loadingEtt äpple om dagen håller doktorn borta, sägs det. Att äta äpplet med skalet kvar kan minska nedbrytning av muskler och förhindra fetma, enligt ny forskning. Se bara till att skölja äpplet väl innan du äter. (Foto:Roland Weihrauch/AFP)
Ett äpple om dagen håller doktorn borta, sägs det. Att äta äpplet med skalet kvar kan minska nedbrytning av muskler och förhindra fetma, enligt ny forskning. Se bara till att skölja äpplet väl innan du äter. (Foto:Roland Weihrauch/AFP)
Hälsa & Livsstil

Äppelskal stärker musklerna och förhindrar fetma

Susanne Larsson - Epoch Times

Brukar du skala äpplet innan du äter det? Den som vill bli smalare och förhindra muskelförtvining ska kanske fundera på att äta äpplet med skalet kvar. Forskare har nämligen sett att ämnet ursolsyra som finns i äppelskal kan minska nedbrytning av muskler och förhindra fetma.

Forskare vid universitetet i Iowa, USA, har i en studie som gjorts på möss sett att ett ämne som finns naturligt i äppelskal, ursolsyra, kan motverka nedbrytning av muskler och i stället stärka muskelmassan hos möss.

Nio sätt att bekämpa övervikt enligt traditionell kinesisk medicin

Alla mössen i studien fick äta fettrik kost men en grupp möss fick även ursolsyra tillsatt i maten. Forskarna såg att de möss som fick både fettrik kost och ursolsyra åt mer än mössen i den andra gruppen.

Trots det ökade de inte i vikt utan höll sig smalare. Deras fettförbränning ökade och deras nivåer av socker, kolesterol och triglycerider i blodet sänktes.

”I den här studien testade vi ursolsyra hos möss som får fettrik kost – en musmodell med fetma och metaboliskt syndrom. Även här stärkte ursolsyra skelettets muskulatur. Intressant nog minskade det även fetma, risken för diabetes och fettlever”, sade Christopher Adams, docent i invärtes medicin och en av forskarna bakom studien, i en kommentar i Medical Daily.

Sötpotatis motverkar stressens negativa effekter

Mössen som fick ursolsyra hade också bättre uthållighet, mer muskler och mer brunt fett på kroppen. Brunt fett förbränner energi till skillnad från vanligt vitt fett som lagrar energi.

Tidigare studier har visat att äppelskal är rika på antioxidanter. Äpple har också visat sig skydda mot lung-och tjocktarmscancer och även skydda hjärnans nervceller från att åldras.

Forskarnas nästa steg är att undersöka om ursolinsyra kan hjälpa även människor.

Njut av höstens äppelskörd

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.
Vid sjukdomstillstånd, rådfråga alltid läkare.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingEtt äpple om dagen håller doktorn borta, sägs det. Att äta äpplet med skalet kvar kan minska nedbrytning av muskler och förhindra fetma, enligt ny forskning. Se bara till att skölja äpplet väl innan du äter. (Foto:Roland Weihrauch/AFP)
Ett äpple om dagen håller doktorn borta, sägs det. Att äta äpplet med skalet kvar kan minska nedbrytning av muskler och förhindra fetma, enligt ny forskning. Se bara till att skölja äpplet väl innan du äter. (Foto:Roland Weihrauch/AFP)
Hälsa & Livsstil

Äppelskal stärker musklerna och förhindrar fetma

Susanne Larsson - Epoch Times

Brukar du skala äpplet innan du äter det? Den som vill bli smalare och förhindra muskelförtvining ska kanske fundera på att äta äpplet med skalet kvar. Forskare har nämligen sett att ämnet ursolsyra som finns i äppelskal kan minska nedbrytning av muskler och förhindra fetma.

Forskare vid universitetet i Iowa, USA, har i en studie som gjorts på möss sett att ett ämne som finns naturligt i äppelskal, ursolsyra, kan motverka nedbrytning av muskler och i stället stärka muskelmassan hos möss.

Nio sätt att bekämpa övervikt enligt traditionell kinesisk medicin

Alla mössen i studien fick äta fettrik kost men en grupp möss fick även ursolsyra tillsatt i maten. Forskarna såg att de möss som fick både fettrik kost och ursolsyra åt mer än mössen i den andra gruppen.

Trots det ökade de inte i vikt utan höll sig smalare. Deras fettförbränning ökade och deras nivåer av socker, kolesterol och triglycerider i blodet sänktes.

”I den här studien testade vi ursolsyra hos möss som får fettrik kost – en musmodell med fetma och metaboliskt syndrom. Även här stärkte ursolsyra skelettets muskulatur. Intressant nog minskade det även fetma, risken för diabetes och fettlever”, sade Christopher Adams, docent i invärtes medicin och en av forskarna bakom studien, i en kommentar i Medical Daily.

Sötpotatis motverkar stressens negativa effekter

Mössen som fick ursolsyra hade också bättre uthållighet, mer muskler och mer brunt fett på kroppen. Brunt fett förbränner energi till skillnad från vanligt vitt fett som lagrar energi.

Tidigare studier har visat att äppelskal är rika på antioxidanter. Äpple har också visat sig skydda mot lung-och tjocktarmscancer och även skydda hjärnans nervceller från att åldras.

Forskarnas nästa steg är att undersöka om ursolinsyra kan hjälpa även människor.

Njut av höstens äppelskörd

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.
Vid sjukdomstillstånd, rådfråga alltid läkare.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024