loadingI vår väntas en brist på svenskt grädde och smör. Arkivbild. (Foto: Matthew Mead/AP)
I vår väntas en brist på svenskt grädde och smör. Arkivbild. (Foto: Matthew Mead/AP)
Inrikes

Brist på grädde och smör väntas i vår

Epoch Times

Till våren kommer det vara svårare att få tag i svenskt grädde och smör. Bristen beror på flera faktorer – vi äter mer feta mejeriprodukter och de senaste åren har tillverkningen av mjölk minskat.

– Balansen funkar inte längre, säger Patrik Hansson, vd på Arla.

Tidigare har mjölkproducenterna löst bristen på olika sätt, bland annat genom att importera från Danmark och Finland.

Men enligt en undersökning från europeiska konsumentorganisationen vill fyra av fem svenskar helst äta mejerivaror från inhemska animalieprodukter, skriver Dagens Nyheter.

Det har bland annat Arla rättat sig efter.

– I och med att svenska konsumenter efterfrågar svenska produkter på ett mycket tydligare sätt har vi fattat ett beslut om att inte importera grädde till Bregott, säger Patrik Hansson.

Flerårig trend

Mjölks naturliga fetthalt är ungefär 4,2 procent och för att framställa de fetare varorna som smör och grädde krävs stora mängder mjölk.

Samtidigt som efterfrågan på de fetare produkterna ökat har konsumtionen och tillverkningen av mjölk gått ner.

– Vi har sett att det kommer leda till en brist. Det har vi kunnat se en liten tid men förra året gick mjölkproduktionen ner mycket mer än vad vi trott, mycket på grund av det dåliga mjölkpriset. Vi hoppas att prisökningen på mjölk gör att vi kan få tillbaka produktionen, säger Patrik Hansson.

TT: Är bristen ett sätt för er att höja priset?
– Jag kan inte kommentera något om priset. Jag får inte det för Konkurrensverket.

Kan importera

Men det finns inte några skäl att oroa sig för att helt bli utan grädde och smör i vår, enligt Patrik Hansson.

– Smöret kommer hitta hit från övriga delar av Europa om vi har en brist. Man ska inte vara orolig men däremot kan det bli svårt att få tag i svenskt smör eller svensk grädde, säger han.

(TT)

 

Mest lästa

Rekommenderat

loadingI vår väntas en brist på svenskt grädde och smör. Arkivbild. (Foto: Matthew Mead/AP)
I vår väntas en brist på svenskt grädde och smör. Arkivbild. (Foto: Matthew Mead/AP)
Inrikes

Brist på grädde och smör väntas i vår

Epoch Times

Till våren kommer det vara svårare att få tag i svenskt grädde och smör. Bristen beror på flera faktorer – vi äter mer feta mejeriprodukter och de senaste åren har tillverkningen av mjölk minskat.

– Balansen funkar inte längre, säger Patrik Hansson, vd på Arla.

Tidigare har mjölkproducenterna löst bristen på olika sätt, bland annat genom att importera från Danmark och Finland.

Men enligt en undersökning från europeiska konsumentorganisationen vill fyra av fem svenskar helst äta mejerivaror från inhemska animalieprodukter, skriver Dagens Nyheter.

Det har bland annat Arla rättat sig efter.

– I och med att svenska konsumenter efterfrågar svenska produkter på ett mycket tydligare sätt har vi fattat ett beslut om att inte importera grädde till Bregott, säger Patrik Hansson.

Flerårig trend

Mjölks naturliga fetthalt är ungefär 4,2 procent och för att framställa de fetare varorna som smör och grädde krävs stora mängder mjölk.

Samtidigt som efterfrågan på de fetare produkterna ökat har konsumtionen och tillverkningen av mjölk gått ner.

– Vi har sett att det kommer leda till en brist. Det har vi kunnat se en liten tid men förra året gick mjölkproduktionen ner mycket mer än vad vi trott, mycket på grund av det dåliga mjölkpriset. Vi hoppas att prisökningen på mjölk gör att vi kan få tillbaka produktionen, säger Patrik Hansson.

TT: Är bristen ett sätt för er att höja priset?
– Jag kan inte kommentera något om priset. Jag får inte det för Konkurrensverket.

Kan importera

Men det finns inte några skäl att oroa sig för att helt bli utan grädde och smör i vår, enligt Patrik Hansson.

– Smöret kommer hitta hit från övriga delar av Europa om vi har en brist. Man ska inte vara orolig men däremot kan det bli svårt att få tag i svenskt smör eller svensk grädde, säger han.

(TT)

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024