Inom kinesisk medicin anser vi att alla människor är olika, det finns till exempel inte en ört som passar för alla. Samma sak gäller mjölk – några kan ha mycket nytta av mjölk, andra inte.
Fråga: Jag har läst att mjölkprodukter är dåligt för matsmältningen. Är det samma sak med varm mjölk? Jag har hört att mjölkprodukter surgör kroppen, men med tanke på barnen som växer har jag tänkt att det kan vara bra ändå att ge dem mjölk på grund av kalken. Vad tror du om det? Hur får de annars i sig tillräckligt med kalk? Har du tips på bra kalkkällor? Mvh Eva
Svar: Mjölk har många näringsämnen, så mjölk är bra för dem som har näringsbrist. Det finns en känd historia från öst om Buddha Sakyamuni: Han hade försvagats efter en period utan mat, så han tog emot mjölk och risgrynsgröt från en flicka i byn. I och med det återhämtade han sig fysiskt, och satte sig därefter under Bodhiträdet för att meditera. Efter 49 dagars meditation, vid en ålder av 35, nådde han upplysning.
Om en vanlig människa dricker mjölk varje dag, blir det kanske för starkt för kroppen. Ur naturlig synvinkel är komjölk till för en liten kalv, inte för människor.
I traditionell kinesisk medicin används mjölk som medicin. Mjölk har fukt i sin natur. Fukt är ett begrepp i kinesisk medicin.
När man har problem med torrhet i magsäcken, vätskebrist i tarmarna eller förstoppning på grund av torrhet, då kan man inta mjölk för att behandla det. Dricker man mjölk som vanlig mat kan fukt ackumuleras i kroppen, om mjältens system inte är så starkt. Detta kan påverka matsmältning och absorption för en del människor.
Fukt kan orsaka blockering om det blir för mycket. När jag behandlar patienter som har mycket fukt i kroppen, svettas de ibland på en speciell del av kroppen, till exempel på ankeln. Händer det så betyder det att fukt går ut genom svett.
Vid laktosintolerans eller mjölkallergi behöver man sluta med mjölkprodukter. För att få i sig tillräckligt med kalcium kan man äta kelp, sojamjölk, tofu, havre, kikärtor, bönor och många grönsaker såsom persilja, grönkål och spenat. Näringsvärdet för sojamjölk och tofu liknar komjölkens, men är lättare för kroppen att nyttja. Det finns mycket kalcium i havre och i svart sesam, som man tillsammans kan göra gröt av.
Om man tycker mycket om mjölkprodukter och det känns bra efter att man ätit mjölkprodukter, då är det inte något stort problem så länge man intar en begränsad mängd.
Doktor Kong svarar på frågor av allmän karaktär utifrån TKM. Skicka din fråga till [email protected]
Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad både i traditionell kinesisk medicin och i västerländsk medicin. Med denna dubbla kompetens har han utvecklat egna effektiva metoder. Han behandlar med positiva resultat tillstånd som den vanliga sjukvården ser som kroniska.
Stora skuggor simmar in mot stranden – men vad är det för underliga varelser?
Slav under kommunismen