KINA | NYHETER | KULTUR | POLITIK | VETENSKAP | MILJÖ | MÄNNISKA | SAMHÄLLE | DEBATT | HÄLSA
ENGLISH  FRANÇAIS  DEUTSCH  ESPAÑOL  中文  Fler språk (Other languages) 

Världen i bilder

Flera bilder ->

Special


Global fråga & svar: ”Vad är ditt lands största bidrag till världen?”

Epochtimes International
07.12.2012 17:37

Ola Åkerberg, 37, civilingenjör, Lund, Sverige.

Jag tycker att det är bra att vår regering ger bidrag till tredje världen. Jag tror att det är en procent av vår bruttonationalprodukt. Även när vår ekonomi är i kris fortsätter vi att ge bidrag till SIDA (Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete) och jag tycker att det är ett bra sätt att bidra till världen.


Josefa Godoy Ruiz, 53, diplomat för industriella relationer, Knarieöarna, Spanien.

Ett av mitt lands viktigaste bidrag till världen är Kanarieöarnas stora teleskop, som finns på ön Palma inom Kanarieöarna – på klippan ”los Muchachos” vid 2,426 meter över havet. Denna plats valdes för den höga kvaliteten på himlen och renheten i atmosfären. Konstruktionen och dess vetenskapliga infrastruktur har varit ett av mitt lands största bidrag till resten av världen. Jag tycker att mänskligheten fortfarande har stora saker att upptäcka inom det vetenskapliga området fysisk materia.


Cicero Rosa, 25, brandman, Santa Maria, Brasilien.

Brasilien har, till skillnad från USA, skrivit på Kyotoprotokollet, som har förbundit sig att reducera utsläppen av skadliga gaser i miljön. Dessutom hade Brasilien nyligen ett, av FN organiserat, fredsbevarande uppdrag på Haiti.


Consuelo Salas, 60, kulturexamen, Chiclayo, Peru.

För det första tycker jag att Peru har gett världen ett kulturellt bidrag. Vi känner till dess rika kulturella manifestationer som går tillbaka till innan den förspanska eran, där vi ser de imponerande resultaten av våra förfäders metoder. Vi har ruinerna av Machu Picchu, Moche, Lambayeque (Lord of Sipan), etcetera. Sen har vi mat som Kiwicha, maca, quinua, tarwi. Dessa är näringsrika produkter från våra berg som säljs över hela världen. Allt som allt har vi två underverk i världen: Machu Picchu och Amazonfloden.


Alexis Grenell, 29, media och kommunikation strateg, New York, USA.

Idén om att du kan lyckas bara du försöker. USA grundades av religiösa flyktingar och utvecklades av marginaliserade filosofer som gick samman och skrev självständighetsförklaringen innan de ens tänkt på konstitutionen. De ville bara ha frihet. Det var först senare som ”Åh, det är bäst att vi utarbetar en regering också. Låt oss göra det nu”. Min mormor var en fattig irländsk immigrant men det hindrade inte henne från att kämpa för sin rösträttighet och se de förändringar som skedde med fackföreningar och kvinnors rättigheter under hennes livstid.


Khadija Bhaijee, 20, studerande, Dubai, Förenade Arabmineraten.

Som indier skulle jag säga att Indiens största bidrag till världen var Aryabhattas uppfinning av siffran noll. I dagens tider, kan vi inte ens föreställa oss hur det skulle vara att inte ha noll i vårt numeriska system. Och jag är extremt stolt över att det var mitt land som gav detta bidrag. Som Albert Einstein sade: ”Vi har mycket att tacka indierna som lärde oss hur man räknar, utan vilken ingen värdefullt vetenskaplig upptäckt kunde ha gjorts.


Steve Blackbourn, 63, pharmacist, Bli Bli, Australien.

Jag tycker inte att det bara finns en sak utan att det finns en lång rad saker i termer av idrottare och sportslighet som visas runt om i världen av australiensarna. Den vetenskapliga världen har verkligen utmärkt sig hos vår befolkning. Vi har nog flest uppfinningar och priser för spetsforskning inom hälsa, livsstil, allt per invånare. Jag tror att vi har visat att vi man kan lyckas som ett ganska mångkulturellt samhälle. Ja, jag tror att vi på det stora hela har en bra - ej hotfull - livsstil. Vi har ett öppet klimat som välkomnar de flesta människor till oss.


Kostas Dimopoulos, 31, guldsmed, Aten, Grekland.

Jag tror att medicin är ett viktigt bidrag från grekerna såväl som allt konsthantverk.


Cesar Antonio Gutierrez, 30, säkerhetsvakt, Puerto Montt, Chile.

Mitt lands största bidrag till världen är lite svårt att definiera exakt i en värld som är så globaliserad där allt kommer och går. Men jag tror att det grundläggande bidraget är att delta aktivt i FN med de militära trupperna som är med i de fredsbevarande styrkorna. Mitt land försöker även att respektera de mänskliga rättigheterna och bevara miljön (enligt det internationella Kyotoprotokollet) till exempel. Genom den fria handeln bidrar mitt land med produkter och råvaror, och hjälper andra länder att producera och tillverka varor för att hjälpa världsekonomin.


Great Canary Telescope (Kanarieöarnas stora teleskop), kultur, siffran noll, och Machu Picchu är representativt för stora bidrag till världen. Det är vad Epoch Times reportrar från Sverige till Chile upptäckte när de frågade lokalbefolkningen: ”Vad är ditt lands största bidrag till världen?”

 

 

 

 

Översatt från engelska