loadingMånga massprotester skakade Kina under 2010 och till omfattning och intensitet var de betydligt värre än tidigare år. Här är en lista över de tio mest betydelsefulla protesterna, sammanställd av Epoch Times. (Foto: Epoch Times arkiv)
Många massprotester skakade Kina under 2010 och till omfattning och intensitet var de betydligt värre än tidigare år. Här är en lista över de tio mest betydelsefulla protesterna, sammanställd av Epoch Times. (Foto: Epoch Times arkiv)
Utrikes

De tio största massprotesterna i Kina under 2010

Epoch Times

Det kinesiska kommunistpartiet drabbades av massprotester och konfrontationer mellan medborgare och myndigheter i stor skala under 2010. Detta är de tio viktigaste massincidenterna i Kina under året, enligt Epoch Times bedömning. 

1. Massprotester i Suzhou blev utdraget ställningskrig

Över tusen bönder från Tong’ans bydistrikt i Suzhou i Jiangsuprovinsen apellerade till bydistriktets ledning den 14 och 15 juli på grund av tvångsförflyttningar och konfiskering av mark. I ilska över myndigheternas bemötande tog de över Tong’ans regeringsbyggnad och gick bärsärkagång där. Politiska ämbetsmän flydde, och bydistriktet stod utan ledning. Tusentals bybor hamnade i en utdragen konfrontation med ett stort antal specialstyrkor och kravallpoliser som varade i två veckor. Till slut kallade den allmänna säkerhetsbyrån i Suzhou det hela för en politisk incident som provocerats fram av ”utländska krafter” och trappade upp våldet tills dess att man kunde återta kontrollen.

2. Tusentals arga bönder i Jiangxiprovinsen slog sönder regeringsbyggnad

På eftermiddagen den 5 juli skickade ledningen för bydistriktet Gangkou i Jiujiang i Jiangxiprovinsen ut polisbilar och över 100 poliser för att hindra invånare i byn Dongxia att vandra till Peking för att protestera mot tvångsförflyttningar. Bussförare hotades och fick order att inte ta ombord byborna, vilket ledde till att dessa tog en 5 mil lång omväg genom Hubeiprovinsen mot Peking. Lokal polis skickade 30 bilar för att genskjuta marschen och föra tillbaka dem till bydistriktets rådhus. Byborna krävde förhandlingar med borgmästaren, men skingrades av polisen. Två kvinnor slogs medvetslösa och över tjugo personer skadades. Tusentals uppretade personer gick då till attack mot bydistriktets regeringsbyggnad och skadade 18 polisbilar med stenar och tegelstenar. Ämbetsmännen flydde.

3. Demonstranter i Sichuan slog sönder polisstation och misshandlade polischefen

Den 3 augusti blev ett par brutalt misshandlat och allvarligt skadat av lokala ordningspoliser och poliser i bydistriktet Lianjie i Neijiang i Sichuanprovinsen på grund av en felparkerad motorcykel. En folksamling bildades framför polisstationen som krävde att de ordningspoliser som misshandlat paret skulle lämnas över till dem. De lokala myndigheterna skickade ut över tusen kravallpoliser för att kväsa oroligheterna, men detta ledde till att fler anslöt sig och under natten slogs över 10 000 personer med polisen. Över 30 poliser skadades, inklusive den biträdande chefen. Inte förrän klockan 7 följande morgon upphörde oroligheterna och dussintals personer greps.

4. Demonstranter i Shandong tog över 22 regeringsfordon

Den 21 juni skickade ledningen för Weizis bydistrikt i Changyi Shandongprovinsen ett rivningslag på över 60 fordon till byn Tabou för att utföra tvångsrivningar. Byborna meddelade varann med hemgjorda varningsfacklor och kom ut för att försvara sina hem. Rivningslaget skrämdes av den stora folkmassan och retirerade genast. Bybon Song Wei hann inte undan utan blev påkörd av en av bilarna och bröt armar och ben. Föraren försökte fly, men arga bybor slog sönder fordonet och misshandlade honom. Till sist körde byborna bort rivningslaget och tog över 22 av fordonen. De släppte ut luften ur däcken på dem och krävde av de lokala partifunktionärerna att de skulle förklara vad de höll på med.

5. Ordningspoliser i Kunming misshandlade en äldre dam, ilsken folkmassa svarade med att bränna polisfordon

På kvällen den 26 mars greps en äldre kvinnlig gatuförsäljare på Beicangs marknad i Kunming i Yunnanprovinsen av ordningspolis och fick böta 200 yuan. Hon bad på sina knän om nåd eftersom hon bara hade 150 yuan, men ordningspoliserna välte då hennes vagn och skadade henne. Försäljare och åskådare till incidenten samlades runt ordningspolisernas fordon och hindrade dem från att fly. Den arga folkmassan välte sju polisbilar och satte eld på två av dem. Orolighetern pågick till tidigt nästa morgon.

6. Demonstranter i Yunnan smutskastades av myndigheterna

Den 2 november samlades omkring 200 personer från Zhaoyangdistriktet i Yunnanprovinsen vid en byggarbetsplats för att protestera mot att borgmästaren tagit deras mark i samarbete med markutvecklare och själv tjänade på affären. Myndigheterna i Zhaotong skickade mer än 20 fordon, inklusive två ambulanser och en brandbil till platsen. På eftermiddagen kom omkring 1000 ordningspoliser och hyrda våldsmän med långa knivar och krattor och gav sig på alla bybor de såg. En man i 30-årsåldern och en kvinna i 40-årsåldern misshandlades till döds och dussintals skadades. Arga bybor välte en politikers bil och satte eld på andra. Efteråt dolde officiell media att bybor dödats och kritiserade i stället de protesterande byborna.

7. Tårgas mot demonstranter i Ma’anshan

På kvällen den 11 juni körde Wang Guoqing, chefen för Ma’anshans turistbyrå i Anhuiprovinsen på en student när han körde snabbare än hastighetsbegränsningen. Efteråt gick han ur sin bil och misshandlade studenten han kört på, som fick en fraktur på ögonhålan. En folksamling uppstod som krävde att Wang skulle be om ursäkt, men Wang ringde efter polisbeskydd och gömde sig i en polisbil. Stadsledningen skickade kravall- och militärpolis för att skingra folksamlingen och många skadades medan Wang flydde i en polisbil. Folksamlingen kastade sten och flaskor och polisen sköt tårgas.

8. Massprotester mot föroreningar i Guangxi

Den 11 juli iscensatte invånare i byn Pangling i Guangxiprovinsen en storskalig protestaktion vid Xinfas aluminiumfabrik i Baise på grund av föroreningar. Fabriken skickade ut 300 arbetare som misshandlade byborna med rör och käppar. Flera personer skadades och två äldre bybor knuffades ner i floden. Uppretade bybor omringade fabriken och gick till attack med stenar och hemmagjorda bomber. Enligt vad somliga sade på nätet efteråt dödades och skadades arbetare och utrustning förstördes. Information Center for Human Rights and Democracy rapporterade att myndigheterna skickade över tusen militärpoliser och specialstyrkor samt bepansrade fordon till platsen. Myndigheterna förnekar att någon skulle ha dödats. Efter incidenten försökte tusentals bybor ta sitt ärende till häradsledningen, men militärpolis blockerade deras väg.

9. Över 1000 bybor i Guangxi kämpar mot markövertagande och välter polisfordon

På morgonen den 13 oktober hindrade bönder från Longyus bydistrikt i Wuzhou i Guangxiprovinsen byggnadsarbetare eftersom de inte ansåg sig ha fått rimlig kompensation för att de tvingats bort från sin mark. De krävde också att den allmänna säkerhetsbyrån skulle släppa bybor som gripits i en sammandrabbning dagen innan. Häradsledningen vägrade, vilket ledde till en våldsam konfrontation. Flera polisbilar och en regeringsbil vältes av arga bönder och en polis slogs blodig. Militärpolis, specialstyrkor och säkerhetsstyrkor skingrade folkmassan två gånger med tårgas, och skadade några bybor. Polisen drog sig inte tillbaka förrän runt klockan 16.

10. Över 10 000 personer protesterar efter att en pojke dött på grund av felbehandling i Jiangsuprovinsen

På kvällen den 28 november dog en femårig pojke medan han fick dropp på Zhangjiagangs folksjukhus i Jiangsuprovinsen. Det var det andra dödsfallet på tio dagar på grund av dropp på samma sjukhus. Jourhavande läkare var inte på plats när det hela hände. Familjen och lokalbefolkningen förargades av vad de ansåg vara arrogans och likgiltighet från sjukhuspersonalens sida. En stor folksamling uppstod för att sörja pojken sju dagar efter hans död, i enlighet med kinesisk tradition. Myndigheterna skickade både lokal polis och specialstyrkor från Suzhou och Changzhou vilket ytterligare retade upp de tusentals sörjande. Stämningen försämrades ytterligare och våldsamheter utbröt. Sjukhuset slogs sönder fullständigt och man bollade runt med polishjälmar och sköldar och aluminiumstänger från sjukhusets dörr som troféer. Det var de första massprotester som inträffat i Zhangjiagang.

Översatt från engelska:” target=”_blank”>

Mest lästa

Rekommenderat

loadingMånga massprotester skakade Kina under 2010 och till omfattning och intensitet var de betydligt värre än tidigare år. Här är en lista över de tio mest betydelsefulla protesterna, sammanställd av Epoch Times. (Foto: Epoch Times arkiv)
Många massprotester skakade Kina under 2010 och till omfattning och intensitet var de betydligt värre än tidigare år. Här är en lista över de tio mest betydelsefulla protesterna, sammanställd av Epoch Times. (Foto: Epoch Times arkiv)
Utrikes

De tio största massprotesterna i Kina under 2010

Epoch Times

Det kinesiska kommunistpartiet drabbades av massprotester och konfrontationer mellan medborgare och myndigheter i stor skala under 2010. Detta är de tio viktigaste massincidenterna i Kina under året, enligt Epoch Times bedömning. 

1. Massprotester i Suzhou blev utdraget ställningskrig

Över tusen bönder från Tong’ans bydistrikt i Suzhou i Jiangsuprovinsen apellerade till bydistriktets ledning den 14 och 15 juli på grund av tvångsförflyttningar och konfiskering av mark. I ilska över myndigheternas bemötande tog de över Tong’ans regeringsbyggnad och gick bärsärkagång där. Politiska ämbetsmän flydde, och bydistriktet stod utan ledning. Tusentals bybor hamnade i en utdragen konfrontation med ett stort antal specialstyrkor och kravallpoliser som varade i två veckor. Till slut kallade den allmänna säkerhetsbyrån i Suzhou det hela för en politisk incident som provocerats fram av ”utländska krafter” och trappade upp våldet tills dess att man kunde återta kontrollen.

2. Tusentals arga bönder i Jiangxiprovinsen slog sönder regeringsbyggnad

På eftermiddagen den 5 juli skickade ledningen för bydistriktet Gangkou i Jiujiang i Jiangxiprovinsen ut polisbilar och över 100 poliser för att hindra invånare i byn Dongxia att vandra till Peking för att protestera mot tvångsförflyttningar. Bussförare hotades och fick order att inte ta ombord byborna, vilket ledde till att dessa tog en 5 mil lång omväg genom Hubeiprovinsen mot Peking. Lokal polis skickade 30 bilar för att genskjuta marschen och föra tillbaka dem till bydistriktets rådhus. Byborna krävde förhandlingar med borgmästaren, men skingrades av polisen. Två kvinnor slogs medvetslösa och över tjugo personer skadades. Tusentals uppretade personer gick då till attack mot bydistriktets regeringsbyggnad och skadade 18 polisbilar med stenar och tegelstenar. Ämbetsmännen flydde.

3. Demonstranter i Sichuan slog sönder polisstation och misshandlade polischefen

Den 3 augusti blev ett par brutalt misshandlat och allvarligt skadat av lokala ordningspoliser och poliser i bydistriktet Lianjie i Neijiang i Sichuanprovinsen på grund av en felparkerad motorcykel. En folksamling bildades framför polisstationen som krävde att de ordningspoliser som misshandlat paret skulle lämnas över till dem. De lokala myndigheterna skickade ut över tusen kravallpoliser för att kväsa oroligheterna, men detta ledde till att fler anslöt sig och under natten slogs över 10 000 personer med polisen. Över 30 poliser skadades, inklusive den biträdande chefen. Inte förrän klockan 7 följande morgon upphörde oroligheterna och dussintals personer greps.

4. Demonstranter i Shandong tog över 22 regeringsfordon

Den 21 juni skickade ledningen för Weizis bydistrikt i Changyi Shandongprovinsen ett rivningslag på över 60 fordon till byn Tabou för att utföra tvångsrivningar. Byborna meddelade varann med hemgjorda varningsfacklor och kom ut för att försvara sina hem. Rivningslaget skrämdes av den stora folkmassan och retirerade genast. Bybon Song Wei hann inte undan utan blev påkörd av en av bilarna och bröt armar och ben. Föraren försökte fly, men arga bybor slog sönder fordonet och misshandlade honom. Till sist körde byborna bort rivningslaget och tog över 22 av fordonen. De släppte ut luften ur däcken på dem och krävde av de lokala partifunktionärerna att de skulle förklara vad de höll på med.

5. Ordningspoliser i Kunming misshandlade en äldre dam, ilsken folkmassa svarade med att bränna polisfordon

På kvällen den 26 mars greps en äldre kvinnlig gatuförsäljare på Beicangs marknad i Kunming i Yunnanprovinsen av ordningspolis och fick böta 200 yuan. Hon bad på sina knän om nåd eftersom hon bara hade 150 yuan, men ordningspoliserna välte då hennes vagn och skadade henne. Försäljare och åskådare till incidenten samlades runt ordningspolisernas fordon och hindrade dem från att fly. Den arga folkmassan välte sju polisbilar och satte eld på två av dem. Orolighetern pågick till tidigt nästa morgon.

6. Demonstranter i Yunnan smutskastades av myndigheterna

Den 2 november samlades omkring 200 personer från Zhaoyangdistriktet i Yunnanprovinsen vid en byggarbetsplats för att protestera mot att borgmästaren tagit deras mark i samarbete med markutvecklare och själv tjänade på affären. Myndigheterna i Zhaotong skickade mer än 20 fordon, inklusive två ambulanser och en brandbil till platsen. På eftermiddagen kom omkring 1000 ordningspoliser och hyrda våldsmän med långa knivar och krattor och gav sig på alla bybor de såg. En man i 30-årsåldern och en kvinna i 40-årsåldern misshandlades till döds och dussintals skadades. Arga bybor välte en politikers bil och satte eld på andra. Efteråt dolde officiell media att bybor dödats och kritiserade i stället de protesterande byborna.

7. Tårgas mot demonstranter i Ma’anshan

På kvällen den 11 juni körde Wang Guoqing, chefen för Ma’anshans turistbyrå i Anhuiprovinsen på en student när han körde snabbare än hastighetsbegränsningen. Efteråt gick han ur sin bil och misshandlade studenten han kört på, som fick en fraktur på ögonhålan. En folksamling uppstod som krävde att Wang skulle be om ursäkt, men Wang ringde efter polisbeskydd och gömde sig i en polisbil. Stadsledningen skickade kravall- och militärpolis för att skingra folksamlingen och många skadades medan Wang flydde i en polisbil. Folksamlingen kastade sten och flaskor och polisen sköt tårgas.

8. Massprotester mot föroreningar i Guangxi

Den 11 juli iscensatte invånare i byn Pangling i Guangxiprovinsen en storskalig protestaktion vid Xinfas aluminiumfabrik i Baise på grund av föroreningar. Fabriken skickade ut 300 arbetare som misshandlade byborna med rör och käppar. Flera personer skadades och två äldre bybor knuffades ner i floden. Uppretade bybor omringade fabriken och gick till attack med stenar och hemmagjorda bomber. Enligt vad somliga sade på nätet efteråt dödades och skadades arbetare och utrustning förstördes. Information Center for Human Rights and Democracy rapporterade att myndigheterna skickade över tusen militärpoliser och specialstyrkor samt bepansrade fordon till platsen. Myndigheterna förnekar att någon skulle ha dödats. Efter incidenten försökte tusentals bybor ta sitt ärende till häradsledningen, men militärpolis blockerade deras väg.

9. Över 1000 bybor i Guangxi kämpar mot markövertagande och välter polisfordon

På morgonen den 13 oktober hindrade bönder från Longyus bydistrikt i Wuzhou i Guangxiprovinsen byggnadsarbetare eftersom de inte ansåg sig ha fått rimlig kompensation för att de tvingats bort från sin mark. De krävde också att den allmänna säkerhetsbyrån skulle släppa bybor som gripits i en sammandrabbning dagen innan. Häradsledningen vägrade, vilket ledde till en våldsam konfrontation. Flera polisbilar och en regeringsbil vältes av arga bönder och en polis slogs blodig. Militärpolis, specialstyrkor och säkerhetsstyrkor skingrade folkmassan två gånger med tårgas, och skadade några bybor. Polisen drog sig inte tillbaka förrän runt klockan 16.

10. Över 10 000 personer protesterar efter att en pojke dött på grund av felbehandling i Jiangsuprovinsen

På kvällen den 28 november dog en femårig pojke medan han fick dropp på Zhangjiagangs folksjukhus i Jiangsuprovinsen. Det var det andra dödsfallet på tio dagar på grund av dropp på samma sjukhus. Jourhavande läkare var inte på plats när det hela hände. Familjen och lokalbefolkningen förargades av vad de ansåg vara arrogans och likgiltighet från sjukhuspersonalens sida. En stor folksamling uppstod för att sörja pojken sju dagar efter hans död, i enlighet med kinesisk tradition. Myndigheterna skickade både lokal polis och specialstyrkor från Suzhou och Changzhou vilket ytterligare retade upp de tusentals sörjande. Stämningen försämrades ytterligare och våldsamheter utbröt. Sjukhuset slogs sönder fullständigt och man bollade runt med polishjälmar och sköldar och aluminiumstänger från sjukhusets dörr som troféer. Det var de första massprotester som inträffat i Zhangjiagang.

Översatt från engelska:” target=”_blank”>

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024