loading
Utrikes

Boskapsdjur i Kina får för mycket antibiotika

Alex Wu

Antibiotika överanvänds inom Kinas köttindustri. Nästan hälften av 210 000 ton antibiotika som årligen produceras i Kina används på djur, enligt senaste rapporter.

Southern Daily skrev den 21 december att kyckling, ankor, ägg, fisk och rött kött i Kina är förgiftade på grund av den omfattande antibiotikaanvändningen. Tidningen skriver att människan påverkas av den antibiotika som stannar kvar i maten.

Den forsatta användningen av antibiotika drivs på av de många sjukdomarna inom den högkoncentrerade djuruppfödningen som utvecklats i Kina de senaste åren. Att tillsätta mer antibiotika i djurfodret blev det vanligaste sättet att hantera sjukdomarna bland djuren, och var särskilt märkbar inom fisk- och skaldjursindustrin.

När man ökar den vanliga dosen blir bakterierna resistenta mot antibiotikan. Inom ett årtionde har veterinärantibiotika utveckats från vanligt penicillin, kloramfenikol och terramycin till mer kraftfulla mediciner som enrofloxacin, florfenikol, sulfonamider, cefalosporiner och kinoloner.

Experter som citeras i Southern Daily-artikeln varnar för att man kan utveckla allergier, eller i allvarliga fall bli förgiftad, om man äter mat som innehåller antibiotika.

Vill det sig riktigt illa kan “superbakterien”, som är resistent mot mediciner, uppkomma av antibiotikaanvändning en lång tid, vilket utgör större risker. Artikeln nämner att läkare redan har stött på fall av bakterieinfektioner som är obotliga.

Översatt från engelska

Kinesisk originalartikel

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Utrikes

Boskapsdjur i Kina får för mycket antibiotika

Alex Wu

Antibiotika överanvänds inom Kinas köttindustri. Nästan hälften av 210 000 ton antibiotika som årligen produceras i Kina används på djur, enligt senaste rapporter.

Southern Daily skrev den 21 december att kyckling, ankor, ägg, fisk och rött kött i Kina är förgiftade på grund av den omfattande antibiotikaanvändningen. Tidningen skriver att människan påverkas av den antibiotika som stannar kvar i maten.

Den forsatta användningen av antibiotika drivs på av de många sjukdomarna inom den högkoncentrerade djuruppfödningen som utvecklats i Kina de senaste åren. Att tillsätta mer antibiotika i djurfodret blev det vanligaste sättet att hantera sjukdomarna bland djuren, och var särskilt märkbar inom fisk- och skaldjursindustrin.

När man ökar den vanliga dosen blir bakterierna resistenta mot antibiotikan. Inom ett årtionde har veterinärantibiotika utveckats från vanligt penicillin, kloramfenikol och terramycin till mer kraftfulla mediciner som enrofloxacin, florfenikol, sulfonamider, cefalosporiner och kinoloner.

Experter som citeras i Southern Daily-artikeln varnar för att man kan utveckla allergier, eller i allvarliga fall bli förgiftad, om man äter mat som innehåller antibiotika.

Vill det sig riktigt illa kan “superbakterien”, som är resistent mot mediciner, uppkomma av antibiotikaanvändning en lång tid, vilket utgör större risker. Artikeln nämner att läkare redan har stött på fall av bakterieinfektioner som är obotliga.

Översatt från engelska

Kinesisk originalartikel

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024