loadingFet mat ökar risken för cancer. Nu tror sig forskarna veta varför. (Arkivbild. Candice Choi/AP/TT)
Fet mat ökar risken för cancer. Nu tror sig forskarna veta varför. (Arkivbild. Candice Choi/AP/TT)
Hälsa & Livsstil

Därför ökar fet mat cancerrisken

TT

Fet mat och många kalorier ökar risken för cancer, framför allt tarmcancer. Nu tror sig forskarna veta varför.

Fetma och övervikt nästan fördubblar risken för tarmcancer, en av de vanligaste cancerformerna i Sverige.

Orsaken till sambandet har varit höljd i dunkel, men nu tror sig forskarna vara en förklaring på spåren. Boven i dramat tycks vara en viss typ av stamceller och en grupp stamcellsliknande celler som lever i tarmens ytskikt, epitel.

Den slutsatsen drar amerikanska forskare efter att ha matat möss med en extra fet kost i nio till tolv månader.

Förutom att mössen blev ovanligt tjocka fick den feta kosten cellerna i tarmens ytskikt att bete sig konstigt. De delade på sig och blev fler. Cellerna blev även mindre benägna till att ”lyssna” på signaler från omgivande celler, samtidigt som vissa av dem levde betydligt längre än normalt. Cellerna blev med andra ord alltmer tumörlika.

”En fettrik diet förändrar inte bara biologin hos dessa stamceller, den förändrar även biologin hos andra celler, vilket sammantaget resulterar i en ökad tumörformation.”, säger Omer Yilmaz, en av forskarna bakom studien som publiceras i tidskriften Nature, i en kommentar.

Fakta: Feta svenska män
  • Fetman har inte minskat i något land på tre decennier, enligt en studie som publicerades i Lancet i maj 2014.
  • De senaste 33 åren har antalet feta och överviktiga människor ökat med 28 procent bland vuxna och 33 procent bland barn, från 857 miljoner år 1980 till 2,1 miljarder 2013.
  • Bland svenska män är cirka 58 procent överviktiga eller feta. Bland kvinnor är motsvarande siffra 46 procent.
  • Fetman bland barn och unga ligger förhållandevis lågt i Sverige, cirka 4 procent, jämfört med flera andra västeuropeiska länder. Som övervikt räknas ett kroppsmasseindex (BMI) på 25 eller mer. För fetma går gränsen vid 30 eller mer.

Källa: Globen Burden of Disease Study 2013

Mest lästa

Rekommenderat

loadingFet mat ökar risken för cancer. Nu tror sig forskarna veta varför. (Arkivbild. Candice Choi/AP/TT)
Fet mat ökar risken för cancer. Nu tror sig forskarna veta varför. (Arkivbild. Candice Choi/AP/TT)
Hälsa & Livsstil

Därför ökar fet mat cancerrisken

TT

Fet mat och många kalorier ökar risken för cancer, framför allt tarmcancer. Nu tror sig forskarna veta varför.

Fetma och övervikt nästan fördubblar risken för tarmcancer, en av de vanligaste cancerformerna i Sverige.

Orsaken till sambandet har varit höljd i dunkel, men nu tror sig forskarna vara en förklaring på spåren. Boven i dramat tycks vara en viss typ av stamceller och en grupp stamcellsliknande celler som lever i tarmens ytskikt, epitel.

Den slutsatsen drar amerikanska forskare efter att ha matat möss med en extra fet kost i nio till tolv månader.

Förutom att mössen blev ovanligt tjocka fick den feta kosten cellerna i tarmens ytskikt att bete sig konstigt. De delade på sig och blev fler. Cellerna blev även mindre benägna till att ”lyssna” på signaler från omgivande celler, samtidigt som vissa av dem levde betydligt längre än normalt. Cellerna blev med andra ord alltmer tumörlika.

”En fettrik diet förändrar inte bara biologin hos dessa stamceller, den förändrar även biologin hos andra celler, vilket sammantaget resulterar i en ökad tumörformation.”, säger Omer Yilmaz, en av forskarna bakom studien som publiceras i tidskriften Nature, i en kommentar.

Fakta: Feta svenska män
  • Fetman har inte minskat i något land på tre decennier, enligt en studie som publicerades i Lancet i maj 2014.
  • De senaste 33 åren har antalet feta och överviktiga människor ökat med 28 procent bland vuxna och 33 procent bland barn, från 857 miljoner år 1980 till 2,1 miljarder 2013.
  • Bland svenska män är cirka 58 procent överviktiga eller feta. Bland kvinnor är motsvarande siffra 46 procent.
  • Fetman bland barn och unga ligger förhållandevis lågt i Sverige, cirka 4 procent, jämfört med flera andra västeuropeiska länder. Som övervikt räknas ett kroppsmasseindex (BMI) på 25 eller mer. För fetma går gränsen vid 30 eller mer.

Källa: Globen Burden of Disease Study 2013

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024