Efterfrågan på ekologisk mat ökar stadigt. Men trots att bönderna får bra betalt står produktionen av ekologiskt kött och stampar.
– Egentligen är det lite märkligt att inte fler ställer om, för det finns ett sug på marknaden. Men det råder generell brist på svenskt kött och även de som producerar kött konventionellt får bra betalt, säger Niels Andresen på Jordbruksverket.
Eko-märkt fika kan bli verklighet
Fler ägg
Produktionen av ekologiska ägg och mejeriprodukter ökade kraftigt förra året. Betydligt fler ekologiska värphöns ledde till att äggproduktionen steg med 26 procent jämfört med året innan. Nu utgör de ekologiska äggen 16 procent av den totala äggproduktionen, enligt statistik från Jordbruksverket.
Samtidigt ökade produktionen av ekologisk mjölk och andra mejeriprodukter, medan invägningen av ekologisk mjölk var oförändrad. Det betyder, enligt myndigheten, att en större andel av den ekologiska mjölken som levereras till mejerierna också används i produktionen av ekologiska produkter.
Utvecklingen beskrivs främst som en effekt av ökat sug efter ekologiskt producerad mat. De senaste två åren har efterfrågan fördubblats, enligt intresseorganisationen Ekologiska Lantbrukarna. Ändå har andelen svenskt kött som är ekologisk förblivit ganska liten.
Hur gärna vill handlarna egentligen sälja ekologiskt?
Lite kött
Andelen nöt-, lamm- och fårkött från svenska slakterier är i stort sett oförändrad.
Slakten av ekologiska grisar och kycklingar ökade i och för sig med 14 respektive 50 procent, men till blygsamma andelar av den totala mängden kyckling- och griskött.
Ett annat område där det finns förutsättningar för mer ekologisk svensk mat är grönsaker, anser Anders Lunneryd, ordförande för Ekologiska Lantbrukarna.
– Där syns en otrolig potential för svenska lantbrukare att börja odla ekologiskt och ta den marknaden i stället för att låta pengarna gå utomlands, säger han.
(TT)
Svensk eko-certifiering bortser från miljöproblem i Kina
Andel ekologisk mat 2015 |
Andel av den totala produktionen som var ekologisk i procent. Ägg: 16 procent Konsumtionsmjölk: 17 procent Grädde: 7 procent Ost: 2 procent Nöttkött (andel slaktade nötkreatur): 14 procent Lamm- och fårkött (andel slaktade djur): 22 procent Fläskkött (andel slaktade grisar): 2 procent Kyckling: <1 procent Källa: Jordbruksverket. |