Att äta ett par äpplen om dagen är nyttigt och gott, det vet vi redan, men att äpplen också kan ha effekten att skydda hjärnans nervceller från att åldras och till och med förbättra hjärnans funktion, kanske inte alla känner till.
Ett äpple om dagen håller doktorn borta, lyder talesättet. I takt med att allt fler studier pekar på att våra vanliga livsmedel har en stor betydelse för att förebygga och till och med bota sjukdomar, så inser man att den uråldriga kunskapen som lade grunden för läkekonsten nu upplever en renässans.
År 2004 upptäckte professor Chang Y. Lee, från Cornell University i USA, tillsammans med sina forskarkollegor att antioxidanterna i äpplen, viktiga fytonäringsämnen såsom fenolsyror och quercetin, har stor betydelse när det gäller att skydda hjärnan från neurodegenerativa sjukdomar; sjukdomar som långsamt förtvinar nervsystemet, som Alzheimers och Parkinsons sjukdom.
– Studierna visar att extra konsumtion av äpplen inte bara kan reducera risken för cancer, som tidigare studier visat, utan också att ett äpple om dagen kan minska risken för neurodegenerativa störningar, förklarade Chang Lee i ett pressmeddelande i Cornell News.
Samma effekt som läkemedel mot Alzheimer
Professor Thomas Shea vid Center for Cellular Neurobiology & Neurodegeneration Research vid University of Massachusetts upptäckte 2006 att äppeljuice kan ha samma effekt som receptbelagda läkemedel mot Alzheimer. Äpplen visade sig kunna skydda nervcellerna i hjärnan och även hjälpa hjärnan återfå sin funktion vid tidiga symptom på demens.
”Resultaten av den här studien visar att konsumtion av antioxidantrika livsmedel såsom äpplen och äppeljuice kan bidra till att minska problem när det gäller minnesförlust”, kommenterade Thomas Shea sina forskningsrön i tidskriften WebMd 2006.
Även senare forskning visar samband mellan förbättrad hjärnhälsa och äpplen. I en studie där 21 patienter med måttlig till svår Alzheimer fick dricka 236 ml äppeljuice varje dag under en månads tid minskade patienternas oro, ångest och förvirring med 27 procent, rapporterar Natural News.
Kan minska nedbrytning av acetylkolin och ansamling av plack
Hos patienter med Alzheimers sjukdom finns inte tillräckligt med signalsubstansen acetylkolin. I äpplen finns antioxidanter och flavonoider, ämnen som bidrar till att reducera det enzym som bryter acetylkolin.
Regelbunden konsumtion av äpplen anses också kunna minska ansamlingar av plack i hjärnan, framför allt en typ av kallas betaamyloid, som tros vara en av de största bovarna som orsakar Alzheimers sjukdom. Placken medför att signalerna mellan nervtrådarna förhindras och nervcellerna i vissa delar av hjärnan dör onormalt fort.
Äpplen har även andra hälsofördelar, det finns studier som stödjer att ett dagligt intag av frukten kan minska risken för hjärtsjukdomar och cancer. Äpplen hjälper också tarmperistaltiken och förhindrar förstoppning och övervikt.