Gnocchi är Italiens kroppkakor, fast utan fyllning. Undantaget specialiteten från Trieste, som är fylld med katrinplommon, kanel och parmesan. Italienska Lisa Katlane berättar om de traditionella gnocchi och hur man lagar dem.
Visst är det ett hantverk att fylla och forma varje boll, men de är lätta att göra och resultatet blir en upplevelse av sött och salt som smälter i munnen.
Lisa häller i ordentligt med salt i det kokande vattnet innan hon sänker ner sina gnocchi.
– Jag tycker om kontrasten mellan sött och salt, säger hon glatt.
Lisa Katlane kommer från Udine i nordöstra Italien, men bor sedan två år i Vindeln i Västerbotten. De italienska matvanorna har hon med sig. Medan det kan vara rätt många olika smaker och ingredienser i rätterna i Sverige använder Lisa bara ett fåtal råvaror och kryddor. Hon vill kunna känna och uppskatta smakerna.
Och förstås smakar en pizza i Italien inte alls som en pizza i Sverige. Det är alldeles för många ingredienser här, tycker Lisa.
Traditionella gnocchi
Potatisgnocchi är vanligt i Italien. Degen görs på potatis, mjöl och ägg. Man tror att de har sitt ursprung i Tjeckien. De liknar också de tjeckiska knödeln. I Sverige har vi våra kroppkakor, som är fastare och större.
I vanlig gnocchi finns ingen fyllning. Men de traditionella gnocchi från Trieste i nordöstra Italien är söta och fyllda med katrinplommon. Det är en ”primo piatto”, en första varmrätt.
Efter förrätten kommer två huvudrätter; primo piatto och secondo piatto, sedan efterrätt. Som primo piatto, eller första-rätt serveras till exempel gnocchi, soppa eller pasta med sås. Proteinet sparas till secondo piatto, andra-rätten, som kan vara kött, fisk eller grönsaker.
Förr, när det var vanligare med dagligt kroppsarbete, serverades båda rätterna till samma mål. Nu är det vanligt att man äter en primo piatto till lunch och en secondo piatto till middag.
Gnocchi Trieste är en lite finare rätt som italienarna gör till fest eller som söndagsrätt.
Recept
Gnocchi Trieste cirka 30 stycken
– 1 kg potatis, mjölig sort
– 200 g vetemjöl
– 1 ägg
– 2 nypor salt
Fyllning
– 30 katrinplommon
– kanel
– parmesan
Skirat smör
– 100 g smör
– salt
– kanel
Gör så här
Koka potatisen. Låt svalna tills den är ljummen. Skala och mosa potatisen.
Blanda i ägg, mjöl och salt i potatismoset.
Häll upp riven parmesan i en tallrik och dofta över kanel. Förbered katrinplommonen genom att peta i kanelparmesanen med en sked. En halv tesked i varje.
Ta en bit deg i handen, stor ungefär som en köttbulle. Gör en grop och stoppa i katrinplommonet. Stäng till och rulla lätt i handen.
Smält smöret med kanel och salt i en kastrull.
Koka upp vatten och salta.
Lägg i dina gnocchi och låt koka i cirka 5 minuter. Lyft upp med en sked eller hålslev. Lägg upp dem i en form och häll över smöret. Strö över mer parmesan. Räkna med ungefär 6 gnocchi per person.