loadingFestligt att bjuda på hemgjorda gnocchi med parmesan och skirat smör. Foton: Eva Sagerfors
Festligt att bjuda på hemgjorda gnocchi med parmesan och skirat smör. Foton: Eva Sagerfors

Bjud genuint italienskt: gnocchi Trieste med katrinplommon

Eva Sagerfors

Gnocchi är Italiens kroppkakor, fast utan fyllning. Undantaget specialiteten från Trieste, som är fylld med katrinplommon, kanel och parmesan. Italienska Lisa Katlane berättar om de traditionella gnocchi och hur man lagar dem.

Visst är det ett hantverk att fylla och forma varje boll, men de är lätta att göra och resultatet blir en upplevelse av sött och salt som smälter i munnen.

Lisa häller i ordentligt med salt i det kokande vattnet innan hon sänker ner sina gnocchi.

– Jag tycker om kontrasten mellan sött och salt, säger hon glatt.

Lisa Katlane kommer från Udine i nordöstra Italien, men bor sedan två år i Vindeln i Västerbotten. De italienska matvanorna har hon med sig. Medan det kan vara rätt många olika smaker och ingredienser i rätterna i Sverige använder Lisa bara ett fåtal råvaror och kryddor. Hon vill kunna känna och uppskatta smakerna.

Och förstås smakar en pizza i Italien inte alls som en pizza i Sverige. Det är alldeles för många ingredienser här, tycker Lisa.

Lisa Katlane från norra Italien, bjuder gärna på traditionella gnocchi från hemtrakterna.

Traditionella gnocchi

Potatisgnocchi är vanligt i Italien. Degen görs på potatis, mjöl och ägg. Man tror att de har sitt ursprung i Tjeckien. De liknar också de tjeckiska knödeln. I Sverige har vi våra kroppkakor, som är fastare och större.

I vanlig gnocchi finns ingen fyllning. Men de traditionella gnocchi från Trieste i nordöstra Italien är söta och fyllda med katrinplommon. Det är en ”primo piatto”, en första varmrätt.

Efter förrätten kommer två huvudrätter; primo piatto och secondo piatto, sedan efterrätt. Som primo piatto, eller första-rätt serveras till exempel gnocchi, soppa eller pasta med sås. Proteinet sparas till secondo piatto, andra-rätten, som kan vara kött, fisk eller grönsaker.

Förr, när det var vanligare med dagligt kroppsarbete, serverades båda rätterna till samma mål. Nu är det vanligt att man äter en primo piatto till lunch och en secondo piatto till middag.

Gnocchi Trieste är en lite finare rätt som italienarna gör till fest eller som söndagsrätt.

När plommonet är på plats nyper man ihop bollen och rullar den mellan händerna.

Recept

Gnocchi Trieste cirka 30 stycken

– 1 kg potatis, mjölig sort

– 200 g vetemjöl

– 1 ägg

– 2 nypor salt

Fyllning

– 30 katrinplommon

– kanel

– parmesan

Skirat smör

– 100 g smör

– salt

– kanel

Gör så här

Koka potatisen. Låt svalna tills den är ljummen. Skala och mosa potatisen.

Blanda i ägg, mjöl och salt i potatismoset.

Häll upp riven parmesan i en tallrik och dofta över kanel. Förbered katrinplommonen genom att peta i kanelparmesanen med en sked. En halv tesked i varje.

Ta en bit deg i handen, stor ungefär som en köttbulle. Gör en grop och stoppa i katrinplommonet. Stäng till och rulla lätt i handen.

Smält smöret med kanel och salt i en kastrull.

Koka upp vatten och salta.

Lägg i dina gnocchi och låt koka i cirka 5 minuter. Lyft upp med en sked eller hålslev. Lägg upp dem i en form och häll över smöret. Strö över mer parmesan. Räkna med ungefär 6 gnocchi per person.

Bollarna blir mjuka och smälter i munnen.

En bild på Trieste, hemma hos Lisa, visar en segeltävling. Trieste ligger mellan hav och berg.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingFestligt att bjuda på hemgjorda gnocchi med parmesan och skirat smör. Foton: Eva Sagerfors
Festligt att bjuda på hemgjorda gnocchi med parmesan och skirat smör. Foton: Eva Sagerfors

Bjud genuint italienskt: gnocchi Trieste med katrinplommon

Eva Sagerfors

Gnocchi är Italiens kroppkakor, fast utan fyllning. Undantaget specialiteten från Trieste, som är fylld med katrinplommon, kanel och parmesan. Italienska Lisa Katlane berättar om de traditionella gnocchi och hur man lagar dem.

Visst är det ett hantverk att fylla och forma varje boll, men de är lätta att göra och resultatet blir en upplevelse av sött och salt som smälter i munnen.

Lisa häller i ordentligt med salt i det kokande vattnet innan hon sänker ner sina gnocchi.

– Jag tycker om kontrasten mellan sött och salt, säger hon glatt.

Lisa Katlane kommer från Udine i nordöstra Italien, men bor sedan två år i Vindeln i Västerbotten. De italienska matvanorna har hon med sig. Medan det kan vara rätt många olika smaker och ingredienser i rätterna i Sverige använder Lisa bara ett fåtal råvaror och kryddor. Hon vill kunna känna och uppskatta smakerna.

Och förstås smakar en pizza i Italien inte alls som en pizza i Sverige. Det är alldeles för många ingredienser här, tycker Lisa.

Lisa Katlane från norra Italien, bjuder gärna på traditionella gnocchi från hemtrakterna.

Traditionella gnocchi

Potatisgnocchi är vanligt i Italien. Degen görs på potatis, mjöl och ägg. Man tror att de har sitt ursprung i Tjeckien. De liknar också de tjeckiska knödeln. I Sverige har vi våra kroppkakor, som är fastare och större.

I vanlig gnocchi finns ingen fyllning. Men de traditionella gnocchi från Trieste i nordöstra Italien är söta och fyllda med katrinplommon. Det är en ”primo piatto”, en första varmrätt.

Efter förrätten kommer två huvudrätter; primo piatto och secondo piatto, sedan efterrätt. Som primo piatto, eller första-rätt serveras till exempel gnocchi, soppa eller pasta med sås. Proteinet sparas till secondo piatto, andra-rätten, som kan vara kött, fisk eller grönsaker.

Förr, när det var vanligare med dagligt kroppsarbete, serverades båda rätterna till samma mål. Nu är det vanligt att man äter en primo piatto till lunch och en secondo piatto till middag.

Gnocchi Trieste är en lite finare rätt som italienarna gör till fest eller som söndagsrätt.

När plommonet är på plats nyper man ihop bollen och rullar den mellan händerna.

Recept

Gnocchi Trieste cirka 30 stycken

– 1 kg potatis, mjölig sort

– 200 g vetemjöl

– 1 ägg

– 2 nypor salt

Fyllning

– 30 katrinplommon

– kanel

– parmesan

Skirat smör

– 100 g smör

– salt

– kanel

Gör så här

Koka potatisen. Låt svalna tills den är ljummen. Skala och mosa potatisen.

Blanda i ägg, mjöl och salt i potatismoset.

Häll upp riven parmesan i en tallrik och dofta över kanel. Förbered katrinplommonen genom att peta i kanelparmesanen med en sked. En halv tesked i varje.

Ta en bit deg i handen, stor ungefär som en köttbulle. Gör en grop och stoppa i katrinplommonet. Stäng till och rulla lätt i handen.

Smält smöret med kanel och salt i en kastrull.

Koka upp vatten och salta.

Lägg i dina gnocchi och låt koka i cirka 5 minuter. Lyft upp med en sked eller hålslev. Lägg upp dem i en form och häll över smöret. Strö över mer parmesan. Räkna med ungefär 6 gnocchi per person.

Bollarna blir mjuka och smälter i munnen.

En bild på Trieste, hemma hos Lisa, visar en segeltävling. Trieste ligger mellan hav och berg.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024