KINA | NYHETER | KULTUR | POLITIK | VETENSKAP | MILJÖ | MÄNNISKA | SAMHÄLLE | DEBATT | HÄLSA
ENGLISH  FRANÇAIS  DEUTSCH  ESPAÑOL  中文  Fler språk (Other languages) 

Världen i bilder

Flera bilder ->

Special


Liu Bei – en human kung som brydde sig

Historiska personer i Kina

David Wu & Barbro Plogander, Epoch Times
12.06.2012 22:45

Liu Bei – en mänsklig kung som tog hand om sitt folk. (Illustration: Blue Hsiao, Epoch Times)

Liu Bei (161-223) betraktas allmänt som en human härskare i den kinesiska historien. Han höll fast vid de konfucianska lärorna och tog väl hand om sitt folk.

Även om Liu Bei på långt håll var släkt med den kungliga Han-familjen, växte han upp i fattigdom hos sin mor som var änka. Han levde på att tillverka och sälja skor och mattor vävda av halm. Han visade sin ambition i barndomen genom att låtsas att trädet han satt under var den kungliga vagnen.

Liu Bei blev domare när han hade vuxit upp. Hans medkänsla och omsorg för andra människor gjorde att han blev mycket populär. Det finns en historia som berättar att en mördare, som skickats dit av hans rivaler, ändrade sig efter att ha upplevt Liu Beis vänlighet mot honom och andra. Mannen erkände sig skyldig och blev därefter frisläppt av Liu Bei.

När Liu Bei i unga år ledde en militär kampanj var han inte så framgångsrik utan blev tvungen att söka skydd hos andra krigsherrar.

Han var omtyckt av sina kamrater och det var hans ärkefiende Cao Cao som såg vilken potential Liu Bei hade.

En välrenommerad rådgivare testade en gång Liu Beis karaktär innan han började sin tjänst hos honom. Han föreslog att Liu Bei skulle ge bort en av sina hästar, som hade ett farligt temperament, till någon. Liu Bei hånlog åt det själviska rådet och vann rådgivarens lojalitet. Denne hjälpte honom senare att vinna många strider.

När rådgivarens mor hölls gisslan av Cao Cao, lät Liu Bei rådgivaren ge sig av för att återförenas med sin mor och tjäna rivalen. Rörd av förtroendet blev rådgivaren senare känd som "den tyste rådgivaren" eftersom han inte någon gång under sitt liv gav något råd till Liu Beis rival.

Innan rådgivaren gav sig av rekommenderade han till Liu Bei den mindre kände, men kanske den mest kapable och intelligente rådgivaren av alla generationer, Zhuge Liang. Denne var hjärnan bakom segern vid slaget vid Röda klippan. Senare hjälpte Zhuge Liang Liu Bei att grunda Shu-Han-riket.

Liu Beis omsorg för sitt folk speglas väl i historien om att ”Hjälpa civilbefolkningen korsa floden”. När Liu Bei fick höra att en stor härskara ledd av Cao Cao marscherade söderut mot hans stad, beslöt Liu Bei att överge staden och dra sig tillbaka mot söder.

De flesta av stadens befolkning ropade att de ville följa med honom i stället för att lyda under andra krigsherrar. Liu Bei var väl medveten om att civilbefolkningen skulle sakta ned reträtten, framförallt  då de var tvungna att korsa floden, men han kunde ändå inte stå ut med att överge dem.

Han förlorade större delen av sin armé och sina fruar i striden som följde när Cao Cao kom ikapp följet. Det var just vid floden, när soldaterna försökte få över alla civila till den andra sidan.

Liu Bei grupperade senare om sina män och besegrade Cao Cao genom att ingå en allians med Sun Quan av Östra Wu vid slaget vid Röda klippan. Ännu senare grundade Liu Bei riket Shu-Han.