HÄLSA | FITNESS | MEDICIN | MILJÖ | KLIMATFÖRÄNDRINGAR
ENGLISH  FRANÇAIS  DEUTSCH  ESPAÑOL  中文  Fler språk (Other languages) 

Världen i bilder

Flera bilder ->





Special






Avokado – en hälsosam goding

Susanne Larsson, Epoch Times
20.11.2012 20:54

Man tror att avokado ursprungligen härstammar från Syd- och Centralamerika. I Mexiko har man har funnit rester av frukter som tros vara 9000 år gamla. Numera odlas avokado över hela världen där klimatet är tropiskt eller subtropiskt. (Foto: AFP/Orlando Sierra)

Det är något speciellt med avokadon. Dess avrundade form, den mjälla konsistensen och dess milda nötliknade smak gör den till en sinnlig upplevelse att äta. Att avokado dessutom är full med nyttiga fettsyror, mycket vitaminer, mineraler gör den till en riktig superfrukt.

En god vän som är väl insatt i ämnet mat och hälsa berättade för mig att det inte är en tillfällighet att päronet i likhet med avokadon har en livmoderliknande form. Båda frukterna ska nämligen ha positiva effekter på kvinnors hälsa. Att äta en avokado en gång i veckan hjälper till med att balansera hormonerna och förhindra besvär i underlivet, förklarade vännen.

Om det är sant eller inte kan jag inte säga men forskning har visat att avokado faktiskt kan skydda mot en rad sjukdomar.

Avokado innehåller många olika näringsämnen och nyttiga enkelomättade fetter som bidrar till att minska det så kallade onda kolesterolet och höja det goda. Omega 3-fettsyrorna anses skydda mot olika hjärtsjukdomar och stroke, förhindra rynkor, förbättra hjärnans funktion och lindra ledsmärta.

Frukten är rik på kalium vilket hjälper till att reglera blodtrycket och är bra för musklerna. Även magnesium, folsyra och vitamin C, A och B finns i avokado och har betydelse för hälsan.

Frukten innehåller även flera antioxidanter, ämnen som tros minska risken för flera allvarliga sjukdomar.

Avokado har vid studier visat sig kunna hämma tillväxten av cancer, bland annat bröst- och prostatacancer.

Vid universitetet i Ohio, USA, har forskare sett att näringsämnen från avokado kan förhindra muncancer.

Forskning har visat att avokadon också kan skydda levern.

Avokado är
känt för att vara ett skönhetsmedel för både hår och hud. Frukten är rik på E-vitamin som förbättrar hudens smidighet och ger håret glans. Avokado används ofta i ansiktsmasker.

Omogen avokado ska mogna i rumstemperatur. Däremot går det bra att förvara mogen avokado i kylen.

Det finns många sätt att avnjuta avokado på. Vanligtvis äts den rå till förrätt och i sallader. Många uppskattar den tillsammans med löjrom eller skaldjur.

Själv föredrar jag helt enkelt att halvera den och äta med en liten sked.  Jag toppar med lite örtsalt och äter sakta och njutningsfullt och hoppas att den samtidigt gör gott för mina hormoner.

 

Källor:

Research News Ohio State University
Journal of Agricultural and Food Chemistry
Natural News
Nyfiken Vital