Slutet av januari är för många årets fattigaste period, något som kan kräva att man lagar billig och bra mat.
Mischa Billing, lektor i måltidskunskap och jurymedlem i Sveriges mästerkock, tipsar om den billigaste och bästa maten.
Soppor
– Det finns otroligt många goda billiga soppor att göra. Broccoli, purjolök och potatis och minestronesoppa är bara några exempel. Ärtsoppa tycker jag också är otroligt gott.
Grytor
– Grytor kan man göra många varianter av, och lägga ner det man har. Kalops och andra köttgrytor är ju både gott och billigt.
Ugnsbakat
– Ugnsbakad falukorv är ett annat tips, gärna med béchamelsås och riven pepparrot eller ugnsbakad med katrinplommon och tomat.
Risrätter
– Risotto är en typisk bra rätt som är lätt att varierar. En vällagad svamprisotto är en stor favorit.
Rotfrukter och grönsaker
– Billiga rotfrukter och grönsaker kan man komma långt på. Bönor och ärter lagad med inspiration från Indien är både kryddigt gott och vackert.
Pasta
– Ett billigt alternativ som går att kombinera med fantastiskt mycket.
Långkok
– Långkok går att laga för en liten peng och de blir smakrika. Du får mycket mat och det räcker fint till såväl middag som fina lunchlådor.
Rensa
– Ta tillfället i akt och rensa ut skafferi, frys och kyl. Mycket kan kombineras till goda måltider. Det är rent slöseri att matvaror står och blir gamla för att de blivit bortglömda.
(TT)