KULTUR | MÄNNISKA | LIVSSTIL | KURIOSA | SAMHÄLLE
ENGLISH  FRANÇAIS  DEUTSCH  ESPAÑOL  中文  Fler språk (Other languages) 

Världen i bilder

Flera bilder ->

Special


Global fråga & svar: "Om du fick ställa en fråga till någon genom historien - vad skulle det vara?"

Epoch Times International
25.09.2011 22:31

Erik Blomqvist, 29, studerar till bebyggelseantikvarie, Gotland, Sverige.

Jag skulle fråga arkitekten Hemon om hur han konstruerade Cheopspyramiden, eftersom detta är en fråga som har gäckat forskare under en lång tid. Kanske skulle vi då äntligen kunna få ett slut på alla dessa historieprogram på TV om pyramiden och alla teorier om hur den kanske blivit byggd.


Jose Nunez, 48, portvakt, New Jersey, U.S.A.

Christopher Columus. Jag skulle fråga hur det var att resa hela vägen från Spanien och hitta ett land i Karibiska havet.


Marco Antonio Arauzo, 52, industriingenjör, Lima, Peru.

Jag skulle fråga Andres Razuri, som var en officer i frihetsarmén i Peru. I slaget i Junin gjorde han en stor prestation genom att föra befälet av Perus husarer som senare ändrade namnet till Junins husarer. I detta slag, när den patriotiska armén var besegrad, ändrade han ordern ”dra tillbaka” till ”attack” med berått mod. På detta sätt ändrade det Peruanska kavalleriet förlusten till seger. Jag skulle vilja fråga honom, ”Varför gav du kontraordern? Vad inspirerade till det?”


Romina Carrillo Aguila, 25, anställd i varuhuskedja, Puerto Montt, Chile.

En av de saker som jag tycker om mest är musik och att lyssna till ”Månskenssonaten”. Jag skulle vilja fråga den store Ludwig van Beethoven hur han var kapabel att komponera sådana vackra melodier trots hans oförmåga att höra. De flesta av oss som kan höra kan aldrig nå de underverk som han kunde skapa. Han var verkligen någon som kan bli lovprisad och beundrad för sina artistiska prestationer.


Miroslava Bozhilova, 28, kommersiell värderingsman, Sofia, Bulgarien.

Jag skulle fråga Charles Darwin om han tror på tankens evolution och om han tror att det är vad som händer just nu i det moderna samhället. Jag skulle också fråga honom om det finns andra arter i naturen (som Homo sapiens) som förstör sin miljö, trots att det finns alternativ, utan att tänka på den långsiktiga överlevnaden.


Ferran Ruiz Muntasell, 44, pilot, Barcelona, Spanien.

Jag skulle fråga Marin Luther King, “Vad inspirerade dig till att försvara mänskliga rättigheter?”


Monica Patricia Mercado Blanco, 37, tandläkare, Cartagena, Colombia.

Jag skulle fråga den förra presidenten Rafael Nunez Moledo. Han var president för republiken i fyra val. Han föddes 28 september 1825 i Cartagena, Colombia. Han studerade lagen, grundade tidningen ”La Democracia”, var senator och diplomat i New York, Le Havre och Liverpool. Vad förmådde honom att skapa konstitutionen 1886? Den konstitutionella reformen från 1863, behövde grundläggande och drastiska förändringar för att stämma överens med villkoren för den tiden. Det ekonomiska samhällsskiktet, kyrkan och de politiska partierna, både radikala och federala, var överens om förändringen.


Ashleigh Carney, 22, hårfrisörska, Buderim, Australien.

Den skulle jag förmodligen ställa till kändisar som tagit överdoser eller tagit sina egna liv, jag skulle vilja veta varför de gjorde det. Om de har familj och barn och sådana saker. Den australiske skådespelaren Heath Ledger hade både fru och barn. ”Varför gjorde du en sådan sak?" Han var så välkänd. ”Varför ville du kasta bort ditt liv?”


Tony Carison, 42, kommunalarbetare, Wellington, Nya Zeeland.

Jag skulle fråga Noam Chomsky om jag kunde få vara med honom en dag så att han kunde berätta för mig om den globala strategin, vem gör vad, för vem och varför….. Jag kanske skulle förstå orsaken bättre. Han är verkligen bra på att ge information till människor och vet i grunden vad som händer i världen. När helst människor intervjuar honom, brukar han intervjua dem i 15 minuter.


Vi kommer förmodligen aldrig få veta svaren på alla intressanta frågor som delades med Epoch Times reportrar från Sverige till Nya Zeeland när de frågade lokalbefolkningen:

“Om du fick ställa en fråga till någon genom historien, vad skulle det vara?” 


Översatt från engelska