HÄLSA | FITNESS | MEDICIN | MILJÖ | KLIMATFÖRÄNDRINGAR
ENGLISH  FRANÇAIS  DEUTSCH  ESPAÑOL  中文  Fler språk (Other languages) 

Världen i bilder

Flera bilder ->





Special






Sallad misstänks vara orsak till salmonellautbrott

Susanne Larsson, Epoch Times
19.01.2013 22:23

Varje år inträffar salmonellautbrott där smittkällan har misstänkts vara antingen ruccolasallad, salladsblandning eller annat salladsgrönt. De flesta utbrott där sallad varit orsaken sker under höst och vinter då grönsakerna importeras till Sverige. (Foto: Yoshikazu Tsuno/ AFP)

Salladsblandning i påse kan vara orsaken till ett salmonellautbrott i november. Det visar Smittskyddsinstitutets kontrollstudie som gjorts på personer som drabbades av bakterieinfektionen. Skölj grönsakerna noga, uppmanar nu myndigheten.

I november månad 2012 insjuknade 34 personer i Sverige i salmonella av typ monofasisk Typhimurium.

Smittskyddsinstitutets har genomfört en webbaserad kontrollstudie för de personer som rapporterat ha insjuknat i den aktuella salmonellatypen.

Svaren jämfördes med en kontrollgrupp av slumpmässigt utvalda deltagare.

Den 7 januari 2013 hade 20 av 34 fall (59 procent) och 39 av 188 kontroller (21 procent) besvarat enkäten.

Resultaten pekar på att Salmonellafallen av monofasisk Typhimurium hade en stark koppling till färdig salladsblandning i påse.

De drabbade personerna fanns i 15 län, huvudsakligen i södra Sverige. De flesta var vuxna kvinnor.

Salmonellautbrott orsakade av bladgrönsaker är inget ovanligt utan brukar inträffa årligen.
Ett större utbrott 2007 var troligtvis orsakat av importerad färsk babyspenat.

Det är dock svårt att påvisa exakt vilken produkt som är boven i salmonellautbrott på grund av att produkterna har kort hållbarhet och är vanligtvis redan uppätna när utbrotten upptäcks.

Smittskyddsinstitutet uppmanar
nu alla konsumenter av råa grönsaker och sallad att alltid skölja de noga innan de äts.

Det är även viktigt med god handhygien för att undvika smittspridning.

   Mer i detta ämne