Brukar du skala äpplet innan du äter det? Den som vill bli smalare och förhindra muskelförtvining ska kanske fundera på att äta äpplet med skalet kvar. Forskare har nämligen sett att ämnet ursolsyra som finns i äppelskal kan minska nedbrytning av muskler och förhindra fetma.
Forskare vid universitetet i Iowa, USA, har i en studie som gjorts på möss sett att ett ämne som finns naturligt i äppelskal, ursolsyra, kan motverka nedbrytning av muskler och i stället stärka muskelmassan hos möss.
Nio sätt att bekämpa övervikt enligt traditionell kinesisk medicin
Alla mössen i studien fick äta fettrik kost men en grupp möss fick även ursolsyra tillsatt i maten. Forskarna såg att de möss som fick både fettrik kost och ursolsyra åt mer än mössen i den andra gruppen.
Trots det ökade de inte i vikt utan höll sig smalare. Deras fettförbränning ökade och deras nivåer av socker, kolesterol och triglycerider i blodet sänktes.
”I den här studien testade vi ursolsyra hos möss som får fettrik kost – en musmodell med fetma och metaboliskt syndrom. Även här stärkte ursolsyra skelettets muskulatur. Intressant nog minskade det även fetma, risken för diabetes och fettlever”, sade Christopher Adams, docent i invärtes medicin och en av forskarna bakom studien, i en kommentar i Medical Daily.
Sötpotatis motverkar stressens negativa effekter
Mössen som fick ursolsyra hade också bättre uthållighet, mer muskler och mer brunt fett på kroppen. Brunt fett förbränner energi till skillnad från vanligt vitt fett som lagrar energi.
Tidigare studier har visat att äppelskal är rika på antioxidanter. Äpple har också visat sig skydda mot lung-och tjocktarmscancer och även skydda hjärnans nervceller från att åldras.
Forskarnas nästa steg är att undersöka om ursolinsyra kan hjälpa även människor.
Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE. Vid sjukdomstillstånd, rådfråga alltid läkare.