att gå, för att kunna spara några kronor?

Varje år sprids över 200 000 ton kemiska bekämpningsmedel ut i det europeiska jordbruket och det mesta används vid framställningen av livsmedel. EU har satt gränsvärden för hur mycket av ett bekämpningsmedel ett livsmedel får innehålla, men problemet är att producenterna kan använda sig av flera olika bekämpningsmedel och kringår på så sätt EU:s gränsvärden.

Då det inte finns några lagar och regler kring hur många bekämpningsmedel en produkt får besprutas med, så finns det inte heller något sammanlagt gränsvärde.

I en vindruva har man upptäckt rester från 26 olika bekämpningsmedel och det är inte något som strider mot de gränsvärden som finns i dag. Inte heller vet man hur det kommer påverka vår hälsa i framtiden, då vi ständigt utsätts för dessa bekämpningsmedel.

Andra livsmedel som har höga halter av bekämpningsmedel är jordgubbar, citrusfrukter och spannmål.

Att ett livsmedel innehåller flera olika bekämpningsmedel innebär en ökad risk för oss konsumenter, då vi får i oss fler kemikalier och olika kombinationer av dem.

Enligt Emelie Hansson på Naturskyddsföreningen så blir kemikalierester som blandas tillsammans ofta mycket giftigare. Då blir inte två kemikalier som blandas tillsammans dubbelt så giftigt, utan upp till tio gånger så giftigt.

En ny dansk studie visar att 99 procent av de danska barnen har bekämpningsmedel i urinen. Foster,barn och tonåringar är särskilt känsliga, då de kan äta stora mängder av en viss råvara i förhållande till sin kroppsvikt.

Flera forskare menar därför att småbarn och gravida bör äta ekologiskt, särskilt vad gäller frukt och grönt.

Men det är inte bara via maten vi får i oss bekämpningsmedel. Värst drabbade är de människor som bor nära odlingar där maten besprutas.

En studie som har gjorts i Mexico visar att barn som bor nära kemikaliejordbruk drabbats av hjärnskador. Man upptäckte att barn som bor nära odlingarna har sämre motorik än barn som inte bor i närheten. Barn som bodde nära de besprutade odlingarna kunde inte rita streckgubbar, vilket jämnåriga barn som inte bodde vid odlingarna kunde göra.

Genom att mycket av den mat vi äter är importerad, så bidrar vi till dessa ohälsosamma miljöer i världen. Bananer och kaffe är oftast producerad i Sydamerika och där är skador av bekämpningsmedel bland de största folkhälsoproblemen.

De som arbetar ute på fälten som besprutas drabbas värst av kemikalierna, men konsekvenserna av besprutade livsmedel kommer allt närmare. Nya siffror visar att kvinnor som jobbar i danska växthus där bekämpningsmedel används föder en högre andel barn med missbildningar.

I Sverige är det livsmedelsverket som ansvarar för kontrollen av bekämpningsmedel i frukt och grönt och även om de inte tycker att det finns skäl att vara orolig när man köper frukt och grönsaker, så vet de inte hur det kommer påverka oss människor och miljön i framtiden när man blandar olika preparat. Vill man undvika att få i sig bekämpningsmedel, så kan man välja ekologiska livsmedel.

Då bidrar man till ett framtida jordbruk utan dessa kemikalier, vilket leder till både en bättre hälsa och till en bättre miljö, en miljö vi skall lämna över till kommande generationer.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024