Det ska bli lättare för restauranger och kaféer att märka både soppa och kanelsnäckor som ekologiska, det föreslår Livsmedelsverket. De nya reglerna kan träda i kraft redan vid årsskiftet.
Det saknas i dag nationella regler för hur restauranger, kaféer och storkök skall förhålla sig till ekologiska produkter. Något som varit problematiskt gentemot kunderna, men också har inneburit att eventuella påståenden inte har kunnat kontrolleras av livsmedelsinspektörerna.
Få svenska ekoäpplen i butikerna
– Vi ser redan i dag att många restauranger skriver ut att det är ekologiskt, och det kanske stämmer, men det vet vi inte. Våra inspektörer har ingenting att kontrollera emot, så nu ser vi till att styra upp det här, säger Lena Wallin, statsinspektör vid Livsmedelsverket.
Förslaget ligger nu ute på remiss och om allt går i lås kan de nya reglerna bli verklighet redan till årsskiftet. En förändring som kan få stor betydelse för restauranger, storkök och cateringfirmor som vill marknadsföra sig med en ekologisk profil.
– Den stora skillnaden blir att man kan tillaga ekologiska rätter och kalla de för ekologiska, det kan man inte i dag.
De nya reglerna ger också restaurangerna möjlighet att ange hur stor andel ekologiska livsmedel de använder totalt sett.
Ekoköttsuget trumfar produktionen
Ekologisk mat |
– Konstgödsel och syntetisk framställda bekämpningsmedel får inte användas – Foder till djuren skall vara ekologiskt och till största delen odlat på gården – Djuren skall få vistas utomhus och få utlopp för sitt naturliga beteende – Läkemedel till djur måste användas med försiktighet – Genmodifiering och strålning är inte tillåtet Källa: Livsmedelsverket |