En analys om vad som händer världen över under 2013 beskriver olika länders problem som de redan hade 2012 och vad som väntas hända i dessa konfliktdrabbade länder i framtiden.

Syrien: Inbördeskriget sprider sig över gränserna


Syriens inbördeskrig eskalerade under 2012 och snuddade vid det angränsande Turkiet. En dödssiffra på cirka 40 000 civila och misstankar om att president Bashar al-Assad kan komma att använda kemiska vapen (eller redan har använt), har tilldragit sig internationellt intresse. En utländsk intervention blir alltmer sannolik. USA, några länder i Europa och Mellanöstern godkände officiellt rebellernas nationella syriska koalition den 12 december. Om utländska makter förser rebellerna med vapen finns en oro för att extremister kan få tag i vapnen.

Israel: Hamas makt ökar men är fortfarande begränsad


Hundratals missiler flög mellan Hamas och Israel i november vilket visar på Hamas ökade militära kapacitet. Med hjälp av Iran kan nu Hamas nå vissa delar av Tel Aviv och Jerusalem. Flera israeler dödades medan antalet palestinska offer översteg 100. Israel lyckades stoppa många av Hamas missiler.

Hamas allierade har fått viss makt i regionen: Muslimska brödraskapet kontrollerar Egypten. Iran fortsätter att utveckla sitt kärnvapenprogram. I Syrien har extremisternas makt ökat. Premiärminister Netanyahus godkännande att bygga 3 000 nya bostäder i befintliga bosättningar kommer att fortsätta öka spänningarna i området under 2013.


Storbritannien: En ny tronföljare föds 2013


En ny arvtagare till den brittiska tronen föds 2013. I december meddelades att Catherine, hertiginnan av Cambridges, var gravid, efter veckor av spekulationer. Även den 300 år gamla tronföljdslagen, där den första sonen utsågs till tronarvinge, kommer att  ändras enligt ett beslut från 2011. Den nya lagen ger söner och döttrar samma rätt till tronen. Precis som deras äktenskap kommer Kates graviditet att följas noga av pressen, både i Storbritannien och utomlands.

Italien: Kommer Berlusconi att göra politisk comeback?


Silvio Berlusconi, 76, som i oktober dömdes till fyra års fängelse för skattefusk av en domstol i Milano, chockerade i december italienarna genom att tillkännage att han kommer att ställa upp för omval. Berlusconis tillkännagivande kommer inte bara skaka italiensk politik utan även påverka europeisk politik och ekonomi.  Medan den avgående premiärministern, Mario Monti, i viss mån kunde stabilisera den italienska ekonomin, indikerar Berlusconi redan nu att han skulle dra tillbaka Montis åtstramningar.


Kanada: Debatt om oljesand som bränsle


När Kanada fortsätter med att utvinna oljesand har problem kring pipelinekonstruktionen, miljöbestämmelser, ursprungsbefolkningens rättigheter och investeringar från kinesiska statsägda oljebolag ständigt skapat rubriker. Kanadas nuvarande konservativa regering har varit en hängiven anhängare av att utvinna olja av oljesand och har hoppats på att resursen kan hålla uppe en relativt stabil ekonomi bland global osäkerhet. Regeringen blockerade nyligen framtida uppköp av kanadensiska oljebolag av utländska statsägda företag.


Mexiko: Ny president, nytt fokus


Enrique Peña Nieto valdes till president 2012 med ett hopp om förändring. Medan hans föregångare, Felipe Calderón, hade ett starkt fokus på "kriget mot droger" förväntas Peña Nieto fokusera på jobb, handel och ekonomisk tillväxt under 2013. Han vill försöka få bort Mexikos stämpel som ett land med våld och drogkarteller. Han förväntas inrätta en nationell kommission mot korruption och öppna det statliga oljebolaget, Pemex, för privata investeringar. Han kommer fortfarande att ta itu med narkotikarelaterade problem i Mexiko, men med fokus på våldet. Minst 180 demonstranter greps under Peña Nietos inställningsdag. Peña Nietos parti, Institutional Revolution Party (PRI), var tidigare känd för korruption under sitt tioåriga styre fram till år 2000.


Brasilien: Infödda ockuperar dammanläggning vid Amazonas


Flera gånger i år har en grupp med inhemska stammar i Amazonas regnskog i Brasilien ockuperat ett bygge av ett stort dammprojektet i Xingufloden. De hävdar att dammen är ett hot mot deras levebröd. Ockupanterna har stoppat dammbygget vid flera tillfällen. Dammen beräknas vara klar 2019. Det uppskattas att en yta på 300 kvadratmiles kommer att översvämmas och tvinga cirka 16 000 människor att flytta. Under 2013 kommer urinvånarna i Amazonas troligen att fortsätta sätta press på Belo Monte, konsortiet bakom projektet.


Afghanistan: Koalitionstrupperna drar sig tillbaka


Striderna mot talibanerna har pågått i mer än ett decennium i Afghanistan. De flesta koalitionstrupperna kommer att dras tillbaka 2013. Afghanistan och USA förväntas också att göra en överenskommelse om antalet trupper som ska vara kvar 2014. Förväntningarna är att upp till 10 000 soldater blir kvar, en minskning från 66 000 i dagsläget. Afghanistans president Hamid Karzai har upprepade gånger sagt att han tror att afghanska säkerhetsstyrkorna ska kunna behålla kontrollen under 2014 men farhågorna är att hårt vunna vinster går förlorade när koalitionstrupperna försvinner.


Mali: Islamisterna tar över


Fram till i år har Mali varit ett relativt stabilt, demokratiskt land. I slutet av mars, störtade en officer presidenten i en kupp. Kuppen misslyckades och islamistiska extremistiska krafter tog kontroll över den norra delen av landet. Cheikh Modibo Diarra, tillfällig premiärminister, försökte samla en västafrikansk styrka för att återfå makten. Han greps och tvingades avgå i december. USA fördömde gripandet av Diarra som ett nederlag för demokratin i regionen. Den 20 december godkände FN:s säkerhetsråd International Support Mission ledd av afrikaner.


Egypten: Protester och opposition mot presidenten


Mohamed Morsi valdes till Egyptens president och han tog makten från militären som hade härskat sedan den arabiska vårens uppror 2011. I november gav Morsi sig själv rättslig straffrihet med ett presidentdekret. Utbredda protester bröt ut och Morsi skrotade dekretet. Men i december gav han militären befogenhet att arrestera folk vilket ledde fram till en folkomröstning om hans förslag till författning. Trots den liberala oppositionen vann förslaget i omröstningen.

Nordkorea: Kärnvapenprov kan följa raketuppskjutningar


Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns regim har genomfört två rakettester under 2012. En misslyckades totalt och den andra skickade en satellit i en omloppsbana och sågs som en framgång. I tidigare raketuppskjutningar har Nordkorea oftast följt upp med ett kärnvapenprov. James Schoff från Carnegie Endowment for International Peace berättade för AFP i förra veckan att raketuppskjutningen "stärker deras trovärdighet" och resten av världen måste nu ta dem på allvar. Att man har kapacitet att skjuta upp en raket indikerar på att man även kan målinrikta  långdistansmissiler.


Japan: Störst åldrande befolkning i världen


År 2013, förväntas Japans befolkning bestå av 25 procent äldre (65 år eller äldre) personer. Medellivslängden i Japan är den längsta i världen, 80 år för män och 86 år för kvinnor. Den åldrande befolkningen kommer att ha en stor inverkan på det japanska samhället och dess ekonomi. I Japan får de äldre pension och garanteras försäkring. Det stora antalet icke-arbetande vuxna kan hindra Japans ekonomiska expansion.


Australien: Sträng koldioxidskatt kan dumpas


Australien införde en koldioxidskatt i juli som tvingar företagen att betala för sina utsläpp dubbelt så mycket som EU:s koldioxidskatt. I Australien måste företagen betala runt 24 dollar per ton koldioxidutsläpp, i Europa är priset cirka 8 euro eller  11 dollar. Om oppositionsledaren Tony Abbott blir premiärminister i Australien i det federala valet nästa år, har han lovat att skrota koldioxidskatten. Premiärminister Julia Gillard uppskattade att skatten skulle ge samma effekt som att 45 miljoner bilar tas bort från vägarna under nästa årtionde.


Kina: Tibetaner brinner


År 2012 satte många tibetaner eld på sig själva för att protestera mot det kinesiska kommunistpartiets hårda styre. Sedan februari 2009 har minst 94 tibetaner tänt eld på sig själva. De flesta skedde i mitten till slutet av 2012. Den kinesiska regimen svarade genom att införa nya lagar mot självbrännare och öka säkerheten i tibetanska områden.


Översatt från engelska


Annons