Dagen mot kvinnovåld

Dagen mot kvinnovåld
Peruanska kvinnor deltar i en demonstration i Lima den 23 november för att uppmärksamma dagen mot kvinnovåld. (Foto: AFP/STR)

Minst var tredje kvinna runt om i världen har blivit slagen, tvingad till sex eller på annat sätt misshandlats någon gång i hennes liv och gärningsmannen är vanligen någon i kvinnans närhet. Detta kan man läsa på FN:s hemsida mot kvinnovåld. Våld mot kvinnor och flickor är ett utbrett och genomträngande problem av epidemiska mått. Det ödelägger liv, söndrar sämhällen och hindrar utveckling.

För att uppmärksamma våldsbrotten mot kvinnorna i världen utnämnde FN: generalförsamling år 1999, den 25 november som den Internationella dagen mot kvinnovåld.

Enligt FN riskerar två miljoner kvinnor varje år att könsstympas och tusentals kvinnor mördas varje år i ”hederns” namn. Varannan sekund utsätts en kvinna någonstans i världen för allvarligt våld. Allt för ofta slipper förövarna undan.

Våldet mot kvinnor ökar för var dag och är ett enormt samhällsproblem. Det förekommer inom alla kulturer, i alla klasser och i alla länder.

Våld mot kvinnor utövas överallt. Det finns ingen frizon, inte heller i Sverige. I tusentals svenska hem blir kvinnor utsatta för våld varje dag. I över 70 procent av de anmälda fallen är gärningsmannen en person som är bekant med kvinnan.

Varje år dödas i genomsnitt 16 kvinnor i Sverige av en man som hon har eller har haft en nära relation till.

I går yrkade generalkommissionären för mänskliga rättigheter i Genève alla länder att agera kraftigare mot våldtäkter, misshandel i hemmen och andra former av våld mot kvinnor.

Våld mot kvinnor berör alla. Organisationen Kvinnnojouren påminner om att alla har möjlighet att denna dag bära det vita bandet. Nu är det dags för alla, kvinnor som män att ta ställning och i aktion kräva ett stopp för våldet mot kvinnor.

Läs gärna mer på webbsidorna nedan:

http://www.kvinnofrid.se/
http://www.kvinnojour.com/
http://www.un.org/depts/dhl/violence/


Kvinnor sjunger under ett gatumöte mot kvinnovåld i Paris, den 24 november. (Foto: Francois Guillot/AFP)

Kvinnor sjunger under ett gatumöte mot kvinnovåld i Paris, den 24 november. (Foto: Francois Guillot/AFP)


Massor av kvinnor samlades i går för en demonstration i Rom, Italien, mot kvinnovåld. (Foto: Tiziana Fabi/AFP)

Massor av kvinnor samlades i går för en demonstration i Rom, Italien, mot kvinnovåld. (Foto: Tiziana Fabi/AFP)

Gilla oss på Facebook!