loadingNya forskningsrön talar för att ägg har antioxidativa egenskaper som kan skydda mot hjärtsjukdomar och cancer. (Foto: AFP/Elmer Martinez)
Nya forskningsrön talar för att ägg har antioxidativa egenskaper som kan skydda mot hjärtsjukdomar och cancer. (Foto: AFP/Elmer Martinez)
Hälsa & Livsstil

Ägg skyddar mot cancer och hjärtsjukdomar

Susanne Larsson - Epoch Times

Ägg är ett perfekt förpackat livsmedel och en utmärkt källa till proteiner, lipider, mineraler och vitaminer. Nu har ägg också visat sig ha kraftfulla antioxidativa egenskaper som skyddar mot både hjärtsjukdomar och cancer, enligt en ny kanadensisk studie.

Jianping Wu och hans forskarlag vid University of Alberta har upptäckt att de aminosyror som finns i äggulan, tryptofan och tyrosin, har kraftfulla antioxidativa egenskaper som kan skydda mot både hjärtsjukdomar och cancer.

Antioxidanter är ämnen som anses kunna hjälpa kroppen att reparera cellskador och avvärja sjukdomar som orsakas av så kallade fria radikaler.

Forskarna analyserade ägg från höns som på traditionellt sätt fötts upp på huvudsakligen vete eller korn. De upptäckte att de råa äggulorna hade dubbelt så många antioxidativa egenskaper som ett äpple och ungefär lika mycket som en halv portion tranbär (25 gram).

Efter att äggen stekts eller kokats hade de antioxidativa egenskaperna minskat med ungefär hälften och ägg som tillagats i mikrovågsugnen hade minskat de hälsosamma effekterna med lite mer än hälften.

-Det är en kraftig minskning men äggen har fortfarande lika högt antioxidativt värde som äpplen säger Wu i ett pressmeddelande.

Även om upptäckten
av aminosyrorna är betydelsefull så anser forskarna att det här bara är en början, de hoppas på att finna andra antioxidativa egenskaper i äggulor.

Forskarna ska kartlägga även karotenoider (det gula pigmentet i äggulan) och peptider, och även studera hur de påverkas när de äts.

I tidigare studier har forskarna sett att äggets proteiner omvandlas av enzymer i magen och tunntarmen och producerar peptider som fungerar på samma sätt som ACE-hämmare, som är ett läkemedel som används för att sänka högt blodtryck.

Den upptäckten emotsäger
uppfattningen att ägg ska undvikas på grund av dess höga kolesterolhalt.

Forskarna tror att deras forskning i framtiden kommer att visa att ägg har fler antioxidativa egenskaper än man för närvarande vet.

Resultaten av studien har publicerats i tidskriften Food Chemistry.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingNya forskningsrön talar för att ägg har antioxidativa egenskaper som kan skydda mot hjärtsjukdomar och cancer. (Foto: AFP/Elmer Martinez)
Nya forskningsrön talar för att ägg har antioxidativa egenskaper som kan skydda mot hjärtsjukdomar och cancer. (Foto: AFP/Elmer Martinez)
Hälsa & Livsstil

Ägg skyddar mot cancer och hjärtsjukdomar

Susanne Larsson - Epoch Times

Ägg är ett perfekt förpackat livsmedel och en utmärkt källa till proteiner, lipider, mineraler och vitaminer. Nu har ägg också visat sig ha kraftfulla antioxidativa egenskaper som skyddar mot både hjärtsjukdomar och cancer, enligt en ny kanadensisk studie.

Jianping Wu och hans forskarlag vid University of Alberta har upptäckt att de aminosyror som finns i äggulan, tryptofan och tyrosin, har kraftfulla antioxidativa egenskaper som kan skydda mot både hjärtsjukdomar och cancer.

Antioxidanter är ämnen som anses kunna hjälpa kroppen att reparera cellskador och avvärja sjukdomar som orsakas av så kallade fria radikaler.

Forskarna analyserade ägg från höns som på traditionellt sätt fötts upp på huvudsakligen vete eller korn. De upptäckte att de råa äggulorna hade dubbelt så många antioxidativa egenskaper som ett äpple och ungefär lika mycket som en halv portion tranbär (25 gram).

Efter att äggen stekts eller kokats hade de antioxidativa egenskaperna minskat med ungefär hälften och ägg som tillagats i mikrovågsugnen hade minskat de hälsosamma effekterna med lite mer än hälften.

-Det är en kraftig minskning men äggen har fortfarande lika högt antioxidativt värde som äpplen säger Wu i ett pressmeddelande.

Även om upptäckten
av aminosyrorna är betydelsefull så anser forskarna att det här bara är en början, de hoppas på att finna andra antioxidativa egenskaper i äggulor.

Forskarna ska kartlägga även karotenoider (det gula pigmentet i äggulan) och peptider, och även studera hur de påverkas när de äts.

I tidigare studier har forskarna sett att äggets proteiner omvandlas av enzymer i magen och tunntarmen och producerar peptider som fungerar på samma sätt som ACE-hämmare, som är ett läkemedel som används för att sänka högt blodtryck.

Den upptäckten emotsäger
uppfattningen att ägg ska undvikas på grund av dess höga kolesterolhalt.

Forskarna tror att deras forskning i framtiden kommer att visa att ägg har fler antioxidativa egenskaper än man för närvarande vet.

Resultaten av studien har publicerats i tidskriften Food Chemistry.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024