Dansställningen är iögonfallande men har många fler fördelar än att se imponerande ut. Trots att posen kommer från yogan kan den användas av alla som vill sträcka ordentligt på kroppens farmsida och ryggrad och samtidigt förbättra balansen.

Balansen är en av de första sakerna som börjar försämras med åldern och kan orsaka allvarliga olyckor för äldre. Börja lägga till balansövningar och tänjningar till må-bra-rutinen nu för att slippa brottas med balansproblem senare i livet. Det är aldrig någonsin för sent att börja.

Trots att ställningen är utmanande är fördelarna som bättre balans, mer energi, ryggradshälsa och rörlighet väldigt stora.

Förberedelser

Stå så nära en vägg att du kan stödja dig under övningen om du skulle behöva det. För att göra denna övning behöver man helt sträcka ut musklerna på framsidan av låret så börja med en vanlig lårsträckningsövning.

Ta din högra fot i din högra hand bakom kroppen. Pressa försiktigt din högra fot i handen och sträck högra låret bakåt tills det är paralellt med det andra låret. Om din balans är ostabil jobba på att hålla denna tänjning i cirka 30 sekunder åt gången på båda sidor, utan att stödja mot väggen.

När du är redo börjar du höja foten uppåt bakom kroppen så högt du kan genom att trycka foten mot handen. Den andra handen sträcks ut från kroppen framför dig och verkar som motbalans.

Gör denna övning i cirka 30 sekunder på vardera ben åt gången. Upprepa två gånger på båda sidorna. Det kan hjälpa dig att håla balansen om du håller fokus på ett fast föremål eller en punkt på golvet framför dig.

Utöver fokus behöver du kärnstyrka. Aktivera dina djupa kärnmuskler genom att knipa och dra naveln mot ryggraden. Det kommer hjälpa dig mycket med att hålla balansen.

Att tänka på

Danspositionen förbättrar balansen och tänjer och förlänger böjmusklerna i höften, i lårens framsida, bröst, överarmarna och skuldrorna så väl som ryggraden. Genom att pressa foten mot handen kommer det framför allt ske en sträckning av det utsträckta benets framsida till ryggen.

Ställningen påminner om en rörelse man ofta ser i klassis kinesik dans så den kräver hög rörlighet och flexibilitet. Var försiktig så du inte forserar kroppen in i ställningen utan istället gradvis låter kroppen förbättras i tänjningen. Du kommer att se och känna förbättringen dag för dag.

Förtjänsterna med denna utmanande övning är många. Plus att när du väl bemästrar den har du något att skryta med inför dina vänner.

Emma-Kate Stampron är en personlig tränare och pilateslärare med åtta års erfarenhet inom området. Hon lever och bor i Brisbane i Australien.Översatt från engelskaAnnons