< Tillbaka

Global fråga & svar: ”Vad anser du om de risker som journalister tar för att ge oss nyheter från farliga platser?”

Epoch Times International
Epoch Times Sverige
10.06.2012 15:06

Aysegül Ataca, 23, rörmokare, Malmö, Sverige

Jag tycker att de tar mycket höga risker. Ibland undrar jag om de verkligen bör riskera sina liv för att täcka specifika nyheter. Personligen skulle jag inte göra det. Det spelar ingen roll om jag har en familj eller inte. Det skulle vara ett för högt pris att betala…Dessutom sprids nyheter hela tiden från krigsdrabbade länder. Men människor tittar bara på det på TV. Vi kan se hur människor svälter i Afrika men på vilket sätt kan nyheterna ändra på det? Ändrar det någonting?


Verónica Insausti, 41, journalist, Lima, Peru

Faktum är att jag är journalist och i praktiken är det riskfyllt inte bara på farliga platser utan även när du undersöker farliga situationer som inte behöver handla om krig utan kan handla om maffian, politiska frågor eller viktiga ekonomiska intressen. Vi tar risker hela tiden när vi lyfter fram frågor som en stor del av pressen och samhället försöker dölja.


Hamna Ahmed, 22, journaliststuderande, Dubai, Förenade arabmineraten

Som journaliststuderande kan jag inte låta bli att tänka på de risker som journalister måste ta för att berätta för oss vad som händer runt om i världen. I och med att jag har studerat journalistik kan jag relatera till och förstå de farliga risker som finns när journalister går in i riskzoner som till exempel platser för krig och naturkatastrofer. Ofta får journalister till och med ge sina liv för att exponera sanningen. Ett exempel i vår tid är Rémi Ochlik och Marie Colvins som dog i Syrien när de försökte visa världen de grymheter som pågick där.


Maria Gabriela Larrain, 53, ingenjör, Puerto Montt, Chile.

De som frivilligt och självmant viger sina liv till journalistik måste vara klara över att det kommer att vara farligt när de rapporterar om händelser på platser där det finns konflikter och naturkatastrofer. De professionella inom detta område är medvetna om riskerna de möter. Det är olyckligt att höra om en journalist som har dött, enbart på grund av att ha rapporterat en händelse. Med bara en penna och kamera som vapen bli huvudpersonen i nyheten.


Jean Camargo, 30, försäljare, Itatiba, Brasilien

Det är riskerna med hans yrke och vad han kommer att ställas inför. Företaget som han arbetar för måste ge stöd så han inte exponeras för riskerna. Till exempel, idag såg jag en artikel där journalisten var i en helikopter så han utsattes inte för någon risk. Men det finns de som är i riskzonen, till exempel den kameraman som blev dödad i en vapenstrid. Jag tycker att tidningsredaktionen är ansvariga för detta; de skickar iväg journalister att fokusera på hotet för att vinna en större publik. Åskådarna och även jag vill se det som skapar mer uppmärksamhet.


Robert Rykiert, 56, officer, Buderim, Australien

Jag tycker att de faktiskt sätter sig själva i mycket farliga situationer. De riskerar sina liv för en väldigt liten vinst på många sätt. De får mycket lite erkännande för vad de gör.


Avi Amos, 39, New York, USA

Jag tycker att journalisterna kan ta riskerna här istället för att ge sig ut i världen. Det finns massor av platser i USA där de kan göra sitt arbete. Varför måste de lämna landet? Jag är säker på att med dagens teknik kan journalisterna kommunicera med dem i de länderna. Och vice versa. De borde inte ta sådana risker. De lämnar sina familjer här. Du ser vad som hände den där journalisten.... hans fru är nu ensam och han förlorade sitt liv. En skicklig journalist förlorades.


Irini Siganou, 19, studerande, Aten, Grekland

Ja, naturligtvis! Det är mycket farligt, särskilt om de åker till krigszoner.


Cristian Alexandru, 19, arkitektstuderande, Bukarest, Rumänien

De journalister som skickar nyheter från krigszoner tar risker. Men de journalister som ger nyheter från civila upplopp tar också risker.


Global fråga & svar: ”Vad anser du om de risker som journalister tar för att ge oss nyheter från farliga platser?”

Journalister känner till riskerna de tar och några ger sina liv för att exponera grymheter. Det är vad Epoch Times reportrar från Sverige till Rumänien upptäckte när de frågade lokalbefolkningen: ” Vad anser du om de risker som journalister tar för att ge oss nyheter från farliga platser?”


 

 

 

 

Översatt från  engelska :

 

 

 

http://www.epochtimes.se/articles/2012/06/12/23438.htmlCopyright © Epochtimes Europe Zeitungsverlag GmbH