loadingHammarbys Alex blev tvåmålsskytt i derbyt mot Djurgården. (Foto: Fredrik Persson/TT)
Sport

Bajen starkast i ännu ett derby

TT

Fortfarande etta i Sverige – men inte bäst i Stockholm. Djurgården behåller serieledningen i allsvenskan, trots 1-3-förlusten i derbyt mot Hammarby.

Djurgården kom till årets första Stockholmsderby med tre raka trepoängare i ryggen. Men också med ett derbyfacit som de senaste åren har varit enastående dystert – inte en seger sedan i september 2011.

Efter tisdagens förlust är sviten av vinstfria derbyn nu uppe i tolv matcher. Samtidigt som Hammarby – med vårens cupsegrar mot Djurgården och AIK inräknade – redan har hunnit vinna tre derbyn i år.

Alexssander Medeiros de Azeredo – eller Alex, som det kort och gott står på tröjan – var mannen som i första hand gjorde kvällen sur för alla djurgårdare.

Brassen slog till för första gången i tolfte minuten. Vänsterbacken Fredrik Torsteinbø stötte fram längs kanten och via Erik Israelsson nådde bollen till slut Alex. Skottet satt behärskat intill Kenneth Høies högra stolpe och gav Hammarby 1-0 på matchens första målchans.

Johnson nätade igen

Djurgården var trögstartat utan skadade lagkaptenen och mittfältaren Kevin Walker. Efter baklängesmålet blev det bättre. Allsvenske skyttekungen Sam Johnson fick det första kvitteringsläget efter ett inlägg av Elliot Käck, men avslutet gick strax utanför. Kort därefter fick Djurgården hörna. Daniel Berntsens fina vänsterfot slog den, målvakten Ögmundur Kristinsson kom helt fel när han skulle boxa undan bollen – som i stället hamnade på Johnsons högerfot. Då fanns skärpan hos liberianen. Volleyavslutet var Johnsons femte mål för säsongen och betydde 1-1 i 25:e minuten.

Det var en match med mer intensitet än kvalitet och målchanserna var lätträknade. Men det var Djurgården som oroade mest och såg ut att vara närmast ett ledningsmål.

Då slog Alex till igen i 41:a minuten.

Än en gång var det Torsteinbø som kom fram på kanten, än en gång hamnade bollen framför fötterna på brasseanfallaren. Alex och Hammarbys andra avslut i matchen var inte märkvärdigt, men det var å andra sidan inte Høies målvaktsingripande heller – och norrmannen lyckades fumla in 2-1 för ett ruggigt effektivt Bajen.

Israelsson tog andra chansen

I andra halvleken var det i stället Erik Israelsson som fick Hammarbys målchanser. Efter att först ha bränt ett friläge rakt på Høie kom revanschen i 62:a minuten. Israelsson tog till vara på en stolpretur efter Arnór Smárasons inlägg och dunkade in 3-1.

24 900 åskådare fick sedan se en ganska tandlös reduceringsjakt från Djurgården. Blåränderna behåller ändå förstaplatsen tack vare bättre målskillnad än IFK Norrköping och Jönköpings Södra. Hammarby är ny femma och bara två poäng bakom efter lagets andra raka seger.