loadingSvenska jordgubbar dekorerade med citronmeliss. (Foto: Maria Johansson / Epoch Times)
Svenska jordgubbar dekorerade med citronmeliss. (Foto: Maria Johansson / Epoch Times)
Hälsa & Livsstil

De söta och röda bären – jordgubbarna

Maria Johansson, Epoch Times Sverige

Vad går upp emot en tallrik med nyplockade jordgubbar och en klick glass eller grädde? Bevisligen är det svårt att slå – en svensk äter ungefär fyra liter jordgubbar per år.

Att jordgubbarna ska vara söta och röda, det håller nog alla med om. Vad man ska äta till finns det delade meningar om. Vissa vill ha dem naturella, andra med socker, den tredje med vispad grädde, den fjärde med vaniljglass och den femte med alltihop!

De jordgubbar som finns ute på gator och torg och i affärerna så här års är från Sverige såväl som andra europeiska länder. De svenska gubbarna räcker inte till, så vi importerar från till exempel Tyskland. Men det är en skillnad i smaken på inhemska och utländska gubbar. De svenska jordgubbarna blir sötare eftersom gubbarna får solljus under en längre tid av dygnet än till exempel i Spanien. De spanska gubbarna tappar i smak då sockret i gubben används som energi under de kyliga nätterna.

Det är svårt att odla jordgubbar eftersom de lätt blir angripna av gråmögel, kvalster och insekter. Därför besprutas de svenska jordgubbarna i genomsnitt åtta gånger under en växtsäsong. I Sverige finns det cirka 650 jordgubbsodlare. Av dem är det 46 stycken som odlar Krav-godkända gubbar, det vill säga de odlas utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Istället använder sig Krav-odlarna av förebyggande metoder som ogräsrensning och biologisk bekämpning. Det gör att utsläppen av kemikalier minskar och det i sin tur minskar påverkan på vår hälsa och på miljön.

Några tips till jordgubbshandlaren som vill tänka på miljön; välj i första hand frilandsodlade, ekologiska jordgubbar från Sverige under sommaren. I andra hand kan man köpa frilandsodlade, ekologiska jordgubbar från Europa eller ekologiskt växthusodlade gubbar från Sverige där växthusen använder förnyelsebar energi.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingSvenska jordgubbar dekorerade med citronmeliss. (Foto: Maria Johansson / Epoch Times)
Svenska jordgubbar dekorerade med citronmeliss. (Foto: Maria Johansson / Epoch Times)
Hälsa & Livsstil

De söta och röda bären – jordgubbarna

Maria Johansson, Epoch Times Sverige

Vad går upp emot en tallrik med nyplockade jordgubbar och en klick glass eller grädde? Bevisligen är det svårt att slå – en svensk äter ungefär fyra liter jordgubbar per år.

Att jordgubbarna ska vara söta och röda, det håller nog alla med om. Vad man ska äta till finns det delade meningar om. Vissa vill ha dem naturella, andra med socker, den tredje med vispad grädde, den fjärde med vaniljglass och den femte med alltihop!

De jordgubbar som finns ute på gator och torg och i affärerna så här års är från Sverige såväl som andra europeiska länder. De svenska gubbarna räcker inte till, så vi importerar från till exempel Tyskland. Men det är en skillnad i smaken på inhemska och utländska gubbar. De svenska jordgubbarna blir sötare eftersom gubbarna får solljus under en längre tid av dygnet än till exempel i Spanien. De spanska gubbarna tappar i smak då sockret i gubben används som energi under de kyliga nätterna.

Det är svårt att odla jordgubbar eftersom de lätt blir angripna av gråmögel, kvalster och insekter. Därför besprutas de svenska jordgubbarna i genomsnitt åtta gånger under en växtsäsong. I Sverige finns det cirka 650 jordgubbsodlare. Av dem är det 46 stycken som odlar Krav-godkända gubbar, det vill säga de odlas utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Istället använder sig Krav-odlarna av förebyggande metoder som ogräsrensning och biologisk bekämpning. Det gör att utsläppen av kemikalier minskar och det i sin tur minskar påverkan på vår hälsa och på miljön.

Några tips till jordgubbshandlaren som vill tänka på miljön; välj i första hand frilandsodlade, ekologiska jordgubbar från Sverige under sommaren. I andra hand kan man köpa frilandsodlade, ekologiska jordgubbar från Europa eller ekologiskt växthusodlade gubbar från Sverige där växthusen använder förnyelsebar energi.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024