Berättelser från det gamla Kina: Månens Chang’e

Chang’e är en gudinna vars skönhet är oöverträffad. Enligt legenden kom hon ner till jorden tillsammans med sin make Houyi, den gudomlige krigaren som avlastade den mänskliga världen genom att skjuta ner nio av tio solar.

Innan de gav sig av från himlen –  då den himmelske kejsaren lämnade över bågen och pilarna till Houyi, gav den himmelska kejsarinnan en väska till Chang’e med ett magiskt pulver som de skulle svälja för att kunna återvända till himlen efter att uppdraget slutförts.

Efter att ha stigit ner till Mittens rike byggde Houyi och Chang’e ett hem bland människorna. Houyi gav sig sedan av österut för att skjuta ner de nio solarna, och han lämnade Chang’e för att vänta på honom. Ensam hemma och fängslad av de mänskliga formerna, led Chang’e oerhört av ensamheten.

En natt, då Chang’e var utom sig av saknad, tog hon fram det magiska pulvret och svalde det. Med en gång blev hennes kropp alldeles lätt och hon började sväva upp mot himlen.

Så snart hon återvände till himlen, insåg Chang’e sin själviskhet. För att gottgöra sitt misstag, beslöt hon förvisa sig själv till att bli väktare av månen.

På månen fanns endast en medicinmalande vit kanin och ett lagerträd. Senare, på grund av missgärningar, förvisades arbetaren Wu Gang till månen av den himmelske kejsaren – hans straff var att hugga ner lagerträdet som omedelbart växte upp igen efter varje hugg.

Fortfarande idag – när kineser tittar på månen – ser de efter om de kan urskilja Chang’e, den vita kaninen och lagerträdet, samtidigt som de lyssnar efter ljudet från Wu Gang’s ändlösa hugg mot lagerträfet.

Källa: Modifierad version, baserad på en traditionell kinesisk legend.

Länk till engelska artikeln:
http://www.theepochtimes.com/news/6-6-14/42743.html

Gilla oss på Facebook!